In het Italiaanse Florence is zaterdag het huwelijk van prinses Carolina –dochter van prinses Irene– met Albert Brenninkmeijer kerkelijk bevestigd.
De inzegening had plaats in de Basilica di San Miniato al Monte. De dienst was ruim van tevoren aangekondigd, in tegenstelling tot de sluiting van het huwelijk zelf: zelfs royaltywatchers wisten niet dat de prinses op 21 april in het stadhuis van Wijk bij Duurstede zou trouwen. Toen was slechts een klein deel van de koninklijke familie aanwezig. Zaterdag woonde een groot deel van de koninklijke familie de plechtigheid bij. Prinses Mabel was uit Engeland overgekomen. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven en zijn schoondochter prinses Anita, echtgenote van prins Pieter-Christiaan, ontbraken om gezondheidsredenen.
De bijna 1000 jaar oude basiliek –bouwjaar 1015– is een van de best bewaarde romaanse kerken van Italië. Hij staat op een heuvel boven de rivier de Arno.
Oudste broer prins Carlos begeleidde de bruid, die arriveerde in een antieke Alfa Romeo, onder de tonen van Händels ”Koningin van Sheba” naar het altaar, waar de bruidegom wachtte. Het bruidspaar stak kaarsen aan voor hen die er niet bij konden zijn. Ook werd er expliciet naar prins Friso verwezen met de woorden: „Laten we stilstaan bij hen die in slaap zijn gevallen, in de hoop dat zij zullen ontwaken.”
De plechtigheid werd geleid door de jezuïet Gregory Brenninkmeijer, een oom van de bruidegom. Hij kreeg assistentie van de prior van de kerk en een monnik van het internaat waar Albert op school heeft gezeten.
De huwelijksmis werd in het Engels gehouden, maar er waren liederen, Bijbelteksten en gebeden in het Spaans, het Nederlands en het Frans. Uit Londen was het koor van de parochiekerk van de Brenninkmeijers in Chelsea ingevlogen. „Het was heel mooi”, zei prins Constantijn na afloop.
Plechtig verklaarde het bruidspaar „geen weet te hebben van enig wettig beletsel dat verhindert in het huwelijk te treden.” Daarop legden Albert en Carolina de trouwbelofte af, waarbij ze beloofden elkaar alle dagen van leven „te koesteren en lief te hebben.”
Carolina’s zus Margarita en broer Jaime traden op als getuigen, samen met een schoolvriendin. Onder de bruidskinderen waren kleinkinderen van koningin Beatrix, prinses Irene en prinses Margriet.
Bruidsjurk
In de door couturier Addy van den Krommenacker ontworpen bruidsjurk zat maandenlang werk, zowel in Nederland als in Italië, vertelde de ontwerper na afloop. Carolina en haar moeder, prinses Irene, hebben intensief meegewerkt. In de jurk werd Brugs kant verwerkt dat in 1964 ook werd gebruikt voor de bruidsjurk van Irene bij haar huwelijk in Rome met prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme. „Het is heel kwetsbaar materiaal, dat maakte het moeilijk”, aldus Van den Krommenacker, die zijn ontwerp ”Irene” heeft genoemd.
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima moesten na de plechtigheid snel weg. De prins werd gisteren in Zuid-Korea verwacht, de prinses vertrok zaterdagavond naar Mexico, waar ze gisteren een conferentie bijwoonde. Hun kinderen waren er in Italië dan ook niet bij, in tegenstelling tot kleinkinderen van prinses Margriet.
Albert en Carolina
Prinses Carolina, die komende zaterdag 38 wordt, is de jongste dochter van prinses Irene en prins Carlos Hugo. Haar vader werd 80 jaar. Hij overleed op 18 augustus 2010 aan prostaatkanker. Carolina’s bruidsboeket krijgt een plaats in de crypte van de basiliek in Parma waar Carlos Hugo is begraven.
Van de vier kinderen is nu alleen prins Jaime (1972) nog ongehuwd. In 2009 kreeg hij een relatie met Paulette van Ommen (1986).
Zijn tweelingzus Margarita trouwde op 19 juni 2001 met Edwin de Roy van Zuydewijn en –na echtscheiding in 2006– op 3 mei 2008 met Tjalling ten Cate.
Prins Carlos (1970) trouwde op 12 juni 2010 met Annemarie Gualthérie van Weezel.
Naar Nederland
Maria Carolina Christina (op 23 juni 1974 in Nijmegen geboren) wordt officieel aangeduid met Hare Koninklijke Hoogheid prinses Carolina de Bourbon de Parme. Ze werd gedoopt in het kasteel van Lignières in Frankrijk. Hierbij traden haar oom Claus en tante Christina als peten op. Prinses Christina zong tijdens de plechtigheid solo.
Carolina was zes jaar toen haar ouders besloten te scheiden. Ze verhuisde met haar moeder, broers en zus van Frankrijk naar Nederland. Daar trokken ze eerst bij haar grootouders in op Paleis Soestdijk. Later bewoonden ze de witte villa vlak bij het paleis en daarna villa Mariënhove in Wijk bij Duurstede.
Internationaal
Albert Alphons Ludgerus Brenninkmeijer –krap zes weken ouder dan zijn bruid– is telg uit de familie die eigenaar is van het internationale kledingwarenhuis C&A. Hij is directielid van de Franse tak van het bedrijf.
Brenninkmeijer werd geboren in Parijs en studeerde economie aan de universiteit in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Hij behaalde zijn master (MBA) in het Engelse Oxford.
Ook zijn vrouw is internationaal georiënteerd: Carolina studeerde politicologie in Amsterdam en aan de gerenommeerde Harvard Universiteit in de Verenigde Staten. Voor de Verenigde Naties werkte ze op het hoofdkantoor in New York en daarna in probleemgebieden als Eritrea, Gaza (Palestina) en –na de tsunami van 26 december 2004– in het zwaar getroffen Atjeh (Indonesië).
Tegenwoordig werkt de prinses vanuit het Zwitserse Genève. Het bruidspaar weet nog niet waar het wil gaan wonen.
Op de officiële foto’s die bij het burgerlijk huwelijk werden vrijgegeven, draagt Carolina oorbellen van haar grootmoeder, koningin Juliana. Haar zus Margarita droeg deze oorbellen toen ze voor de tweede keer trouwde.