Kerk & religie

Het Joodse Pinksterfeest, Sjavoeot, is het feest van de wetgeving

Van de 7 miljard mensen op aarde worden er ruim 1 miljard tot het protestantisme gerekend. Hoe geven anderen invulling aan hun geloof? Vandaag: Het Joodse Wekenfeest of Sjavoeot.

Redactie kerk
20 May 2013 21:21Gewijzigd op 15 November 2020 03:40
Dansen met een Thorarol. beeld EPA
Dansen met een Thorarol. beeld EPA

Het Joodse Wekenfeest wordt zeven weken –vijftig dagen, vandaar de naam Pentekost, Pinksteren– na Pesach gevierd. Oorspronkelijk was het feest bedoeld om de eerstelingen van de oogst aan God te offeren. Later –onduidelijk is wanneer precies– werd het Wekenfeest ook direct verbonden met het verkrijgen van de Thora op de Sinaï, het zogenoemde Matan Tora (gift van de Thora).

Pesach is het feest van de bevrijding. Maar vrijheid is nooit een doel op zich, zo schrijft dr. G. H. Cohen Stuart in zijn boek ”Joodse feesten en vasten”. God heeft Zijn volk bevrijd uit Egypte, zodat het Hem kan dienen. Als op de Sinaï God Zijn wet geeft aan Israël en zo een verbond sluit met het volk, is het eerste deel van de bevrijding bereikt. Het echte doel is dat Israël God in vrijheid zal kunnen dienen in het Beloofde Land.

Tijdens het Wekenfeest staat de Thora in alle opzichten centraal. Zo is het gebruikelijk om de eerste nacht van Sjavoeot wakker te blijven en in de synagoge tot de ochtend te ”lernen”. Dat verklaart ook waarom in Handelingen 2 staat dat de discipelen op de pinksterdag bijeen wáren. Er staat niet dat ze bijeen kwámen. Naar alle waarschijnlijkheid hadden ze in de nacht voor Pinksteren de hele tijd in de Thora gestudeerd en waren ze in de vroege ochtend naar het Tempelplein gegaan om daar te bidden. Want zo gaat het nog steeds.

Dr. Cohen Stuart schrijft over zijn ervaringen tijdens het Joodse Wekenfeest, waarop hij na een nacht studeren ’s ochtends met tienduizenden anderen het ochtendgebed bidt bij de Klaagmuur. „We hadden op die vroege ochtend het gevoel opgenomen te zijn in die ontelbare menigte die ooit gestaan had aan de voet van de berg Sinaï, terwijl we verwarmd werden door het vroege zonlicht. De warmte van het zonlicht kwam boven op de warmte die we hadden ervaren van de uitleg van de woorden die al zo lang geleden opgeschreven waren.

Dronken waren we niet, zelfs niet slaapdronken. Zat van zoete wijn waren we niet. We waren zeker het Woord niet zat. Integendeel, we voelden ons bezield, verwarmd en vervuld met het Woord. Het begon ons die dageraad te dagen wat het zeggen wil dat de Geest waait waar ze wil. We beseften eindelijk het geheim van Pinksteren te hebben ontdekt. Een tip was opgelicht van de sluier over dat wonderlijke verhaal in Handelingen 2.”

Op de Joodse kalender valt Sjavoeot op 6 en 7 Sivan. Dit jaar op 15 en 16 mei. Tussen Pesach en Sjavoeot worden er geen huwelijken gesloten. Ook mogen mannen zich pas na het Wekenfeest weer scheren en mag er weer naar instrumentale muziek geluisterd worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer