HARARE (EPD) - De kerken in Zimbabwe hebben zich ervoor verontschuldigd dat zij de bevolking tijdens de politieke en economische crisis van het land te weinig hebben ondersteund.
„Wij hebben niet genoeg gedaan om geweld, honger en de economische ineenstorting van ons land te stoppen”, aldus de verklaring die de Raad van Kerken in Zimbabwe (ZCC) gisteren uitgaf.
De kerken zijn passief gebleven toen de armoede steeds erger werd, stelt de ZCC. Ook het verval van de gezondheidszorg en van het onderwijs hebben niet tot daden geleid, noch de groeiende kloof tussen regering en oppositie. „Wij hebben met eigen ogen toegezien dat geweld, verkrachting, intimidatie, vervolging en vele andere vormen van marteling de natie verwoestten”, aldus de ZCC, waarbij alle kerken in Zimbabwe zijn aangesloten. „We hebben onze mensen begraven die bij gebrek aan voedsel van honger zijn omgekomen.”
De kerken willen nu druk op de regering uitoefenen. Nodig zijn import van voedsel, reorganisatie van de economie en voortzetting van de gesprekken tussen regering en oppositie.
Volgens de Verenigde Naties is de helft van de ongeveer 12 miljoen inwoners van Zimbabwe aangewezen op voedselhulp. Het land lijdt onder de ergste crisis sinds het in 1980 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. De inflatie bedraagt meer dan 300 procent.
De 79-jarige president Robert Mugabe leidt het land als een dictator. Vorige jaar wist hij met massale fraude een verkiezingsoverwinning van de oppositie te voorkomen. Oppositieleider Morgan Tsvangirai is op uiterst dubieuze gronden beschuldigd van hoogverraad. Daarop staat de doodstraf.