Economie

Europa besluit tot gezamenlijk bankentoezicht

BRUSSEL (ANP) – In Europa komt een gezamenlijke toezichthouder op banken. Dat is besloten op de top van de Europese Unie in Brussel. EU-president Herman Van Rompuy sprak van een doorbraak.

29 June 2012 05:48Gewijzigd op 14 November 2020 21:52
De Roemeense premier Victor Ponta wordt verwelkomd door EU-president Van Rompuy.   Foto EPA
De Roemeense premier Victor Ponta wordt verwelkomd door EU-president Van Rompuy. Foto EPA

Het bankentoezicht komt uiteindelijk onder de vlag van de Europese Centrale Bank te hangen. Het zal enige tijd duren voor er een gezamenlijk Europees bankentoezicht is, maar het moet er voor het einde van het jaar zijn. Pas als deze toezichthouder actief is, moet het mogelijk zijn om banken direct van kapitaal te voorzien via het Europese noodfonds.

Premier Mark Rutte bestempelde het als een logische stap. „Pas als er bankentoezicht is en we weten hoe banken er voorstaan, en als er een aanvraag is gedaan, pas dan is het denkbaar dat banken via het fonds direct kapitaal kunnen krijgen.” Bovendien is deze zogeheten herkapitalisatie aan strenge voorwaarden verbonden, aldus Rutte.

Door banken direct uit het noodfonds te financieren, wordt de lening niet opgeteld bij de staatsschuld van het betreffende land. En daardoor hoeft het land niet aan strenge hervormings- en bezuinigingsvoorwaarden te voldoen. De leiders spraken af dat zodra het bankentoezicht er is, de steun die de Spaanse bankensector binnenkort krijgt, ook onder dit nieuwe instrument gaat vallen. De toegezegde maximale 100 miljard euro voor de Spaanse banken drukt dan niet langer op de Spaanse begroting.

De Europese financiële vangnetten moeten staatsobligaties van eurolanden kunnen gaan kopen, zo besloten de leiders van de eurozone verder op de EU-top. „We maken de weg vrij om alle mogelijkheden van zowel het tijdelijke als het permanente noodfonds te gaan gebruiken”, aldus Van Rompuy. Het opkopen van staatsobligaties kan alleen als het land wel voldoet aan de Europese begrotingsnormen. „Het is voor landen die beter presteren”, zo verwoordde Van Rompuy het. De landen die gebruik willen maken van deze mogelijkheid zullen geen hervormingsprogramma opgelegd krijgen.

Minister-president Mark Rutte benadrukte dat het gaat om al bestaande instrumenten onder de verdragen over de noodfondsen. „We hebben vastgesteld dat we heel goede instrumenten hebben. Die hoefden niet opnieuw te worden uitgevonden.” Italië had onder meer gehoopt dat het noodfonds automatisch staatspapier zou gaan opkopen als de rente boven een bepaald percentage zou stijgen. Dat heeft het land niet voor elkaar gekregen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer