Binnenland
In toekomst te weinig geld voor kankerzorg Nederland

AMSTERDAM. De zorg voor kankerpatiënten dreigt onbetaalbaar te worden. Er komen steeds meer dure medicijnen en het aantal patiënten stijgt fors. Oncologen bepleiten daarom een maximumvergoeding voor antikankermiddelen.

Redactie wetenschap
29 November 2013 11:45Gewijzigd op 15 November 2020 07:22

De Volkskrant meldt vandaag dat de uitgaven aan kankermedicijnen in de afgelopen zes jaar bijna zijn verdubbeld. De kosten bedragen op dit moment 383 miljoen euro, zo becijferde farmaceutenkoepel Nefarma op verzoek van de krant.

Kanker is na verstandelijke handicaps en dementie de duurste aandoening in Nederland, zo blijkt uit cijfers die het RIVM gisteren publiceerde. Het aantal kankerpatiënten zal naar verwachting de komende zeven jaar met bijna een kwart stijgen en komt dan uit op 123.000.

Veel nieuwe kankermiddelen brengen geen genezing, maar verlengen het leven – soms maar heel beperkt. Ondertussen kost de therapie enkele duizenden euro’s per maand. Over de vergoeding van dure kankermedicijnen 
–10.000 euro of meer per persoon per jaar– onderhandelen ziekenhuizen en verzekeraars. Er zijn op dit moment zestig van zulke middelen; alleen al het afgelopen halfjaar kwamen er zes bij. Honderden zijn nog in ontwikkeling.

„Ik maak me zorgen over de toekomst”, verklaarde Hans Gelderblom vandaag in de Volkskrant. Hij is oncoloog in Leiden en voorzitter van de beroepsvereniging voor oncologen NVMO. „Er komen heel veel goede medicijnen aan, maar die zijn duur. Straks moeten we moeilijke keuzes maken.”

Uit een enquête van de NVMO blijkt dat bijna de helft van de oncologen vindt dat de kosten mee moeten wegen bij het besluit om een middel voor te schrijven. Ze zouden graag zien dat de overheid een prijsplafond stelt. De beroepsvereniging beoordeelt alle nieuwe middelen, maar let daarbij op dit moment alleen op effectiviteit en bijwerkingen, niet op de kosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer