Buitenland
Politieke tegenstanders Poetin roeren zich

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) – De Russische premier Vladimir Poetin heeft na de betwiste parlementsverkiezingen niet alleen te kampen met volksprotesten. Politieke tegenstanders roerden zich maandag ook.

Foto EPA
Foto EPA

De miljardair Michail Prochorov maakte bekend dat hij het in de presidentsverkiezingen opneemt tegen Poetin, die een derde termijn als president wil winnen in maart. „Ik heb de belangrijkste beslissing van mijn leven genomen”, zei Prochorov, toen hij zijn gooi naar het presidentschap bekendmaakte.

Prochorov (46) is een van de rijkste Russen. Het zakentijdschrift Finans schatte zijn vermogen vorig jaar op 18 miljard dollar (13,5 miljard euro). Hij is rijk geworden dankzij een goudbedrijf en een aluminiumfabriek.

In juni werd Prochorov gekozen tot leider van de liberale politieke partij Pravoje Djelo (de Goede Zaak). Na een interne machtsstrijd, die hij weet aan inmenging door het Kremlin, stapte hij uit die groepering. De tycoon is eigenaar van de New Jersey Nets, een team in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA.

Voormalig minister van Financiën Aleksej Koedrin (51) riep maandag op tot de vorming van een liberale partij. Volgens hem tonen de massaprotesten die ontstonden na de verkiezingen van vorige week, dat er een leemte bestaat in de Russische politiek. Een nieuw liberaal alternatief kan dat gat volgens hem opvullen. Koedrin, lange tijd een bondgenoot van Poetin, ziet zichzelf als mogelijke leider van de beweging.

Tienduizenden Russen gingen afgelopen weekeinde de straat op. Volgens de demonstranten is met de stembusgang gerommeld. Op internet zijn veel filmpjes te zien die op fraude wijzen in het voordeel van de partij Verenigd Rusland van premier Poetin en president Dmitri Medvedev. Ondanks de vermeende fraude verloor de partij veel zetels in de Doema, het Russische parlement.

Poetin geeft ondertussen geen duimbreed toe. „De beschuldigingen kunnen op geen enkele manier invloed hebben op de legitimiteit van de stemming of het resultaat”, aldus een woordvoerder van Poetin maandag. „Zelfs als je de zogenaamde gevallen van bewijs van fraude bij elkaar optelt, kom je uit op iets meer dan 0,5 procent van de stemmen.”

Enkele duizenden jongeren betuigden maandag in de hoofdstad Moskou steun aan Verenigd Rusland. De actievoerders zwaaiden met vlaggen en riepen „Eer aan Rusland.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer