Binnenland
Scholen Tilburg willen af van eindexamen

Zes middelbare scholen in Tilburg willen experimenteren met het afschaffen van het centraal schriftelijk eindexamen. Het gaat om een proef waarbij in eerste instantie een of twee vakken uit het eindexamen worden geschrapt.

ANP

Deze vakken worden dan het hele jaar door getoetst. „Op die manier komen de kwaliteiten van de leerling beter tot uitdrukking”, zegt rector A. Gussenhoven van het Willem II College.

De scholen laten weten het ministerie van Onderwijs om ontheffing te hebben gevraagd om af te wijken van de wettelijke regels van het centraal schriftelijk eindexamen. Het ministerie had woensdag nog geen verzoek ontvangen.

In het kader van het project Initiatiefrijke scholen zijn er momenteel twee scholen die experimenteren met flexibele examinering. Dat zijn het Herman Jordan Lyceum in Zeist en de Pontes Scholengroep in Zierikzee. Deze experimenten lopen tot 2005.

De Tilburgse scholen willen af van het strakke keurslijf van het eindexamen. Door de tweede fase bij havo en vwo is er in het middelbaar onderwijs meer aandacht voor het individu. Gussenhoven vindt dat het centraal schriftelijk eindexamen daar geen recht aan doet. „Dat is te veel een momentopname. We willen op een andere manier toetsen.”

Gussenhoven zegt dat hij niet wil tornen aan de eisen van het examen. Hij erkent dat met een centraal schriftelijk examen er een landelijke norm voor beoordeling ligt. Juist dit jaar is ook voor het vmbo, de mix van mavo en beroepsonderwijs, voor het eerst een centraal schriftelijk examen. De rector verwacht over enkele weken een uitspraak van het ministerie.

Het proefproject wordt opgezet in nauw overleg met hogescholen en universiteiten in Noord-Brabant. „Dat doen we om het lesprogramma af te stemmen op wat deze instellingen willen. Er wordt vaak gezegd dat middelbaar en hoger onderwijs niet aansluiten, daar willen we wat aan doen”, aldus Gussenhoven. In het nieuwe schooljaar willen de scholen in het rooster ruimte maken om docenten uit het hoger onderwijs en docenten van de zes scholen samen les te laten geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Examens 2003

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer