Buitenland
Syrië: leger en rebellen beloven bestand

DAMASCUS (ANP/AFP - Het Syrische leger en de grootste rebellengroep zeggen dat ze vrijdagochtend om half 6 lokale tijd enkele dagen ophouden met schieten. Het bestand valt samen met het islamitische Offerfeest Eid al-Adha, dat tot maandag duurt.

VN-waarnemers in Syrië. Foto EPA
VN-waarnemers in Syrië. Foto EPA

Maar beide partijen hielden wel een slag om de arm. Ze zeggen wel terug te schieten als de ander het bestand schendt.

Het bestand tijdens het islamitische feest was een idee van gezant Lakhdar Brahimi van de Verenigde Naties. Hij had het bestand voorgesteld bij recente bezoeken aan leiders van het Syrische leger en de rebellen. Brahimi had woensdag al onthuld dat de Syrische regering had ingestemd met zijn verzoek tot een staakt-het-vuren.

De leiding van het Syrische leger bevestigde donderdag op de staatstelevisie dat het meewerkt aan het staakt-het-vuren. Maar de legerleiding maakte wel een uitzondering voor het geval rebellen schieten, bomaanslagen plegen of hun posities versterken. Ook als buurlanden strijders de grenzen over helpen zullen Syrische militairen weer in actie komen.

De rebellen reageren verdeeld op de aankondiging. De grootste groep opstandelingen zei mee te werken. „We zullen het staakt-het-vuren respecteren als het Syrische leger hetzelfde doet”, zei generaal Mustafa al-Sheikh van het Vrije Syrische Leger telefonisch vanuit Turkije. „Maar als ze ook maar een enkel schot lossen, zullen wij er met 100 reageren.”

Een andere groep opstandelingen blijft echter vechten. De islamistische Ansar al-Islam betwijfelt namelijk of de regering zich zal houden aan het staakt-het-vuren.

Kort na de aankondiging van het bestand was er nog geen teken dat de gevechten afnamen. Circa 200 rebellen trokken een strategisch belangrijke Koerdische wijk van de stad Aleppo binnen. De strijders reden in trucks voorzien van een machinegeweer op de achterbak.

Het Syrische leger en de rebellen voeren al sinds maart 2011 een heftige strijd. Daarbij zijn inmiddels tienduizenden burgers gedood. Honderdduizenden Syriërs zijn naar buurlanden gevlucht.

In april was ook een bestand afgesproken door de voorganger van Brahimi, de oud-secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties. Dat bestand werd echter geschonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer