Buitenland
Rusland neemt niet deel aan geplande vredestop over Oekraïne

Rusland neemt niet deel aan een vredestop over de oorlog in Oekraïne die mogelijk in november plaatsvindt. Dat heeft een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken aangegeven.

ANP

In juni vond een eerste vredestop plaats in Zwitserland. Daar was Rusland toen niet voor uitgenodigd. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had aangegeven dat hij ditmaal mogelijk wel Russische vertegenwoordigers bij de gesprekken wilde hebben.

Maar volgens de woordvoerder heeft Russische deelname geen zin. „De bijeenkomst heeft hetzelfde doel: het promoten van de onhaalbare ‘formule van Zelensky’ als enige basis voor het oplossen van het conflict”, schrijft ze in een verklaring.

Volgens haar betekent die formule dat Kyiv „steun wil krijgen van een meerderheid van de landen en vervolgens aan Rusland een ultimatum wil opleggen”. Rusland „neemt aan zulke toppen niet deel”, zei ze.

Moskou stelt dat het wel „serieuze voorstellen” wil overwegen die rekening houden met „de geopolitieke realiteit op de grond”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer