BRUSSEL (ANP) – Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is niet unaniem gekozen tot nieuwe voorzitter van de eurogroep. Tijdens de vergadering van de 17 eurolanden maandagavond in Brussel stemde Spanje tegen.
De benoeming van Dijsselbloem was al een gelopen race, aangezien de PvdA-minister de enige kandidaat voor de functie was. Frankrijk leek het enige land dat op de rem trapte door eerst Dijsselbloems visie op de eurozone te willen alvorens in te stemmen met zijn verkiezing. Maar het was uiteindelijk Spanje, een land dat van Europa miljardensteun krijgt voor zijn bankensector, dat tegen stemde.
De Spaanse minister Luis De Guindos gaf geen reden voor de nee-stem, aldus vertrekkend voorzitter Jean-Claude Juncker. Ook Dijsselbloem zei niets te weten over het waarom, maar hij zei niet verrast te zijn. De Guindos had tijdens het bezoek van Dijsselbloem vorige week aan Madrid aangegeven niet in te stemmen met een unanieme benoeming. De Guindos had daarbij wel gezegd dat het „niets met Nederland of met mijn persoonlijke kandidatuur te maken had”, onthulde Dijsselbloem na afloop.
De minister noemde zijn nieuwe functie met een termijn van 2,5 jaar „uiterst eervol”. Hij bestempelde 2013 als een cruciaal jaar voor de eurozone. Van een einde van de crisis wilde hij niet spreken, wel ziet hij lichtpuntjes.
Hij wil dat er in de eurozone niet alleen maar aan crisismanagement wordt gedaan. De eurolanden moeten ook beleid ontwikkelen voor de middellange termijn om zo het vertrouwen te herstellen: „Discipline en solidariteit zijn beide nodig.”
Premier Mark Rutte reageerde verheugd op het nieuws en feliciteerde zijn minister. „Jeroen staat in een sterke Nederlandse traditie van gezonde overheidsfinanciën, economische groei en internationale samenwerking. Dit is ook de weg die we stap voor stap in Europa moeten volhouden”, aldus de premier. Europees commissaris Neelie Kroes stelde dat „ de euro bij hem in veilige handen is en Europa blij zou moeten zijn dat hij deze rol kan vervullen.” EU-president Herman Van Rompuy kijkt ernaar uit om met Dijsselbloem samen te werken. „Ik ben vol vertrouwen dat hij de juiste keuze is.”
Een negatieve reactie kwam er van oppositieleider Geert Wilders. „Gefeliciteerd Dijsselbloem met je mooie eurofiele Brusselse baantje en nu snel opkrassen en neem het hele kabinet maar mee!”
Tijdens de persconferentie zorgde de naam van de nieuwe voorzitter voor enige hilariteit. Europees commissaris Olli Rehn (Euro) struikelde over Dijsselbloems naam, waarop hij werd gecorrigeerd door Juncker. Die herhaalde de naam een paar keer. De voorzitter van de Europese steunfondsen, de Duitser Klaus Regling, sprak de naam van Dijsselbloem echter foutloos uit. Zo moeilijk is dat niet, stelde hij. Rehn maakte het goed door Dijsselbloem in het Nederlands hartelijk geluk te wensen.