VN hogen status Palestina op naar ”niet-lidstaat”
NEW YORK – De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft er donderdag mee ingestemd dat de status van Palestina zal worden opgehoogd van ”entiteit” naar ”waarnemersstaat.”
Van de 193 VN-lidstaten stemden er 138 voor de statusverhoging naar ”geen-lidstaat”, negen leden stemden tegen. Nederland onthield zich, net als 40 andere landen van stemming.
De nieuwe status geeft de Palestijnen meer diplomatieke armslag en ze staan nu juridisch sterker. Zo kunnen ze vrij eenvoudig als Palestina toetreden tot VN-organisaties en een beroep doen op internationale organisaties zoals het Internationaal Strafhof (ICC).
Voorafgaande aan de stemming noemde de Palestijnse leider Mahmud Abbas het besluit van de Algemene Vergadering „een laatste kans” voor een tweestatenoplossing, waarbij de staat Palestina bestaat naast de staat Israël. Hij riep de VN-leden op een „geboorteakte” verlenen aan de staat Palestina en zei verder de besprekingen over een oplossing van het conflict met Israël „nieuw leven” te willen inblazen.
Het kantoor van de Israëlische president Netanyahu gaf meteen na Abbas’ toespraak een verklaring uit waarin zijn woorden werden betiteld als „vijandig en giftig.” „Dit zijn niet de woorden van een man die vrede wil”, volgens Netanyahu.
Israël
Israël wil niet dat Palestina bij internationale hoven kan klagen. De Britten zeiden van te voren het voorstel alleen te steunen als zij de verzekering krijgen dat er geen Palestijnse pogingen komen Israël voor het ICC in Den Haag te slepen.
De stemming was op verzoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Op 29 november 1947 nam dezelfde Algemene Vergadering een resolutie aan, die bepaalde dat het Britse mandaat over Palestina uiterlijk in augustus 1948 moest worden beëindigd. Daarna moest er in het gebied een Joodse en een Arabische staat komen. Israël werd in mei 1949 lid van de VN, maar een Arabische staat kwam er niet.
De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) kreeg in 1974 wel een waarnemersstatus. In 1988 werd de term PLO vervangen door Palestina. De waarnemersstatus van de „entiteit” Palestina is nu officieel opgewaardeerd tot waarnemersstaat.
Feest
In de Palestijnse gebieden is opgetogen gereageerd op de nieuwe status van Palestina bij de Verenigde Naties. Op het Yasser Arafatplein in Ramallah keken Palestijnen op grote schermen naar de stemming. Na het bekendmaken van de uitslag brak gejuich uit en werd vuurwerk afgestoken.
In Gaza-Stad toonde ook Hamas zich tevreden over de nieuwe status van waarnemersstaat. De islamitische beweging sprak over een „nieuwe overwinning op het pad naar de bevrijding van Palestina”.
Terwijl de Palestijnen hun overwinning vierden, overheerste pessimisme onder de bondgenoten van Israël. Zo bagatelliseerde de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice het belang van de stemming. „De Palestijnen ontwaken morgen om te ontdekken dat hun levens nauwelijks zijn veranderd, los van het feit dat een duurzame vrede verder weg is”, waarschuwde ze.
Ook Canada, één van de negen landen die tegen stemde, vreest dat de erkenning van Palestina een oplossing voor het conflict met Israël juist in de weg staat. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken, John Baird, waarschuwde al voor de stemming dat de nieuwe status een symbolische stap is richting een volledig VN-lidmaatschap. Dat zou „de kern ondermijnen” van de pogingen om een akkoord te bereiken tussen Palestijnen en Israëli’s.