Buitenland
EU-parlement wil godsdienstvrijheid verankeren in mensenrechtenbeleid

STRAATSBURG – Het Europees parlement heeft woensdag besloten dat godsdienstvrijheid beter moet worden verankerd in het mensenrechtenbeleid van de Europese Unie.

Buitenlandredactie
Peter van Dalen. Foto ANP
Peter van Dalen. Foto ANP

Daartoe moet onder meer de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) een afdeling opzetten die het speerpunt godsdienstvrijheid in alle geografische directoraten en eenheden gaat integreren.

Het Europees Parlement riep de Europese diplomatieke dienst en andere EU-instellingen op om „onaanvaardbare praktijken” zoals gedwongen bekeringen en de criminalisering en bestraffing van gevallen van bekeringen te bestrijden. Dat kan door druk uit te oefenen op landen die nog steeds zulke praktijken uitoefenen, zoals Pakistan, Iran en Saudi-Arabië. Ook roept het Europees Parlement op tot een krachtige houding tegen het gebruik van blasfemiewetten als instrument om religieuze minderheden te vervolgen.

Europarlementariër namens de ChristenUnie, Peter van Dalen, die de voorstellen rond deze kwestie indiende, is blij met de steun van het Europarlement. ,,Als er één thema is dat in de nieuwe EU-mensenrechtenstrategie moet worden opgenomen, dan is dat godsdienstvrijheid wereldwijd. Het is winst dat de EU zich inzet voor de verwezenlijking van godsdienstvrijheid in alle delen van de wereld”, aldus Van Dalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer