De zelfstandige oud gereformeerde gemeente van Terneuzen bloeit weer
TERNEUZEN. Twee decennia terug leek het einde van de zelfstandige oud gereformeerde gemeente van Terneuzen nabij. Nu komt die samen in een nieuw kerkje, met opvallend veel jeugd. Voor ouderling D. Blom getuigt het voor alles van Gods trouw.
Jarenlang leidde Dirk Blom (60) als binnenvaartschipper een nomadenbestaan. Ook kerkelijk. In Terneuzen leerde hij zijn vrouw kennen. „Zij was daar lid van de gereformeerde gemeente in Nederland, ik kerkte er in de zelfstandige oud gereformeerde gemeente, bij ds. A. de Reuver. Die heeft ons getrouwd, bijna veertig jaar geleden. Een paar maanden later hebben we belijdenis gedaan.”
In 1989 besloot het schippersechtpaar een huis aan de wal te zoeken, vanwege een schoolgaand kind met heimwee. „En ik was inmiddels een jaar in het ambt, dat was met mijn werk niet eenvoudig.” Om beide redenen verwisselde de varensman zijn binnenvaartschip voor een zandzuiger op de Westerschelde.
Drie jaar diende Blom de oud gereformeerde gemeente als diaken, sinds 1991 doet hij dat als ouderling. „Toen was de eerwaarde heer De Boer hier nog voorganger. Na zijn vertrek bleven we in de kerkenraad met z’n tweeën over: een ouderling en een diaken.”
De destijds sterk vergrijsde gemeente is nu opvallend jong. „Met het kinderkerstfeest puilt de kerk uit.” De voorzitter van de kerkenraad ziet daarin voor alles de trouw van God. „Toen ds. De Reuver met emeritaat ging, had ik het idee dat het einde van onze gemeente nabij was, maar mevrouw De Reuver zei: „Daar hoef je niet bang voor te wezen, want de Heere heeft me beloofd dat het kerkje tot in lengte van jaren zal bestaan.” Dat is in vervulling gegaan. We hebben nu weer zes belijdeniscatechisanten.”
Vriendschapsverband
Terneuzen sloot zich aan bij het vriendschapsverband van zelfstandige oud gereformeerde gemeenten in Ede, Hendrik-Ido-Ambacht, Oldebroek en Rijssen. Leerstellig zou de gemeente volgens Blom ook prima in het verband van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland passen. „Maar dan zouden we bijna nooit een dominee hebben. Nu zijn we heel veel zondagen in het jaar voorzien.”
In 2007 verhuisde de gemeente van de Nieuwediepstraat naar het huidige kerkje aan de Evertsenlaan, een stenen gebouw in de vorm van een schuurkerk. Niet alleen om in een frissere buurt samen te komen, maar vooral vanwege de groei van de streekgemeente. Schommelde het aantal leden en doopleden in 1997 rond de 100, nu ligt het rond de 180. Het aantal kerkgangers is soms nog hoger. „Er komen ook mensen van elders, onder anderen binnenvaartschippers. We zijn van oudsher een schippersgemeente. Omdat we ’s morgens crèche hebben, kunnen ook echtparen met kleine kinderen bij ons terecht.”
Voor de leesdiensten kiezen de beide ouderlingen voornamelijk preken van inmiddels overleden voorgangers uit de (Oud) Gereformeerde Gemeenten (in Nederland). „Dominees zoals Mieras, Venema, Koster, Hoogerland en Van Straalen. Ook de oudvaders mag ik zelf graag lezen, maar voor de jonge generatie zijn ze moeilijk te begrijpen.”
Over de preekkeuze is nooit verschil van mening. „Mijn medeouderling komt uit een ander kerkverband, maar in het geestelijke zijn we elkaar tot een hand en een voet. We zitten helemaal op dezelfde lijn.”
Ds. J. Goudriaan is al vele jaren consulent van de gemeente in Terneuzen. Vanwege de nierziekte van de oud gereformeerde predikant uit Ede neemt ds. C. L. Onderdelinden uit Rijssen in toenemende mate taken over. „Die komt hier ook al ruim twintig jaar.”
Behalve deze twee voorgangers gaan ds. J. van Prooijen uit Hendrik-Ido-Ambacht, ds. D. C. Flapper uit Oldebroek en de hersteld hervormde emeritus predikant J. D. Heijkamp op zondag voor.
Ware kerk
Voor de doordeweekse diensten, die eens per maand worden gehouden, vraagt Blom ook de hersteld hervormde predikanten K. Veldman, A. T. van Andel en W. J. Teunissen. „Kerkmuren ken ik niet, het gaat om de inhoud. We proberen de gemeente het zuivere Woord van God voor te houden.”
De ambtsdrager wil de Terneuzense gemeente niet verheerlijken. „De algemene ontwikkeling gaat ons niet voorbij. Het zit tegenwoordig nergens meer in, alles kan ermee door. Maar ik ben er nog altijd van overtuigd dat het ook aan de buitenkant wordt gezien als er wat in het leven van een mens is gebeurd.”
De zelfstandige oud gereformeerde gemeente onderhoudt geen contacten met andere kerken van gereformeerd belijden in Zeeuws-Vlaanderen. „Niet dat er wat tussen ligt. Toen onze nieuwe kerk door ds. Goudriaan werd geopend, waren er verschillende vertegenwoordigers van andere kerken aanwezig. Omgekeerd waren wij pas bij de afscheidsdienst van ds. Weststrate.
Als het over de kerk gaat, zeg ik altijd tegen de belijdeniscatechisanten: „Die is daar waar het zuivere Woord wordt gepreekt en de Drie Formulieren van Enigheid worden behandeld.” Dan maakt de naam mij niet uit. Het gaat erom dat we lid zijn van de ware kerk. Het grootste deel daarvan is al boven. Daarom voel ik me hier beneden steeds minder thuis.”
Volgende week: de vrije oud gereformeerde gemeente van Aalburg.
serie In de marge
Vrije gemeenten, evangelisaties en comités. Vandaag deel 9: de zelfstandige oud gereformeerde gemeente van Terneuzen (Zeeland).
Oud gereformeerde gemeente Terneuzen
De door ds. M. A. Mieras gestichte oud gereformeerde gemeente van Terneuzen kwam in 1950 op zichzelf te staan. Ds. A. de Reuver trad toen uit het verband van Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland, omdat hij een over hem uitgesproken schorsing niet wilde erkennen. Hij diende de gemeente tot zijn emeritaat. In 1984 bevestigde hij voorganger J. de Boer, afkomstig van de hervormde evangelisatie te Vaassen, tot lerend ouderling. In 1993 trok De Boer zich terug, sindsdien is de gemeente vacant. De diensten worden gehouden om 10.00 en 16.00 uur.
Zie ook:
Samenwerkingsverband van vijf ogg’s (Reformatorisch Dagblad, 04-03-2014)
Nieuwe kerk ogg Terneuzen (Reformatorisch Dagblad, 06-03-2007)
Ogg Terneuzen (Reformatorisch Dagblad, 25-04-2006)
J. de Boer bevestigd te Terneuzen (Reformatorisch Dagblad, 08-10-1984)