Buitenland
Analyse: President Egypte tart legertop

CAÏRO – De kersverse Egyptische president Morsi heeft zondag besloten dat het eerder ontbonden parlement weer bijeen moet komen tot er een nieuwe volksvertegenwoordiging is gekozen. Daarmee strijkt hij het machtige leger voluit tegen de haren in.

Mr. Richard Donk
Morsi. Foto EPA
Morsi. Foto EPA

De militaire raad, die tot eind vorige maand het bewind voerde in Egypte, had de ontbinding van het parlement bevolen, omdat er aanwijzingen voor verkiezingsfraude zouden zijn. De strijdkrachten gaven zichzelf vervolgens wetgevende bevoegdheden en versterkten daarmee hun toch al machtige positie.

President Morsi, gelieerd aan de conservatieve moslimbroederschap, heeft die beslissing nu teruggedraaid. De broederschap had zich steeds tegen ontbinding van het parlement verzet, maar had tegen het leger weinig in te brengen.

Het besluit van Morsi lijkt de opmaat voor een confrontatie tussen de Egyptische regering en het leger.

Grote inzet in de machtsstrijd tussen president en militairen is het opstellen van een nieuwe grondwet. Het leger bepaalde bij de ontbinding van het parlement dat het zelf een commissie in het leven zou roepen die de nieuwe constitutie zou schrijven. Ook ontnamen de generaals de zeggenschap van het staatshoofd over de strijdkrachten.

Morsi wil de nieuwe grondwet door het parlement laten opstellen. Daarna moeten er binnen zestig dagen nieuwe verkiezingen worden gehouden.

De vraag is of het leger Morsi deze ruimte gunt. Zondagavond kwam de militaire raad in spoedzitting bijeen om zich 
op de manoeuvre van de president te beraden. Daar vloeide geen directe actie uit voort. 
Maar of de strijdkrachten hun zorgvuldig opgebouwde machtspositie zo gemakkelijk zullen prijsgeven, valt zeer te betwijfelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer