Geen vrijheid om niet vrij te zijn op internet
AMSTERDAM – De internetgebruiker moet zó vrij zijn dat er waarschijnlijk geen mogelijkheid meer overblijft om te kiezen voor filtering bij de bron, zoals Kliksafe doet. Seculiere organisaties vinden het moeilijk te begrijpen wat het probleem is. „Internetvrijheid is het hoogste goed.”
Morgen stemt de Eerste Kamer over een wet die de huidige werkwijze van Kliksafe onmogelijk moet maken. Daarmee zou Nederland, na Chili, het tweede land ter wereld worden dat netneutraliteit wettelijk vastlegt.
De wet die dat moet regelen is prematuur, zei Eurocommissaris Kroes eerder. Toch willen veel partijen hem doordrukken. Het idee daarachter is dat internet voor iedereen vrij moet zijn – ook al wil niet iedereen dat. „Wij denken dat de keuze bij de eindgebruiker moet liggen, niet daarvoor”, legt woordvoerder Niels Huijbregts van XS4ALL uit, een internetaanbieder die zijn filosofie ontleent aan onbeperkt en ongecensureerd internet voor iedereen.
XS4ALL is voorstander van de wet waarover morgen gestemd wordt, maar Huijbregts benadrukt dat het de organisatie niet gaat om Kliksafe als zodanig. „Vrijheid voor internetgebruikers is voor ons het hoogste goed, en het huidige voorstel komt daar het dichtst bij in de buurt.”
Dat er een groep gebruikers is die er juist voor wil kiezen om níét vrij te zijn op internet „zou ik niet definiëren als de ultieme vrijheid”, aldus Huijbregts.
Soortgelijke geluiden klinken bij Bits of Freedom, een organisatie die opkomt voor vrijheid en privacy op internet. Janneke Slöetjes van Bits of Freedom ziet geen probleem. Volgens haar zijn er ook onder de nieuwe wet mogelijkheden voor de klanten van Kliksafe om zichzelf een vrijwillige keuzebeperking op te leggen als ze dat per se willen. „Als je denkt: Ik ben zo bang dat ik in de verleiding kom, kun je je bril afzetten, een wachtwoord intikken en op enter drukken. Dan kom je nooit meer achter dat wachtwoord.”
Haar collega Tim Toornvliet wijst erop dat de organisatie het begrip vrijheid anders invult dan Kliksafe doet. „Wij zeggen: vrijheid is vrij zijn om te kiezen. Dat vrijheid ook kan betekenen dat je níét zelf de keuze hebt, is een heel andere definitie.”