Buitenland
Gaddafi vrijdag of zaterdag begraven

TRIPOLI (ANP/RTR/AFP/EFE) – De omgekomen Libische ex-dictator Muammar Gaddafi wordt snel begraven, mogelijk al vrijdag of zaterdag. Dat bleek vrijdag uit verklaringen van hoge functionarissen van de Nationale Overgangsraad (NTC).

Foto EPA
Foto EPA

De plaats is nog geheim. Het stoffelijk overschot blijft tot nader order liggen in een mortuarium in de stad Misurata. „Ik heb hun gezegd dat ze het lijk nog een paar dagen in de vriezer moeten houden. Zodat we aan iedereen kunnen laten zien dat hij dood is”, zei Ali Tarhouni, minister van Olie. De overgangsraad overlegt nog met de stam van Gaddafi of die de begrafenis wil verzorgen.

Gaddafi vond donderdag de dood tijdens de slag om Sirte. Hij zat in een konvooi wagens dat de stad Sirte verliet. Die stad verzette zich als laatste tegen de nieuwe machthebbers in Libië. Het konvooi werd aangevallen door een NAVO-vliegtuig en strijders.

Volgens een lijkschouwer heeft de ex-leider schotwonden in zijn hoofd, buik en zijn benen. Gsm-beelden tonen dat Gaddafi eerder levend werd gevangengenomen.

Muammar Gaddafi’s vrouw, die naar Algerije is gevlucht, vraagt de Verenigde Naties om een onderzoek naar de dood van haar man. De VN had eerder al laten weten zo’n onderzoek zinvol te vinden. „De beelden zijn erg verontrustend”, liet de Verenigde Naties-topvrouw voor mensenrechten Navi Pillay weten. „De omstandigheden van zijn dood zijn onduidelijk. Er zou een soort van onderzoek moeten komen naar wat we donderdag hebben gezien.”

Gaddafi’s tweede zoon Saif al-Islam blijkt nog te leven. Hij werd volgens de Arabische nieuwszender al-Arabiya gewond opgepakt in de omgeving van de stad Zlitan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer