Binnenland

Kleine school kan toch openblijven

DEN HAAG. Kleine scholen reageren opgelucht op het nieuws dat ze in 2016/2017 hun deuren toch niet hoeven te sluiten. Christen­Unie en SGP hebben met het kabinet afspraken gemaakt over handhaving van de kleinescholentoeslag.

Redactie binnenland
3 February 2014 12:08Gewijzigd op 15 November 2020 08:36
beeld ANP
beeld ANP

Het kabinet wilde de subsidie voor honderden kleine scholen om in stand te blijven, ombouwen tot een bonus op fusie. Daardoor zouden ruim 2400 scholen met minder dan 145 leerlingen hun extra ondersteuning verliezen. Een deel van de kleine scholen zou verplicht moeten sluiten; een ander deel zou moeten fuseren.

Slob (CU) is blij met de afspraak met het kabinet. „Het plan van het kabinet betekende een kaalslag. Dat mocht niet gebeuren. Samen met de SGP hebben we hard geknokt voor een oplossing.”

De kleinescholentoeslag verbetert zelfs voor een deel. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil scholen bij samenwerking voortaan hun toeslag laten behouden.

Op basisschool De Zandbaan (80 leerlingen, 4,5 fte, 60.000 euro toeslag) in Rilland is het nieuws opgetogen ontvangen. „We zaten in de gevarenzone”, vertelt Marien Golverdingen, directeur op dinsdag en woensdag. Het afschaffen van de toeslag kwam als „een dreigende wolk” op Rilland af. „Ik heb er wakker van gelegen.”

Mogelijke samenwerking met plaatselijke basisscholen is voor De Zandbaan geen optie. „Uitwisseling van leerlingen lukt qua identiteit niet. Het gaat te ver om katholieke en ‘openbare’ leerlingen samen les te laten volgen.”

Om het voortbestaan van de kleinste reformatorische school van Zeeland veilig te stellen, heeft De Zandbaan een samenwerkingsverband met de scholen in Oostdijk en Krabbendijke. Deze overeenkomst zou dit jaar verlengd moeten worden. „Als kleine school blijf je kwetsbaar. We hopen en bidden dat het onderwijs in Rilland gecontinueerd mag blijven.”

Ook directeur M. C. H. van der Lingen van de reformatorische basisschool De Wijngaard in Doetinchem (120 leerlingen, 7 fte, dik 30.000 euro toeslag) reageert verheugd. „Wij hebben het geld hard nodig. Het geeft financieel lucht.”

Van der Lingen toont zich tegelijkertijd bezorgd over de toekomst. „Voor deze kabinetsperiode is de toekomst van de school veiliggesteld. Daarna komt de toeslag ongetwijfeld weer ter discussie te staan”, verwacht hij. „De kou is nog niet uit de lucht.”

Samenwerking is voor De Wijngaard lastig. „De dichtstbijzijnde school met een vergelijkbare identiteit ligt 60 kilometer verderop.” Van der Lingen houdt vertrouwen. „De Heere zal ook in de toekomst zorgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer