Politiek
Peiling: VVD, SP en PvdA naderen elkaar

AMSTERDAM – In de jongste peiling van onderzoeksbureau Ipsos Synovate moet de SP alleen de VVD van premier Rutte nog voor zich dulden.

Redactie politiek
Foto ANP
Foto ANP

Met 30 zetels blijft de VVD de SP, die stabiel op 27 zetels staat, er 3 voor.

De PvdA, die de laatste weken een licht stijgende lijn laat zien, is 2 zetels van de SP verwijderd. In het weekblad Elsevier liet PvdA-leider Samsom vorige week nog weten net zo lief een lijstverbinding te sluiten met de SP als met D66 en GroenLinks.

De opmars van de SP in de peilingen zette kort na de jaarwisseling in en bereikte medio februari een piek. Ipsos Synovate peilde toen 31 zetels voor de partij van Roemer. „Ik maakte me in 2010 al heel veel zorgen over het rechtse, neoliberale beleid van dit kabinet, dat groepen mensen afschrijft of in de steek laat. Nu, in 2012, ziet iedereen wat ik bedoelde. De mensen hebben in de gaten gekregen dat ik gewoon gelijk heb”, was medio februari in een interview met deze krant zijn verklaring voor het succes.

De winst van 12 zetels die Roemer in de peilingen boekt ten opzichte van het huidige zeteltal in de Tweede Kamer gaat vooral ten koste van de PvdA. De SP haalt momenteel 3 zetels weg bij deze partij.

De PvdA, GroenLinks, D66 en de PVV worden door SP-kiezers het meest genoemd als partijen die voor hen ook in aanmerking komen om op te stemmen. Januari dit jaar werd de PvdA door 43 procent genoemd; 14 procent noemde de PVV.

Het congres dat de SP morgen in Breda belegt, is het achttiende landelijke congres in de geschiedenis van de partij. Het is het eerste van een tweeluik; nadat de afgevaardigden zich morgen hebben uitgesproken over de regeringsdeelname volgt op 30 juni een tweede partijcongres waarop het conceptverkiezingsprogramma ”Nieuw Vertrouwen” en de conceptkandidatenlijst die de SP dinsdag presenteert, worden vastgesteld. Financieel specialist E. Irrgang van de SP zal op de lijst niet meer voorkomen. Hij liet onlangs weten toe te zijn aan iets nieuws na bijna zeven jaar Kamerlidmaatschap.

Met het aanwijzen van een lijsttrekker wacht de SP overigens niet tot 30 juni. Roemer wordt morgen voorgedragen als enige kandidaat.

Detail: Dat de SP twee congressen in één jaar belegde, gebeurde slechts één keer eerder; namelijk in 1999, toen de partij zich in een extra bijeenkomst boog over een nieuw beginselprogramma. Als de SP straks gaat regeren en het coalitieakkoord is op tijd beklonken, kan 2012 voor de SP het jaar van de drie partijcongressen worden. Doet dat scenario zich namelijk voor, dan mag de partij zich in een speciale bijeenkomst uitspreken over het onderhandelingsresultaat, zo heeft de congrescommissie voorgesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer