Kerk & religie

Vragen en antwoorden over de ramadan

APELDOORN – Voor de meeste moslims in Europa begint vandaag de vastenmaand ramadan. Enkele vragen en antwoorden over dit islamitische feest.

Kerkredactie
1 August 2011 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 16:01
Foto EPA
Foto EPA

Wat houdt de ramadan in?

De ramadan is de traditionele islamitische vastenmaand. Een kleine maand lang mogen moslims van zonsopgang tot zonsondergang niet eten, drinken en roken. Ook seksuele gemeenschap, vloeken en roddelen zijn verboden. Tijdens de ramadan bezoeken veel moslims regelmatig de moskee. Ook ruimt men extra tijd in voor bezinning. Nogal wat moslims proberen tijdens de ramadan de hele Koran te lezen. Het islamitische heilige boek is daarvoor in dertig delen verdeeld.

Wanneer begint de ramadan?

De exacte begintijd van de vastenmaand is afhankelijk van de nieuwe maan en wordt pas één of twee dagen van tevoren bekendgemaakt.

Wanneer eindigt de ramadan?

De ramadan eindigt met het Suikerfeest. Het tijdstip van het Suikerfeest is afhankelijk van de zichtbaarheid van de nieuwe maan. Het Suikerfeest wordt niet door alle moslims gelijktijdig gevierd. Dit komt doordat zij niet allemaal dezelfde methode hanteren om vast te stellen of de nieuwe maan zichtbaar is. Op het Suikerfeest –een echt familiefeest– bezoeken de mannen eerst de moskee. In de moskee geeft men een bepaald bedrag ter waarde van een maaltijd voor de armen. De vrouwen bereiden thuis allerlei lekkernijen.

Wie houden de ramadan?

De ramadan is een van de zogeheten vijf zuilen van de islam. Dit betekent dat de ramadan in principe verplicht is voor alle moslims. Er wordt een uitzondering gemaakt voor onder anderen jonge kinderen, zieken, zwangere vrouwen, soldaten in oorlogstijd en reizigers. In Frankrijk gaat 71 procent van de 3,5 miljoen moslims vasten, zo blijkt uit een enquête van de krant La Croix. In 1989, toen voor het eerst in een opiniepeiling deze vraag werd gesteld, was dat nog 61 procent. Hoeveel procent van de ruim 900.000 moslims in Nederland de ramadan houdt, is onduidelijk.

Waarom is de ramadan volgens moslims nuttig?

Veel moslims beschouwen 
het vasten als een uiting 
van gehoorzaamheid aan 
Allah. Tegelijkertijd zou de mens door het vasten leren zichzelf te bedwingen en 
eigenschappen zoals discipline, 
uithoudingsvermogen en zelf­beheersing oefenen. Elke dag dat men vast, wordt door de moslim als een overwinning 
gezien. Verder zou het vasten het inlevingsvermogen in de armen, respect voor de medemens en de eerbied voor Allah vergroten.

Mag er helemaal niet worden gegeten?

’s Ochtends voor zonsopgang en ’s avonds na zonsondergang mag er wel worden gegeten. De ochtendmaaltijd wordt ”sohr” genoemd, de maaltijd na het vasten ”iftar”. De maaltijden zijn niet zelden bijzonder royaal, en de sfeer is nogal eens uitbundig. Conservatieve moslims bekritiseren deze gewoonte. Zij wijzen erop dat de ramadan vooral een periode van vasten, onthouding en bezinning dient te zijn.

Is vasten iets exclusief islamitisch?

Nee, ook het christendom kent een lange traditie van vasten. Het vermoeden bestaat dat de islam het vasten van het christendom heeft overgenomen. Rooms-katholieken en orthodoxen kennen nog een jaarlijkse vastentijd. Binnen het protestantisme bestaat geen traditie van gezamenlijk en gelijktijdig vasten. Wel waren er vroeger speciale boetedagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer