Politiek

Optimistische Spies biedt SGP ruimte en tijd

DEN HAAG – Minister Spies van Binnenlandse Zaken verwacht dat de SGP in de eerste helft van volgend jaar besluit om vrouwen op kieslijsten mogelijk te maken. Zijn de staatkundig gereformeerden om?

13 October 2012 08:15Gewijzigd op 14 November 2020 23:42
Minister Spies van Binnenlandse Zaken verwacht dat de SGP in de eerste helft van volgend jaar besluit om vrouwen op kieslijsten mogelijk te maken. Zijn de staatkundig gereformeerden om?  Foto ANP
Minister Spies van Binnenlandse Zaken verwacht dat de SGP in de eerste helft van volgend jaar besluit om vrouwen op kieslijsten mogelijk te maken. Zijn de staatkundig gereformeerden om? Foto ANP

Politiek Den Haag lijkt zich drukker te maken over de vrouw op SGP-kandidatenlijsten dan om de 80 miljoen euro die de rijksoverheid elke dag tekortkomt. Minister Spies (CDA) heeft onder druk van de linkse partijen beloofd de Tweede Kamer op de hoogte te houden van alle nadere besluitvorming binnen de partij.

Ter opfrissing: het hof bevestigde op 10 juli de uitspraak van de Hoge Raad uit april 2010 dat het uitsluiten van vrouwen op kieslijsten door de SGP „onaanvaardbaar” is. De Nederlandse staat kreeg de opdracht passende maatregelen te nemen tegen de partij zodat vrouwen wel een plek op de SGP-lijsten kunnen krijgen.

Vrijdag bracht de SGP zelf naar buiten dat ze medio november of uiterlijk begin december antwoord zal geven op de vraag die Spies in augustus stelde, namelijk welke consequenties de partij verbindt aan de beslissing van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Minister Spies was er als de kippen bij om dit procedurele antwoord direct door te sturen naar de Tweede Kamer. Ook de SGP kreeg een antwoordbrief, en ook een afschrift daarvan ging naar de fracties.

Uit beide brieven blijkt dat de minister optimistisch is gestemd over de kansen dat de SGP vrouwen zal toelaten op de lijst. In de brief aan de Tweede Kamer schrijft de bewindsvrouw haar verwachting dat „vanaf de eerste helft van 2013, in welke periode de SGP conclusies zal trekken, alle belemmeringen zijn weg­genomen om vrouwen op de kandidatenlijst van de SGP te kunnen plaatsen.”

Spies is zo vol goede moed dat ze in haar brief aan de SGP aankondigt dat ze voorlopig geen wettelijke maatregelen zal nemen om de SGP te dwingen vrouwen toe te laten: „Het door u aan mij in het vooruitzicht gestelde tijdpad, onderzoek en besluitvormingstraject betekenen dat ik vooralsnog zal afzien van het treffen van maatregelen ter uitvoering van het arrest van de Hoge Raad.”

Is het optimisme van de minister terecht? SGP-partijvoorzitter Van Leeuwen herhaalde vrijdagavond nog maar eens dat de mede­deling aan het adres van de minister van procedurele, en niet van inhoudelijke aard is. „We staan aan het begin van een proces. We gaan heel serieus kijken. We hebben een advies gevraagd aan een externe deskundige op het gebied van het rechtspersonenrecht over de vraag hoe de statuten en reglementen van de SGP in overeenstemming gebracht kunnen worden met de uitspraak van de Hoge Raad. En dat op een manier die de minste inbreuk maakt op het recht van vrijheid van vereniging en godsdienst.”

Nog dit jaar zal het hoofd­bestuur het advies en de gevolgen die de partijleiding daaraan wil verbinden, naar buiten brengen. „Het SGP-partijbestuur zal uiteraard ook partijgeledingen, personen vanuit de partij en anderen bij die bezinning betrekken. Daarna zal de partij een besluit moeten nemen.” Welk besluit dat is, daar heeft Van Leeuwen nog geen idee van.

Minister Spies is dus ten onrechte optimistisch. Wat zit er dan achter de opmerkingen van de bewindsvrouw? Heeft de SGP-leiding al intern besloten om het arrest van de Hoge Raad uit te gaan voeren? Zo staan de mannenbroeders niet bekend. Het standpunt dat vrouwen het regeerambt niet toekomt, behoort tot de principia van de partij.

Meer voor de hand ligt dat minister Spies het procedurele antwoord plaatst in het perspectief van de gewenste uitkomst. En die kan volgens de bewindsvrouw –met de uitspraak van de Hoge Raad in het achterhoofd– niet anders zijn dan dat vrouwen op SGP-lijsten komen. Maar of die verwachting uitkomt, is nog maar de vraag.

Feitelijk is het zo dat de minister door haar verwachting uit te spreken richting Kamer de politieke partijen geruststelt, zodat niet iedereen boven op deze kwestie springt. Spies biedt zodoende de SGP ruimte en tijd om de komende maanden de mogelijkheden en onmogelijkheden op een rijtje te zetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer