Binnenland
Kerstdiner voor daklozen en ondernemers in Vlissingen

VLISSINGEN. Hij is vanuit Wemeldinge naar Vlissingen gekomen om deze avond mee te maken. „Als je gezegend bent in je leven en voldoende hebt, moet je je afvragen in hoeverre je die zegeningen kunt delen met anderen die het minder goed hebben”, zegt makelaar Wilco Neeskens.

Jan Dirk van Scheyen
Daklozen en ondernemers genoten gisteren van een diner in het inloophuis van Sta Op Zorg in Vlissingen. beeld Van Scheyen Fotografie
Daklozen en ondernemers genoten gisteren van een diner in het inloophuis van Sta Op Zorg in Vlissingen. beeld Van Scheyen Fotografie

Neeskens was maandagavond een van de gasten tijdens het kerstdiner voor daklozen en ondernemers in het inloophuis van Sta Op Zorg in het centrum van Vlissingen. Daar brachten medewerkers van deze organisatie voor christelijke verslavingszorg en hulpverlening in Zeeland twee werelden samen die gewoonlijk nauwelijks met elkaar in contact komen.

Een bijzonder initiatief, beaamt Wietske Nijsse, coördinator van het in de Badhuisstraat gevestigde inloophuis. „Het inloophuis draait volledig op giften en wij wilden met deze avond de harten van de ondernemers raken. Zij kunnen hier kennismaken met ons werk. Misschien worden ze lid van de Stichting Vrienden van De Hoop –waar wij mee samenwerken voor de fondsenwerving– of zijn ze bereid onze activiteiten in hun eigen kring te promoten of ons praktisch of financieel te ondersteunen.”

Stichting Vrienden van De Hoop ondersteunt verschillende hulpverleningsprojecten van Sta Op Zorg waarvoor geen of slechts gedeeltelijk overheidssubsidie wordt verkregen.

Dertig dak- en thuislozen bezochten het inloophuis om te genieten van het kerstdiner, waarvan het voor- en hoofdgerecht ter beschikking waren gesteld door de Goese slager Mol.

Er kwamen dertien ondernemers naar het inloophuis. Een van hen is Leendert Geelhoed uit Colijnsplaat, directeur van Geelhoed Betonwapening: „Ik wil graag weten wat deze mensen bezighoudt, hoe ze leven en hoe ze hier zijn terechtgekomen. Ik vind dat je dienstbaar moet zijn aan je medemens. Dikwijls kunnen dak- of thuislozen er niets aan doen dat ze in deze situatie zijn beland. Het kan ook anders in de wereld en ik wil daar misschien wel mijn steentje aan bijdragen.”

David de Paauw is vaste bezoeker van het inloophuis. Hij heeft een moeilijk periode in zijn leven achter de rug. David gebruikte drugs, maar praat daar liever niet over. Hij vindt het erg genoeg erop aangekeken te worden, vertelt hij. Hij is nu ruim acht maanden van de drugs af. „In het inloophuis word je warm onthaald en het is er veilig. De mensen zijn als een familie voor me. Ik ben gedoopt en ik heb mijn hart aan de Heer gegeven.”

Ook Kirsten is een vaste bezoeker. Zij ontvluchtte Eindhoven, waar haar man haar terroriseerde. „Het ene moment hemelde hij mij op, het volgende ogenblik trapte hij me de grond in.” Ze had een drankprobleem, maar staat inmiddels alweer twee jaar droog.

Jivaro Hinoke heeft zich in mei laten dopen. Hij was lang verslaafd aan allerlei soorten drugs. „Ik ben zeventien maanden clean en voel mij veel gelukkiger.”

Het inloophuis werd op 15 april in gebruik genomen. Aan de overkant van de straat biedt Sta Op Zorg ambulante individuele hulp en deeltijdbehandeling aan mensen met verslavingsproblemen. Wietske Nijsse: „Ons uitgangspunt is dat God iedere mens waardevol vindt en dat Hij met ieders leven een bedoeling heeft. Wij proberen over te brengen dat er hoop is voor iedereen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer