Kamer akkoord met Nederlandse missie Libië
DEN HAAG (ANP) – Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer gaat ermee akkoord dat Nederlandse militairen meedoen aan de NAVO-missie bij Libië. De regeringspartijen VVD en CDA en de oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP steunden woensdagavond het kabinetsbesluit hierover.
Gedoogpartij PVV, de SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen de missie (totaal 41 zetels), die als doel heeft het wapenembargo te controleren. De ChristenUnie twijfelde tot op het laatste moment, omdat de partij de NAVO-operatie te weinig effectief vindt om de bevolking te beschermen.
Tweede Kamerlid Joël Voordewind van deze partij wil liever dat Nederland meedoet met de controle van het vliegverbod boven Libië, al dan niet in NAVO-verband. De NAVO komt hierover maar niet tot een besluit. Voordewind hield een motie met dit verzoek echter aan toen minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zei dat de deur op dit punt op een kiertje staat. „Ik gooi die deur niet dicht”, zei de minister, hoewel Nederland het liefst binnen de NAVO-structuur blijft. Hij hoopt dat het militaire bondgenootschap er binnen enkele uren of dagen uit is.
Verder schaarde de Tweede Kamer zich achter een motie van D66 en de PvdA dat Nederland en de Europese Unie actief de democratisering en ontwikkeling in de Arabische en Perzische regio ondersteunen. Daarvoor moet apart beleid komen binnen het ontwikkelingsbeleid. Het voorstel kreeg steun van de regeringspartijen VVD en CDA, en GroenLinks, ChristenUnie en de SGP.
Ook vindt de Kamer dat Nederland de zuidelijke lidstaten van de EU actief moet helpen bij de humane opvang van vluchtelingen uit Libië. Een motie van GroenLinks hierover werd gesteund door het CDA, PvdA, SP, D66, SGP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren. Volgens het kabinet gaat het bij de vluchtelingen vooral om arbeiders uit Egypte, Tunesië en Aziatische landen die terug willen keren naar hun eigen land.
Nederland stelt zes Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen, een mijnenjager en een tankvliegtuig beschikbaar. In totaal gaat het om tweehonderd Nederlandse militairen. De inzet kost ongeveer 20 miljoen euro.