Buitenland

Opheffing wapenembargo Syrië lost niets op

BRUSSEL. De Europese Unie heeft gisteren besloten het wapen­embargo tegen Syrië op te heffen. Of vrede in het geteisterde Arabische land daarmee dichterbij komt, is nog maar zeer de vraag.

Mr. Richard Donk
28 May 2013 11:36Gewijzigd op 15 November 2020 03:48
Assad. Foto EPA
Assad. Foto EPA

Frankrijk en Groot-Brittannië pleitten al geruime tijd voor een versoepeling van het wapen­embargo tegen Syrië. Aanvankelijk leek door de levering van oorlogstuig aan de Syrische rebellen de val van het regime van president Bashar al-Assad slechts een kwestie van tijd.

Nu de troepen van Assad de afgelopen weken weer aan de winnende hand zijn, is de opheffing van het wapenembargo vooral bedoeld om de machtsbalans in Syrië te herstellen. Of, in de woorden van enkele EU-ministers: een eerlijker speelveld te creëren.

Dat ‘eerlijke’ speelveld zal er vermoedelijk in resulteren dat de strijdende partijen in Syrië elkaar voorlopig in evenwicht zullen houden. Wat dat betekent hebben de afgelopen twee jaar laten zien: zeker 70.000 doden, 1,5 miljoen vluchtelingen en een forse bedreiging van de regionale stabiliteit.

De opheffing van het embargo wil overigens niet zeggen dat er met ingang van zaterdag –als het besluit van kracht wordt– per direct wapens naar Syrië zullen worden verscheept. Nederland heeft bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Timmermans al verklaard dat van Nederlandse wapenleveranties geen sprake zal zijn. Volgens zijn Britse collega, Hague, wil de EU vooral een krachtig signaal afgeven om Damascus aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Dat zou volgende maand kunnen gebeuren, als in Genève een internationale conferentie over Syrië op stapel staat. De Syrische regering heeft in principe toegezegd aan de top deel te nemen, in tegenstelling tot de Syrische rebellen.

Met alle signalen die de EU richting Damascus uitzendt, ziet Brussel een aantal essentiële zaken over het hoofd. De Syrische oppositie bestaat voor een aanzienlijk deel uit extremistische jihadisten. Het risico bestaat daardoor dat westers wapentuig bij hen terecht komt.

Verder vechten momenteel duizenden strijders van de Libanese Hezbollahbeweging aan de zijde van de Syrische regeringstroepen. Zij weten zich gesteund door Iran, dat er alle belang bij heeft dat Assad in het zadel blijft. Hezbollahleider Nasrallah heeft verklaard dat zijn beweging „tot het einde toe” voor Assad zal blijven vechten.

Het signaal uit Brussel lijkt vooralsnog een uiting van verlegenheid die al twee jaar duurt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer