Kerk & religie

Kopten Egypte wachten toekomst gelaten af

CAÏRO – Met de verkiezing van moslimbroeder Mohammed Morsi tot president van Egypte breekt er voor de kopten een onzekere tijd aan. Sommigen geven hem het voordeel van de twijfel, maar velen maken zich grote zorgen.

Jielis van Baalen
28 June 2012 12:12Gewijzigd op 14 November 2020 21:51
Tijdens een demonstratie in Egypte in februari vorig jaar hield iemand een koptisch kruis omhoog. Foto EPA
Tijdens een demonstratie in Egypte in februari vorig jaar hield iemand een koptisch kruis omhoog. Foto EPA

Voor de bekendmaking van de uitslag van de presidentsverkiezingen heerste er een gespannen sfeer in Egypte. Het gerucht ging dat presidentskandidaat Ahmed Shafiq zou hebben gewonnen. Dat zouden de islamisten nooit accepteren.

In de week na de verkiezing van de moslimbroeder Mohammed Morsi tot eerst vrij gekozen president van Egypte overheerst dus vooral de opluchting. Vanzelfsprekend waren vooral de moslimpartijen blij met het verkiezingsresultaat.

Morsi probeerde die bezorgdheid bij niet-moslims in zijn overwinningspeech weg te nemen door te zeggen dat alle Egyptenaren, zowel moslims als christenen, zich moeten richten op nationale eenheid. „We hebben allemaal gelijke rechten, en we hebben allemaal dezelfde plichten ten opzichte van het vaderland”, zei hij. Al eerder beloofde Morsi een kopt als vicepresident te zullen benoemen.

„Als christenen onder elkaar zeggen we dat we voor Shafiq zijn. Maar dat kunnen we kunnen niet hardop zeggen”, aldus de koptische priester Johannes in Caïro. „Als kerk zeggen en geloven we dat we de door God gegeven situatie moeten accepteren en beloven te zullen werken aan het welzijn van Egypte. Helaas zijn veel mensen nu bang en denken aan emigreren. Maar Egypte is een land van geruchten, dus laten we ons niet gek laten maken.”

Het overgrote deel van de kopten is er echter helemaal niet gerust op. Zij zijn ervan overtuigd dat het land langzaam maar zeker een islamitische staat wordt. Vooral de invoering van de sharia, de islamitische wetten, baart hen zorgen.

„De overwinning van Morsi veroorzaakt veel angst onder de kopten, want hij wil een religieuze staat en is tegen burgerschap”, stelt een aanhanger van de Maspiro Jeugd Unie, een koptische mensenrechtenorganisatie die werd opgericht na de opstand van vorig jaar. „Ondanks de beloften van Morsi zijn kopten bang dat ze zullen worden gediscrimineerd. We zijn bang dat het nog erger wordt dan we onder Mubarak gewend waren.”

Anderen zien ook nog lichtpuntjes in de verkiezing van Morsi. „Het maakt niet uit hoe goed of slecht Morsi zal zijn als een president”, aldus de evangelicale kopt Ayman Ramsis. „We hebben in ieder geval een einde gemaakt aan het oude regime en hebben gekozen voor een burgerpresident.”

Veel kopten hebben gestemd op Shafiq, omdat hij de veiligheid van de christenen in Egypte het beste zou kunnen garanderen. Het was dus een keuze tussen veiligheid of corruptie. Die keuze voor Shafiq wordt de kopten nu zwaar aangerekend door de islamisten. Volgens een van hun voormannen zijn de kopten „verraders van de revolutie en moeten ze hun excuses aanbieden voor hun foute [stem]gedrag.”

Met name in Opper-Egypte maken de kopten zich behoorlijk zorgen. Daar wonen kopten in kleine gemeenschappen tussen een overwegend moslimbevolking. Volgens berichten uit het zuiden van Egypte hadden islamisten zich na de uitslag van de verkiezingen verzameld voor kerken om daar feestelijk geweervuur af te vuren.

„Het is goed, het is in orde. God is aanwezig”, zei een jonge kopt op een van de christelijke televisiezenders. „We zullen nu stil zijn en afwachten. Sommige kopten beginnen nu te roepen om onze rechten, maar dat heeft weinig zin. De moslims zeggen dat ze voor de rechten van ieder mens zijn, maar die zullen ze ons niet geven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer