Boek ”Belijden in zevenvoud” gepresenteerd op synode CGK
NUNSPEET. Luisteren naar de Schrift en naar het belijden van de kerk der eeuwen. Daar gaat het volgens prof. dr. A. Baars om. De uitgave ”Belijden in zevenvoud” kan daarbij „onschatbare diensten” bewijzen.
Op de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nunspeet werd donderdag het boek ”Belijden in zevenvoud. Harmonie van zeven protestantse belijdenisgeschriften” (uitg. De Banier) van prof. Baars en drs. A. Groothedde gepresenteerd. Daarin staan, naast elkaar in kolommen, de teksten van zeven invloedrijke belijdenisgeschriften: de Augsburgse Confessie, de Heidelbergse Catechismus, de Catechismus van Genève, de Westminster Confessie, de Korte Westminster Catechismus, de Nederlandse Geloofsbelijdenis en de Dordtse Leerregels.
Wat is de waarde van een
dergelijk boek? „Deze bundel”,
zei de hoogleraar, „maakt het in elk geval mogelijk om snel de overeenkomsten en de verschillen tussen een aantal belangrijke belijdenisgeschriften te zien.”
Als voorbeeld gaf hij de openingsvraag van de Heidelbergse Catechismus: „Wat is uw enige troost beide in het leven en sterven?” Het antwoord dat daarop volgt, laat volgens hem zien dat de gelovige alleen troost vindt in de drie-enige God: Christus, de Vader en de Heilige Geest. „Let u op de volgorde.”
De inzet van de Catechismus van Genève is anders. De reformator Johannes Calvijn opent namelijk met de vraag: „Wat is het hoofddoel van het menselijk leven?” „Kind: „God te kennen.” Predikant: „Waarom zeg je dit?” Kind: „Omdat Hij ons geschapen en in de wereld gebracht heeft om in ons verheerlijkt te worden.””
Prof. Baars: „Wij moeten deze fundamentele inzichten niet tegen elkaar uitspelen. Het gaat in leven en sterven om de eer van God én om de enige troost.”
Zaterdag in Accent de integrale tekst van de lezing van prof. dr. A. Baars.