Het Nederlands Muziek Instituut beijvert zich al jaren voor het promoten van Nederlandse muziek. Regelmatig brengt het cd’s uit met muziek van vroegere en hedendaagse componisten.
Onbekende muziek is daardoor aan de vergetelheid ontrukt. Nederlandse muziek heeft altijd een duwtje nodig om te worden opgemerkt. Waarom zou je het hier halen als je het ook in het buitenland kunt krijgen…
Voor orgelliefhebbers mag dit wat overdreven klinken; onder hen is de belangstelling voor muziek van eigen bodem groot. Bij orkest- en kamermuziek is dat echter anders. Jammer, temeer als je bedenkt dat Nederlandse componisten zelfs naar het buitenland verhuisden omdat ze daar hun muziek makkelijker uitgevoerd en uitgegeven kregen!
Op deze cd staat barokmuziek voor cello en klavecimbel. Het boekje geeft interessante informatie over Alexis Magito en Pieter Bustijn. Alexis’ vader was behalve violist ook koorddanser! Bustijn had een hugenotenachtergrond. Van zowel Magito als de meer bekende Willem de Fesch klinken twee cellosonates, mooi neergezet door celliste Elske Tinbergen op een barokinstrument. Jammer dat in de opname het continuo wat op de achtergrond blijft. Gelukkig kan klavecinist Jorn Boysen zich revancheren in twee suites van Bustijn. Opvallend goede muziek, die na enkele keren luisteren zich behaaglijk in het oor nestelt.
Trouwens, wat De Fesch aangaat: die emigreerde in 1731 naar Engeland en werd concertmeester in het orkest van Händel. Ook had hij een aanstelling als organist in een van de Londense kerken. Ik bedoel maar…
Baroque Music in the Netherlands – Music for Cello & Harpsichord; Nederlands Muziek Instituut (NMI CD1202); € 15,-; www.nederlandsmuziekinstituut.nl
Sonata I in A minor opus 1 (Alexis Magito)
Suite in D major opus 1 (Pieter Bustijn)
Sonata III in D minor opus 8 (Willem de Fesch)