Gereformeerde Bond: Synode, handhaaf kerkorde bij uitspraken ds. Hendrikse
APELDOORN – De Gereformeerde Bond roept de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland op tot handhaving en zonodig aanpassing van de kerkorde wat betreft de uitlatingen van ds. K. Hendrikse. „Het is onze overtuiging dat de kerk zich niet mag neerleggen bij het functioneren van een predikant die de persoon van de Heere Jezus als Zoon van God tot mythe verklaart en het ontstaan van het christendom als toevalstreffer afdoet.”
De Gereformeerde Bond doet haar oproep in De Waarheidsvriend naar aanleiding van het vorige week verschenen boek van ds. Hendrikse, ”God bestaat niet en Jezus is zijn zoon”. Het hoofdbestuur vraagt de synode, die volgende week vergadert, de kerkorde aan te passen, als die geen mogelijkheid biedt om de uitspraken van ds. Hendrikse als tuchtwaardig te benoemen.
Het hoofdbestuur roept de synode op ernst te maken met wat in de kerkorde opgenomen is. Het bestuur doelt op de zinnen dat de kerk „telkens opnieuw in haar vieren, spreken en handelen Jezus Christus als Heer en Verlosser van de wereld belijdt” en dat „de kerk weert wat haar belijden weerspreekt.” Het bestuur wil toetsen wie of wat dit belijden weerspreekt, al is het „dankbaar voor de impliciete veroordeling van de opvattingen van ds. Hendrikse” in het synodegeschrift ”Spreken over God” van november 2010.
Het gaat de Gereformeerde Bond in de zaak van ds. Hendrikse om duidelijkheid te scheppen in de verwarring die bij gemeenteleden is ontstaan over hun plaats in de Protestantse Kerk. Ook is het haar te doen om de roeping van de kerk in deze wereld en „vooral omwille van de eer van Christus, onze Heere.”
In 2005 stuurden vier modaliteiten in de Protestantse Kerk de synode het appèl ”Christus, onze Hoop”, waarin de kerk werd opgeroepen om „volstrekt trouw te zijn in het belijden van Jezus Christus en te getuigen van Hem als onze Redder. Er is alle reden deze oproep nu te herhalen.”
Classisbesluit
De Gereformeerde Bond riep al eens eerder op om te weren wat het belijden van de kerk weerspreekt.
In februari vorig jaar wees ds. H. J. Lam, voorzitter van de Gereformeerde Bond, op de mogelijkheid voor kerkenraden in de classis Zierikzee om op grond van ordinantie 10-10-6 van de Protestantse Kerkorde een zogenoemde „beschuldiging” in te dienen bij de classis tegen de uitlatingen van ds. Hendrikse. Ook gemeenteleden of kerkenraadsleden konden protesteren tegen het besluit. Daarmee hoopte de Gereformeerde Bond dat de classis Zierikzee, waartoe ds. Hendrikse behoort, het besluit zou heroverwegen om geen tuchtprocedure tegen de omstreden predikant te starten. Geen enkele gemeente maakte gebruik van die mogelijkheid.
Lees meer in ons dossier over ds. Hendrikse.