Kerk & religie

Gemengd hervormd in rooms Horst

HORST. De evangelisatie in Horst ontstond vanuit het verlangen rooms-katholieken te winnen voor het Evangelie van vrije genade. In de praktijk ontwikkelde de post zich tot schuilplaats voor orthodoxe protestanten.

23 April 2014 07:11Gewijzigd op 15 November 2020 10:14
Peter van Oerle (r.) en Cor van Zwienen van de evangelisatie Horst. Beeld RD, Anton Dommerholt
Peter van Oerle (r.) en Cor van Zwienen van de evangelisatie Horst. Beeld RD, Anton Dommerholt

De oorsprong van het evangelisatiewerk in Horst ligt in een café. Daar sprak de hervormde ds. D. J. Budding voor enkele Limburgers die een Bijbelse prediking wilden horen. Nu heeft de evangelisatie een fraai gebouw. Rond en boven de kerkzaal zijn kleinere zalen voor verschillende vormen van kerkenwerk gerealiseerd. In het boekwinkeltje ligt vooral werk van C. H. Spurgeon.

Op 15 december 2012 werd kapel De Schuilplaats officieel geopend. Ds. Budding, voorzitter van de Stichting Evangelisatie Limburg, mediteerde over „de Schuilplaats des Allerhoogsten.” Koster Koen van de Munckhof, bezoeker van het eerste uur, bracht de kanselbijbel binnen.

Van de zes bestuursleden woont alleen Cor van Zwienen (82) in de nabijheid van Horst. In 1961 verhuisde hij voor zijn werk van het Zuid-Hollandse Lekkerkerk naar het Limburgse Panningen. Een aantal jaren reisde hij op zondag met zijn gezin naar enkele bejaarde gereformeerde dames in Helenaveen. „Daar lazen we samen een preek.” Het kwam tot een breuk toen de zakenman zijn jongste kind liet dopen in de hervormde gemeente van Nieuw-Lekkerland. „Dat namen die gereformeerden me geweldig kwalijk.”

Een evangelisatiekrant attendeerde hem op de jonge evangelisatie in Horst. „De volgende zondag zat ik er en we zijn niet meer weg geweest. Het voelde meteen vertrouwd, want ik ben opgegroeid in de evangelisatie van Krimpen aan de IJssel. Mijn vader was er bestuurslid, dus de strijd tussen zo’n evangelisatie en de Grote Kerk kende ik als kind al.”

Zwartste dag

De kerkscheuring van 2004 had voor de evangelisatie van Horst inhoudelijk weinig gevolgen. Het bestuur bestaat nu uit hervormde en hersteld hervormde leden. Wel was er een forse daling in de inkomsten. Mede daardoor zag het bestuur zich genoodzaakt afscheid te nemen van evangelist Jan Bals. De van huis uit rooms-katholieke ex-politieman was vanaf 1991 aan de post verbonden was. „Zijn vertrek heb ik als de zwartste dag in onze geschiedenis ervaren”, zegt Van Zwienen. Twee jaar later kon Peter van Oerle (31) worden aangesteld, voor twee dagen per week. Inmiddels werkt hij drie dagen als evangelist in Horst, de overige twee dagen als pastoraal werker in de hervormde gemeente van Tholen.

De evangelisatie in Noord-Limburg heeft een vaste kern van zo’n 35 bezoekers, die uit een wijde regio komen. Het overgrote deel is afkomstig uit reformatorische kerken in de biblebelt van Nederland. Daarnaast bezoekt een groep ex-vluchtelingen uit Birma, Bhutan, Burundi en Eritrea meer of minder frequent de diensten. In de zomermaanden stijgt het aantal bezoekers explosief door toeristen. Het aantal voormalige rooms-katholieken is op een paar vingers te tellen.

De hervormde leden waren ingeschreven in de protestantse gemeente van Venray, die zich de jaren door fel verzette tegen de omvorming van de evangelisatie tot bijzondere wijkgemeente. Recent kregen ze het verzoek hun financiële bijdrage te leveren of zich te laten overschrijven naar een gemeente van hun voorkeur. De hervormde gemeente van Zetten bleek bereid hen in het ledenbestand op te nemen, een minderheid bleef trouw aan Venray. De hersteld hervormden zijn lid in Kesteren.

Kinderclub

Eind 2013 kon in de evangelisatie voor het eerst het avondmaal worden bediend, met toestemming van de provincie Noord-Brabant/Limburg van de Protestantse Kerk. „Als een hervormde predikant het avondmaal bedient, komt er een ambtelijke afvaardiging van de Gereformeerde Bondsgemeente van Eindhoven. We zijn nog in overleg met de HHK welke gemeente verantwoordelijk is voor de avondmaalsdiensten die worden geleid door een hersteld hervormde predikant.”

Op woensdagmiddag leidt Van Oerle met enkele gemeenteleden een kinderclub. Die wordt voornamelijk bezocht door kroost van allochtone sympathisanten. Woensdagavond heeft de evangelist een catechisatiegroepje, aansluitend leidt hij een jongerengesprekskring of Bijbelstudiegroep. Op donderdag doet hij met Van Zwienen bezoekwerk, de vrijdag is voor evangelisatiewerk en het schrijven van de kerkbode. Van mei tot september staat hij wekelijks met een Bijbelkraam in het centrum van Horst. In de meivakantie is er de Vakantie Bijbel Week voor kinderen, met Kerst en Pasen een viering waarvoor inwoners van Horst worden uitgenodigd door middel van flyers. Ds. Budding verzorgt maandelijks een koffiemiddag, in de wintermaanden houden verschillende predikanten Bijbellezingen.

Rooms-katholieken

Van de zondagse diensten vult Van Oerle er acht in. Voor de overige diensten komen gastpredikanten uit de Protestantse Kerk en de Hersteld Hervormde Kerk. Voor rooms-katholieken blijft de drempel hoog. „Het bestuur hecht eraan dat mensen met een behoudende achtergrond zich hier thuis voelen. Dat begrijp ik, maar we moeten ervoor oppassen dat we niet vooral een degelijke hervormde of hersteld hervormde gemeente willen zijn. Dat was niet de doelstelling bij de oprichting van deze evangelisatie.”


serie In de marge

Vrije gemeenten, evangelisaties en comités. Vandaag deel 11: hervormde evangelisatie De Schuilplaats van Horst (Zuid-Limburg). Donderdag in het katern Kruispunt: slotaflevering met ds. W. Pieters en M. H. Ipenburg.


Evangelisatie De Schuilplaats te Horst

In februari 1985 hield ds. D. J. Budding de eerste evangelisatieavond in Horst, in café ’t Östenriekske. Later vonden de maandelijkse evangelisatieavonden plaats in een cultureel centrum. In 1988 kreeg de evangelisatie een eigen gebouw: Rehoboth. Sinds 1989 is de Stichting Evangelisatie Limburg verantwoordelijk voor het werk. Omdat Rehoboth moest wijken voor nieuwbouw, kocht de stichting in 2012 een voormalig jeugdcentrum. Elke zondag wordt er om 10.00 en 14.30 dienst gehouden. Koster Koen van de Munckhof regelt de preekvoorziening, Peter van Oerle is parttime-evangelist.


Lees meer in Digibron

Evangelisatie in Horst neemt kapel in gebruik (Reformatorisch Dagblad, 27-12-2012)

Nieuw pand voor evangelisatie Horst - interview met Peter van Oerle (Reformatorisch Dagblad, 21-09-2012)

“Wonder dat post in Horst zo lang bestaat” : Evangelisatie in Limburg herdenkt 25-jarig bestaan (Reformatorisch Dagblad, 06-09-2010)

J. A. J. Bals als evangelist aan evangelisatie Horst verbonden (Reformatorisch Dagblad, 21-01-1991)

Eigen kerkgebouw “Rehobóth” voor herv. evangelisatie Horst (Reformatorisch Dagblad, 19-12-1988)

Evangelisatiecomité in Horst belegt diensten : Zondag eerste samenkomst in ’t Gasthoès (Reformatorisch Dagblad, 04-07-1987)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer