Economie
Aarnoudse: Alleenverdiener met dubbel woningbezit

Eigenaar van twee woningen, en ondertussen zat hij bijna zonder werk. „Gelukkig kon ik zonder onderbreking de kost verdienen”, zegt J. Aarnoudse. „Maar het is voorzichtig aan doen. Als je dan leest hoe tweeverdieners door de overheid worden bevoordeeld, geeft dat een heel vervelend gevoel. Zo’n ongelijke behandeling is aan een eenvoudige burger niet uit te leggen.”

L. Vogelaar
Aarnoudse. Foto Aarnoudse
Aarnoudse. Foto Aarnoudse

Vijftien jaar werkte Aarnoudse in het basisonderwijs. „In Goes ben ik negen jaar directeur geweest, maar gezien de toenemende zwaarte van de functie heb ik die moeten opgeven.” Driekwart jaar verving hij een zieke leerkracht in Gouda. „Dat was echter tijdelijk en er was nog geen zicht op een andere baan. Toen ik vorig jaar augustus dan ook in het bedrijfsleven aan de slag kon, heb ik geen ogenblik geaarzeld.”

Dat kwam ook doordat hij inmiddels al geruime tijd twee woningen bezat. „Toen we onze huidige woning kochten, konden we nog niet voorzien dat er een crisis zou uitbreken. Ons vorige huis staat sinds oktober 2008 te koop. Tot nu toe zijn er zes kijkers geweest. Sommigen van hen stelden onredelijk hoge eisen. Inmiddels zijn we 65.000 euro in prijs gezakt, maar we zijn de woning nog niet kwijt.”

Deze situatie drukt zwaar op het gezinsbudget. „Het rekensommetje dat we bij aankoop van dit huis maakten, kwam helemaal niet uit. Daarom was ik blij dat ik aan het werk kon blijven.”

Al jaren is hij alleenverdiener. „Toen onze oudste op komst was, hebben we er bewust voor gekozen moeder ook werkelijk de rol van moeder te geven. De thuissituatie moet een veilig honk zijn. In het begin viel mijn vrouw nog wel eens in op het secretariaat van het Calvijn College, maar later niet meer.”

Toen Aarnoudse geen directeur meer was, ging hij in salaris achteruit. „Bij het aanbod van mijn huidige baan bleef ik gelukkig hetzelfde verdienen als toen ik groepsleerkracht was. We moeten behoorlijk oppassen, omdat we toch wel krap zitten. Bij grote uitgaven moet je even goed rekenen. Zo zouden we dit jaar niet op vakantie gaan. Door woningruil konden we toch even weg: Gouda is dan wel niet direct een vakantieplaats, maar het ligt centraal en in een mooie streek. We hebben ook niet te klagen over de steun die we vanuit onze omgeving krijgen.”

In deze context volgt Aar­noudse de berichtgeving over de overheidsmaatregelen op de voet. „Het streven van de overheid is helder: bevorderen dat moeders deelnemen aan het arbeidsproces. Dat het grote financiële consequenties geeft als je een andere keuze maakt, bezorgt je geen fijn gevoel. Het is geen eerlijke behandeling.

Gelukkig dat de beperking van het kindgebonden budget tot twee kinderen van de baan lijkt. Mooi als je eigen partij zich daarvoor inzet en als dat dan lijkt te lukken.”


Naam: J. Aarnoudse

Leeftijd: 40 jaar

Gezinssamenstelling: echtpaar, zes kinderen (1-16 jaar), zevende op komst

Woonplaats: Goes

Werk: planner bij een natuursteenverwerkingsbedrijf


Dit is het slot van een driedelige serie over de gevolgen van de kabinetsplannen voor alleen­verdieners.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer