Kerk & religie

Leden van de hervormde evangelisatie in Loosduinen koesteren hun vrijheid

LOOSDUINEN. Het bestuur wilde de evangelisatie van Loosduinen omvormen tot hersteld hervormde gemeente, maar de meeste leden voelden daar niet voor. Daarom gaat Loosduinen verder op het oude spoor. „Het belangrijkste is dat de verkondiging voortgang kan vinden.”

1 April 2014 21:06Gewijzigd op 15 November 2020 09:46
M.J. de Rijke (l.). Beeld RD, Anton Dommerholt
M.J. de Rijke (l.). Beeld RD, Anton Dommerholt

Een doorsneekerkgebouw heeft de Nederlandse hervormde evangelisatie te Loosduinen niet. De diensten vinden plaats in De Wiekslag aan de Molenbrink, in de luwte van een korenmolen en de hervormde Abdijkerk.

Volgens de website van het wijkcentrum worden er leuke en leerzame activiteiten georganiseerd. „Bewoners kunnen er bijvoorbeeld terecht voor een kopje koffie, thee of een broodje. Maar ook voor activiteiten in hun vrije tijd, zoals bewegen, bingo, kaarten en bloemschikken.” En op zondag voor de verkondiging van het Woord van God, maar dat meldt de website niet.

Initiatiefnemer was P. Verheij, inwoner van Loosduinen. Tot zijn dood in 1988 bleef hij voorzitter van het evangelisatiebestuur. De eerste jaren kwam het groepje hervormd-gereformeerden samen in een gebouwtje van het Leger des Heils, daarna in buurtcentrum De Henneberg.

Sinds 2000 is Martien de Rijke (62) uit Maasdijk, oud-werknemer van de bloemenveiling, voor­zitter van het bestuur, waarvan hij sinds 1993 lid is. Secretaris Bas van Bommel, van huis uit onkerkelijk, en penningmeester Koos Huisman, van origine paauweaan, maken het college compleet. „We kunnen buitengewoon goed met elkaar overweg. Zo eens in de acht weken hebben we hier aan huis een bestuursvergadering. Die verloopt altijd harmonieus.”

De evangelisatie trekt op zondag een kleine 35 bezoekers, voornamelijk uit het Westland. De toeloop is slechts in geringe mate afhankelijk van de predikant die voorgaat. „We hebben een vaste kern.”

Vereniging

Hoewel de bezoekers de evangelisatie als hun kerkelijk thuis ervaren, is er formeel sprake van een vereniging. De Rijke, afkomstig uit de gereformeerde gemeente van Naaldwijk, raakte door een verdrietige kwestie in deze gemeente kerkelijk dakloos. Ook het merendeel van de andere leden staat niet bij een kerk­verband ingeschreven.

„Onze achterban is net zo divers als het bestuur. We hebben nogal wat paauweanen in de gemeente, anderen zijn afkomstig uit de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Gemeenten. Hoewel onze naam anders doet vermoeden, hebben we nauwelijks mensen meer met een hervormde achtergrond.”

In de zondagse diensten, doorgaans om halftien en halfvier, spreken zowel hervormde (PKN) als hersteld hervormde predikanten en enkele voorgangers van vrije gemeenten, onder wie A. Kot van Huizen en D. C. Flapper van Oldebroek.

De verkondiging bepaalt wie mag komen. „Wij begeren een prediking waarin God alles is en de mens niets, maar waarin de mens in Christus toch alles krijgt.” Het vullen van het preekrooster kost weinig moeite. „We komen zondagen tekort. Het rooster van 2015 zit al vol.”

Na de overgang naar De Wiekslag kwam er een einde aan de doordeweekse diensten, wegens het afnemende aantal bezoekers. „In de jaren waarin ds. W. Pieters onze mentor was, kwamen er nog wel zestig mensen. Hij hield eerst catechisatie voor de kleintjes, daarna preekte hij, aansluitend was er catechisatie voor de groteren. Na hem werd ds. M. van Kooten onze mentor, vervolgens ds. J. van Rossem.”

Nu rust het mentoraat op ds. 
H. de Greef, hersteld hervormd predikant te Nieuwe-Tonge. 
D. J. van Keulen uit Voorthuizen, oud-student van het Hersteld Hervormd Seminarie, doet de catechisaties en de huisbezoeken. „Hij voorziet in zijn inkomen met preken en pastoraal werk.”

Sluizen

Sinds zeventien jaar wordt in 
De Wiekslag ook gedoopt. De dienst valt dan onder verantwoordelijkheid van de gemeente van de predikant die de doop bedient. „De laatste keer was dat ds. Kot. Die gaat gemiddeld eens in de zes weken bij ons voor.” De leden van de evangelisatie mogen in de hersteld hervormde gemeente van Voorburg gebruikmaken van het sacrament van het heilig avondmaal. „Eens in de paar jaar is er overleg tussen de kerkenraad van Voorburg en het bestuur van de evangelisatie. We hebben ook goede informele contacten met de evangelisatie van Horst en de hersteld hervormde evangelisatie van Scheveningen.”

Pogingen van het bestuur om de evangelisatie van Loosduinen om te vormen tot een hersteld hervormde gemeente, liepen tot nu toe dood door weerstand onder de leden. „Vorig jaar is er weer over gestemd. We hadden de toezegging van de HHK dat we onze eigenheid mochten behouden, maar desondanks kwamen we bij lange na niet aan de vereiste meerderheid van twee derde. De reden is mij niet geheel duidelijk. Een predikant merkte op: „Het zijn vrijbuiters bij jullie, en ik denk dat ze dat willen blijven.” Dat kon inderdaad weleens de oorzaak zijn.”

Omdat de stemming nogal wat beroering teweegbracht, besloot het evangelisatiebestuur dit heikele onderwerp voorlopig te laten rusten. „Het belangrijkste is dat de verkondiging voortgang kan vinden. Meer dan eens mogen we ervaren dat de Heere de sluizen des hemels wil openen.”

Volgende week: de zelfstandige oud gereformeerde gemeente te Terneuzen.



serie In de marge

Vrije gemeenten, evangelisaties en comités. Vandaag deel 8: de Nederlandse hervormde evangelisatie te Loosduinen (Zuid-Holland).


Herv. evangelisatie 
te Loosduinen

De Nederlandse hervormde evangelisatie op gereformeerde grondslag te Loosduinen werd opgericht op vrijdag 28 januari 1955. Tijdens de eerste dienst, twee dagen later, bediende ds. P. J. P. Monster uit Katwijk aan Zee het Woord. In later jaren gingen ds. H. G. Abma en ds. L. Vroegindeweij veelvuldig in Loosduinen voor. Doel van de vereniging is het bevorderen van de klassiek gereformeerde verkondiging „door leraars te laten voorgaan welke overeenkomstig de grondslag prediken en door andere wettelijke middelen, welke aan het doel van de vereniging bevorderlijk kunnen zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer