Buitenland

Arrestaties bij protest tegen Poetin

MOSKOU – „Poetin is een dief”, roept een jongeman vanuit de menigte. Vijf leden van de oproerpolitie met hun helmen op trekken hem eruit en sleuren de man in het arrestatiebusje dat staat opgesteld bij het Triomfplein in het centrum van Moskou. Gisteravond was er in Moskou een grote demonstratie tegen de verkiezingsuitslag.

Floris Akkerman
7 December 2011 15:32Gewijzigd op 14 November 2020 18:05
Om de „veiligheid van de burgers” te garanderen lieten de autoriteiten dinsdag extra politie naar Moskou komen. Daar werd gedemonstreerd tegen de verkiezingsuitslag van zondag. Foto EPA
Om de „veiligheid van de burgers” te garanderen lieten de autoriteiten dinsdag extra politie naar Moskou komen. Daar werd gedemonstreerd tegen de verkiezingsuitslag van zondag. Foto EPA

Uit de kelen van de omstanders klinkt boegeroep. „Schande, schande”, reageren de demonstranten op de arrestatie. Ze drukken zich tegen de winkels aan als andere agenten dreigend voorbijlopen.

Zo gaat het zo’n twee uur lang door. Een voor een worden de demonstranten opgepakt. Ze protesteren tegen fraude bij de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag. De regerende partij Verenigd Rusland van premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev behaalde bijna 50 procent van de stemmen. Maar de oppositie gelooft niet dat deze uitslag op een eerlijke manier is verkregen.

De overheid heeft geen toestemming gegeven voor de demonstratie van gisteren. Uiteindelijk worden er volgens de politie 569 mensen opgepakt.

De politie drijft de menigte weg van het Triomfplein, waar de oppositie heeft aangekondigd te demonstreren. Men hoeft maar even iets negatiefs te zeggen (bijvoorbeeld: „Rusland zonder Poetin” of „Rusland is niet te koop”), of de demonstranten krijgen de politie achter zich aan. Een jonge vrouw roept: „We zijn het zat om bang te zijn. Democratie.” De agenten horen haar niet.

De 54-jarige boekhoudster Sonja staat angstvallig aan de zijkant. „Iedereen heeft recht op zijn eigen mening”, zegt ze. „Je moet kunnen zeggen wat je wilt, maar in Rusland kan dat niet.” Ze wijst erop dat vooral jongeren aan de demonstratie meedoen. „Zij maken zich zorgen over het Rusland van morgen. Ze willen eerlijke verkiezingen. Ze willen in vrijheid opgroeien.”

Het is de dag na de protesten van maandag, waarop naar schatting 5000 tot 10.000 mensen afkwamen. Na dit protest heeft de Russische overheid maatregelen genomen. Twee kopstukken van de oppositie, Ruslands bekendste blogger Aleksej Navalni en Ilja Jasjin van de beweging Solidariteit, worden veroordeeld tot vijftien dagen cel, nadat ze maandag net als 500 anderen zijn opgepakt.

Rond het Kremlin en het Rode Plein staan nu overal dranghekken, politiebusjes, legervoertuigen en detectiepoortjes. Agenten patrouilleren langs de toeristen.

Terwijl bij het Triomfplein een nieuwe lading arrestanten wordt afgevoerd, klinkt een paar meter verderop de ”Poetinjeugd”. De 2000 jongeren van de pro-Kremlinbewegingen de Onzen en de Jonge Garde zingen: „Rusland, Rusland, Rusland”, „Medvedev, overwinning” en „Poetin, Rusland”.

De leden zijn vooral oudere tieners en jonge twintigers. Ze komen van buiten de stad en zijn met bussen naar Moskou gekomen. Ongehinderd zwaaien ze met hun vlaggen, slaan op hun trommels en roepen hun leuzen. Terwijl de overheid ook voor deze bijeenkomst geen vergunning heeft gegeven.

De pro-Kremlinbewegingen dienen als tegenhangers van de oppositie. Het Kremlin heeft ze opgericht na de revoluties in Oekraïne en Georgië. Geen van de jongeren heeft zin om te praten. De meesten wenden hun gezicht af als journalisten een foto willen nemen of ze hebben hun capuchon over hun hoofd getrokken.

De goedlachse 22-jarige Anja is wel bereid wat te zeggen. Maar ze houdt zich verder op de vlakte. Ze geeft toe dat ze niet uit Moskou komt, maar ze weigert te vertellen waar vandaan dan wel. Ook zwijgt ze op de vraag van welke jeugdbeweging ze precies lid is. „We beschermen Rusland. We houden van Poetin”, is vrijwel het enige wat er (haast geïndoctrineerd) uit komt. „De verkiezingen zijn eerlijk verlopen”, stampt ze er netjes op. Haar mening over de oppositie? „Je hebt nou eenmaal mensen die voor en mensen die tegen zijn. Wij zijn voor.”

Bij de oppositie hoopt Sonja dat de demonstratie van gisteren een vervolg krijgt. „We moeten doorgaan”, zegt ze. De oppositie heeft voor zaterdag een nieuw protest tegen de verkiezingsfraude aangekondigd. De overheid staat deze demonstratie wel toe. Maar Sonja betwijfelt nog of de betoging een succes wordt. „Veel mensen zijn bang om wat te zeggen”, legt ze uit. Ze knikt naar het arrestatiebusje dat volloopt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer