Buitenland

Liveblog Libië: dag 1 operatie Odyssey Dawn

De leden van de VN-Veiligheidsraad hebben donderdagavond ingestemd met een resolutie die militaire acties tegen het regime van de Libische dictator Muammar Gaddafi mogelijk maken. De VN-resolutie geeft groen licht voor het instellen van een no-flyzone en alle noodzakelijke maatregelen om bedreigde burgers te beschermen. Inmiddels is de internationale militaire actie begonnen.

Redactie digitale media
19 March 2011 12:56Gewijzigd op 14 November 2020 14:09
Sarkozy en Rutte tijdens top Parijs. Foto EPA
Sarkozy en Rutte tijdens top Parijs. Foto EPA

Belangrijkste feiten van zaterdag 19 maart:

Frankrijk: Militaire actie begonnen | Operatie draagt codenaam ”Odyssey Dawn” | Frankrijk, Groot-Brittannië en Canada nemen voortouw | Franse vliegtuigen openen vuur op Libische doelen | VS vuren kruisraketten af | Rutte bereid tot bijdrage | Gevechten tussen leger en rebellen in Benghazi | Gaddaffi schrijft brief aan VS en VN

23.00 uur – Vanaf maandag is op deze site meer actuele berichtgeving te vinden over de situatie in Libië.

22.58 uur – De Libische leider Muammar Gaddafi dreigt met aanvallen op militaire en burgerdoelen in landen rond de Middellandse Zee. Hij spreekt van vergelding voor de aanvallen die westerse landen zaterdag zijn begonnen en zegt dat Noord-Afrika en het Middellandse Zeegebied zijn veranderd in een slagveld. Gaddafi liet weten dat de wapendepots zijn geopend voor het volk. In een toespraak op de staatstelevisie gaf Gaddafi zijn eerste reactie op de bombardementen.

22.56 uur – De Franse strijdkrachten hebben ontkend dat er een Frans gevechtstoestel is neergeschoten.

22.31 uur – De Libische leider Muammar Gaddafi zal „spoedig” een toespraak houden over de aanval op zijn land. Dat meldde de Libische staatstelevisie zaterdagavond laat.

22.22 uur – De internationale coalitie heeft meer dan twintig doelen in Libië onder vuur genomen. Dat zei de Amerikaanse vice-admiraal Bill Gortney zaterdag. Vanaf Amerikaanse en Britse onderzeeërs en oorlogsschepen werden 110 Tomahawk-kruisraketten afgevuurd op onder meer de luchtverdediging van het regime van Muammar Gaddafi. De doelen waren volgens Gortney vooral in het westen van Libië gesitueerd. Eerder op de dag hadden Franse vliegtuigen al doelen in het Noord-Afrikaanse land aangevallen. „Dit is de eerste fase van een operatie met veel fasen”, zei de vice-admiraal. Omdat het nu donker is in Libië zal het volgens hem nog wel een aantal uren duren voordat de resultaten van de beschietingen bekend zijn. In de Middellandse Zee heeft de internationale coalitie een vloot van 25 oorlogsschepen waaronder drie Amerikaanse onderzeeërs.

22.17 uur – De voorzitter van het Libische parlement, Abul Qasim al-Zuai, veroordeelt de luchtaanvallen die uitgevoerd worden op Libië, en noemt die „barbaarse agressie”, aldus de BBC.

22.12 uur – Lees hier een samenvatting van het nieuws van vandaag.

21.58 uur – De Libische regering staat op het punt een persconferentie te geven. Intussen meldt de staatstelevisie dat een Frans gevechtsvliegtuig zou zijn neergeschoten nabij Tripoli. Volgens de zender zouden ook ziekenhuizen in buitenwijken van de hoofdstad zijn getroffen.

21.52 uur – Volgens al-Jazeera werken de Libische rebellen samen met de coalitiestrijdkrachten, na luchtaanvallen in gebieden waar zich troepen van Gaddafi zouden ophouden.

21.48 uur – De Libische staatstelevisie bericht nu dat ”kruisvaarders” burgerdoelen bombarderen in Benghazi, Zuwarah, Misrata.

21.44 uur – Volgens het Pentagon zullen de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar deelnemen aan militaire operaties. Zij zullen hun betrokkenheid zelf aankondigen.

21.40 uur – De persconferentie van het Pentagon werd gegeven door vice-admiraal William E. Gortney.

21.35 uur – Volgens het Pentagon zijn er inmiddels 110 Tomahawk-raketten afgevuurd. De militaire operatie van de coalitiestrijdkrachten draagt de codenaam Odyssey Dawn.

21.16 uur – President Obama heeft vanuit Brazilië een korte verklaring afgelegd. Hij zegt blij te zijn met de brede coalitie die de militaire acties uitvoert. Volgens hem reageert de coalitie daarmee op “de roep van een bedreigde bevolking”.

21.12 uur – Reuters weet te melden dat de coalitiestrijdkrachten voorlopig geen aanvallen zullen uitvoeren in de buurt Benghazi. De militaire acties richten zich nu eerst op de uitschakeling van de Libische luchtverdediging.

21.08 uur – Op de briefing van het Pentagon is zojuist gezegd dat de VS als eerste raketinstallaties langs de Libische kust zullen aanvallen. Bij deze eerste aanvalsgolf zullen de VS de leiding nemen, met steun van Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en Canada. Na een niet nader gespecificeerde periode zullen de VS de controle weer overdragen aan de coalitiestrijdkrachten. De huidige missies worden gecoördineerd vanaf het Amerikaanse marineschip de USS Mount Whitney. Er zijn ongeveer 25 schepen en onderzeeërs in de regio aanwezig, die allen ingezet worden bij de militaire operaties.

21.00 uur – Een hoge Amerikaanse militaire ambtenaar zegt dat strijdkrachten van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Canada aanvallen op doelen bij Libische kuststeden voorbereiden, meldt Reuters.

20.56 uur – De Libische staatstelevisie meldt dat burgerdoelen in Tripoli zouden zijn geraakt door “bommenwerpers”. Mogelijk gaat het om desinformatie om de militaire acties van de Westerse coalitie in diskrediet te brengen.

20.55 uur – De Britse premier Cameron heeft in een zojuist afgelegde verklaring het militaire ingrijpen van vandaag “noodzakelijk, legaal en rechtvaardig” genoemd.

20.48 uur – De Amerikaanse nieuwszender NBC meldt dat de VS de eerste Tomahawk-raketten op Libië zou hebben afgevuurd.

20.37 uur – Lees hier een chronologie van de opstand in Libië tot nu toe.

20.27 uur – Al-Jazeera meldt dat de leiders van de opstandelingen in Benghazi, de zogenaamde Transitionele Nationale Raad, een valuta-instantie en een orgaan voor oliezaken hebben opgericht.

20.22 uur – President Obama komt vanavond opnieuw met een verklaring, net als gisteren. Ook het Pentagon houdt vanavond een briefing.

20.20 uur – Vandaag exact acht jaar geleden, op 19 maart 2003, startte de VS de tweede Irak-oorlog.

20.15 uur – AP meldt dat hoewel de VS in dit stadium nog geen gevechtsvliegtuigen zouden willen inzetten, sluit het land niet uit dat er Tomahawk-kruisraketten vanaf Amerikaanse zeeschepen zullen worden afgevuurd op Libische doelen.

20.10 uur – Een Amerikaanse defensiewoordvoerder verklaart tegenover Reuters dat drie onderzeeërs van de Amerikaanse marine zich in het Middenlandse Zeegebied voorbereiden op acties in Libië.

19.27 uur – SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft er alle begrip voor dat Nederland wacht op een verzoek van de NAVO voor een bijdrage aan militair optreden tegen Libië. Europese landen die nu al vliegtuigen en schepen aanbieden doen dat alleen maar voor de bühne, stelde Van Bommel zaterdag. „Het is van nul en generlei waarde”, vindt het Kamerlid van oppositiepartij SP. Veel belangrijker is wat landen uiteindelijk echt gaan leveren. Van Bommel vindt allerlei aanbiedingen ook niet verstandig, omdat die afbreuk zouden kunnen doen aan een goede inzet van de NAVO.

19.25 uur – Rusland zegt de beslissing tot militair ingrijpen in Libië te betreuren, aldus een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover Reuters.

19.15 uur – De BBC brengt de dag in beeld met een slideshow.

19.12 uur – Een Franse functionaris bevestigt dat de Franse luchtmacht meerdere tanks en pantservoertuigen heeft verwoest. (Reuters)

19.10 uur – Libië vormt menselijke schilden bij belangrijke plaatsen, zoals het hoofdkwartier van Gaddafi en de luchthaven van de hoofdstad Tripoli. Dat heeft de staatstelevisie van het Noord-Afrikaanse land gemeld. „Menigtes ontstaan rond door Frankrijk bepaalde doelen”, stelde de propaganda van Gaddafi. (ANP)

19.04 uur – Premier Rutte eerder vanmiddag na afloop van de top in Parijs, voor de camera’s van de NOS.

19.00 uur – In een verklaring aan het einde van de internationale top in Parijs heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton benadrukt dat de VS de internationale coalitie steunen „in het nemen van de benodigde maatregelen om resolutie 1973 af te dwingen.” Amerika zal de Europese, Canadese en Arabische partners helpen om verder geweld tegen burgers te stoppen en de no-flyzone te bewaken. De VS zullen geen grondtroepen inzetten.

18.55 uur – De Verenigde Staten zijn bereid in te grijpen in Libië als het geweld tegen de burgers niet onmiddellijk staakt. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag gezegd tijdens een bezoek aan Brazilië. „Onze overeenstemming was sterk en onze vastbeslotenheid is duidelijk. Het Libische volk moet worden beschermd”, zei de president.

18.50 uur – Franse toestellen hebben volgens al-Jazeera ten zuidwesten van Benghazi vier Libische tanks uitgeschakeld.

18.40 uur – De Canadese premier Harper verklaart tegenover The Guardian dat spoedig uitgebreide luchtacties zullen starten. Daarbij zullen ook Canadese toestellen betrokken zijn. Volgens Harper wordt snel een zeeblokkade ingesteld voor de kust van Libië.

18.35 uur – Tenminste 20 Franse gevechtstoestellen zouden momenteel missies uitvoeren boven de Libische no-flyzone, aldus persbureau AP.

18.35 uur – Een woordvoerder van het Franse ministerie van Defensie heeft tegenover de BBC bevestigd dat een Libisch doelwit is „aangevallen en vernietigd”.

18.16 uur – Een Frans vliegtuig heeft om 17.45 uur (Nederlandse tijd) voor het eerst het vuur geopend in Libië. Dat heeft het Franse leger laten weten. Volgens een militaire woordvoerder is een voertuig vernietigd.

17.58 uur – Persbureau Reuters meldt op basis van een bron in de Franse krijgsmacht dat ongeveer twintig Franse vliegtuigen actief zijn in het Libische luchtruim. Ook zou een Frans vliegdekschip morgen vertrekken naar Libische wateren.

17.56 uur – Duitsland doet niet mee aan het internationale militaire ingrijpen tegen Libië, maar wil wel indirect helpen. Zo is Berlijn bereid de NAVO-troepenmacht in Afghanistan te ontlasten, door daar Awacs-vluchten over te nemen. Ook wil Duitsland militaire steunpunten beschikbaar stellen voor de landen die wel deelnemen. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdag gezegd. (ANP)

17.24 uur – De internationale militaire actie tegen de Libische leider Muammar Kaddafi is beter dan niet ingrijpen. De gevolgen daarvan zijn de „verdere afslachting van burgers door deze dictator, die spot met de wil van de Verenigde Naties”. Dat heeft de Britse premier David Cameron zaterdag gezegd na de internationale conferentie in Parijs. Volgens Cameron is het ingrijpen de schuld van Kaddafi zelf. „Hij heeft de internationale gemeenschap voorgelogen. Hij beloofde een staakt-het-vuren. Hij heeft die wapenstilstand geschonden”, aldus de Britse premier. Hoe Groot-Brittannië bijdraagt aan de internationale operatie, is niet geheel duidelijk. Cameron zendt gevechtsvliegtuigen, tankers en patrouillevliegtuigen naar luchtmachtbases. Van daaruit „kunnen ze de nodige actie ondernemen”. Groot-Brittannië heeft een luchtmachtbasis in Cyprus.

17.13 uur – Spanje zet vier F18-straaljagers en een tankvliegtuig in bij de internationale actie in Libië. Dat heeft premier José Luis Rodr¡guez Zapatero zaterdag bekendgemaakt. Spanje stuurt ook een fregat, een onderzeeër en een surveillancevliegtuig naar Libië. De marineschepen moeten het wapenembargo tegen het regime van Muammar Kaddafi handhaven. Italië biedt voorlopig alleen luchtmachtbases aan voor de operatie. Een NAVO-basis bij Napels kan worden gebruikt als commandocentrum voor de actie. Italië is bereid later alsnog mee te doen, zei de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Noorwegen stuurt zes F16-straaljagers naar Libië. Denemarken levert vier F16’s en een transportvliegtuig. (ANP)

16.48 uur – België sluit zich aan bij de internationale militaire actie in Libië. Het land stelt vanaf maandag F16-straaljagers en een mijnenveger ter beschikking. Dat heeft de Belgische premier Yves Leterme zaterdag bekendgemaakt. De Belgische gevechtsvliegtuigen zijn nu in Griekenland gestationeerd. In totaal heeft België daar zes F16’s, maar het is niet bekend hoeveel daarvan worden ingezet. (ANP)

16.07 uur – Nog dit weekeinde moet de NAVO tot afspraken komen om een vervolg te geven aan de eerste grote stap die Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zullen zetten in acties tegen Libië. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd na afloop van de bijeenkomst in Parijs over Libië. Nederland dringt erop aan snel knopen door te hakken. Een besluit van de NAVO kan ertoe leiden dat Nederland een verzoek krijgt om bij te dragen aan een actie. Als het zover is, kan Nederland snel reageren.

De NAVO spreekt nu over een bredere inzet van NAVO-landen om de acties te ondersteunen. „Wij zijn bereid om daar een bijdrage aan te leveren”, zei Rutte. Volgens hem bestaat er geen consideratie meer met de Libische leider Gaddafi omdat hij zich niet aan het staakt-het-vuren heeft gehouden. (ANP)

15.57 uur – De internationale militaire actie in Libië is begonnen. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy zaterdag gezegd na afloop van overleg van wereldleiders in Parijs. Sarkozy zei dat Franse troepen al hebben geholpen bij het voorkomen van aanvallen van het leger van Gaddafi op burgers.(ANP)

15.38 uur – Franse gevechtsvliegtuigen vliegen zaterdag boven Libië. Ze zijn over de oostelijke stad Benghazi gevlogen, waar hevig wordt gevochten tussen rebellen en troepen die trouw zijn aan Gaddafi. Dat hebben militaire bronnen gemeld. De gevechtsvliegtuigen zouden voor het uitvoeren van verkenningsvluchten boven Libië zijn vertrokken vanuit Saint-Dizier in het oosten van Frankrijk.(ANP)

15.11 uur – Bronnen rond de onderhandelingen zeiden tegen het Britse persbureau Reuters dat de internationale gemeenschap mogelijk zaterdagmiddag al in actie komt tegen het leger van Gaddafi. (ANP)

14.11 uur – Bij de gevechten zaterdag in Benghazi zijn veel doden en gewonden gevallen. Dat heeft voorzitter Mustafa Abdel Jalil van de Libische Nationale Raad, die de opstandelingen vertegenwoordigt, gezegd. Hij noemde geen aantallen. Een woordvoerder van het Jala ziekenhuis in Benghazi stelde dat er in het hospitaal 26 doden en circa veertig gewonden zijn binnengebracht. Het zuidelijke deel van Benghazi is volgens buitenlandse verslaggevers zeker twee keer met gevechtsvliegtuigen bestookt. (ANP)

13.58 uur – Bronnen in Parijs hebben aangegeven dat mede gezien de gemelde gevechten in Libië, tot snel militair ingrijpen wordt besloten. Dan zouden Frankrijk, Groot-Brittannië en Canada het voortouw nemen en mogelijk onmiddellijk na het overleg al tot militaire actie overgaan. De VS zouden later bijspringen gevolgd door andere landen inclusief Arabische landen. Jordanië, Marokko en Qatar zijn op de conferentie vertegenwoordigd. (ANP)

13.41 uur – Libische rebellen claimen dat ze zeker negentien militairen van het leger van Gaddafi hebben gedood bij de strijd zaterdag in Benghazi. De opstandelingen stelden dat ze ook een aantal militairen die loyaal zijn aan Gaddafi gevangen hebben genomen. Getuigen stelden dat de opstandelingen ook militair materieel hebben veroverd op de troepen van Gaddafi. De tegenstanders van Gaddafi kregen ook een tegenslag te verwerken. De opstandelingen gaven toe dat ze een gevechtsvliegtuig hebben verloren. Het toestel is boven Benghazi uit de lucht geschoten. Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat het een vliegtuig van de luchtmacht van Kaddafi was.(ANP)

13.22 uur – De piloot van het neergestorte gevechtsvliegtuig zou volgens France 24 en een verslaggever op Radio 1 de crash niet hebben overleefd.

13.08 uur – Top in Parijs is begonnen. Twee opvallende zaken: (1) bondskanselier Merkel is aanwezig hoewel Duitsland tegen de VN-resolutie heeft gestemd; (2) de Afrikaanse Unie heeft geen vertegenwoordiger gestuurd en zou tegen militaire interventie zijn. Dat meldt de Franse nieuwszender France 24.

13.05 uur – Moussa Koussa, de Libische minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat Tripoli VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft gevraagd waarnemers naar Tripoli te sturen om de naleving van het staak-het-vuren te kunnen controleren. (Le Monde)

12.47 uur – De oppositie in Libië bevestigt officieel dat het neergeschoten toestel in Benghazi toebehoorde aan de rebellen, aldus Le Monde.

12.39 uur – Volgens AFP verlaten de mensen bij duizenden de stad Benghazi.

12.14 uur – Premier Mark Rutte is zaterdag in Parijs aangekomen voor een internationale bijeenkomst om acties tegen Libië te bespreken. Rutte is in Franse hoofdstad op uitnodiging van de initiatiefnemer van de bijeenkomst, de Franse president Nicolas Sarkozy.

12.10 uur – Europese leiders, waaronder premier Rutte, spreken vanmiddag met Clinton en vertegenwoordigers van de Europese Unie en de Arabische Liga over de VN-resolutie en de eventuele maatregelen tegen Gaddafi.

12.05 uur – De BBC meldt dat de Britse premier Cameron, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton en de Franse president Sarkozy elkaar voorafgaand aan de internationale top in Parijs, vanmiddag, zullen spreken.

11.42 uur – Volgens al-Jazeera zou een kampement van het Libische Rode Kruis in het centrum van Benghazi zijn getroffen.

11.30 uur – Al-Jazeera geeft nu de gereviseerde, volledige tekst van beide brieven vrij:

Brief aan Obama:

„To our son, his excellency, Mr Baracka Hussein Obama. I have said to you before, that even if Libya and the United States of America enter into a war, god forbid, you will always remain a son. Your picture will not be changed. I want you to remain in the same image. I have all the people of Libya with me, and I’m prepared to die and we have all the men, children and women with me. Nothing more. Al Qaeda is an armed organisation, passing through Algeria, Mauritania and Mali. What would you do if you found them controlling American cities with the power of weapons? What would you do, so I can follow your example.”

Brief aan Ban Ki Moon, Sarkozy en Cameron:

„Libya is not yours, Libya is for the Libyans. The security council, their resolution is void because it is not according to the charter to interfere with the internal affairs of the country. … You have no right. You will regret if you get involved in this, our country. We can never shoot a single bullet on our people, it is Al Qaeda organisation.”

11.22 uur – Gaddafi liet ook een brief aan VN-secretaris Ban Ki-Moon, de Franse president Sarkozy en de Britse premier Cameron voorlezen: „Libië is niet van jullie. Jullie hebben niet het recht om je te mengen in onze interne aangelegenheden. Dit is ons land, niet jullie land. Wij zullen nooit kogels afvoeren op onze eigen mensen.”

11.20 uur – Een woordvoerder van Gaddafi heeft zojuist een brief van de Libische leider aan president Obama voorgelezen, meldt al-Jazeera. „Aan Baracka Hussein Obama… het hele Libische volk steunt mij en zij zijn bereid voor mij te sterven. Ik word hier geconfronteerd met al-Qaida, wat zou u doen?”

11.10 uur – Er is verwarring over het neergeschoten gevechtsvliegtuig, meldt Guardian-verslaggever Chris McGreal vanuit Benghazi. „‘Sommige rebellen zeggen dat het hun vliegtuig was. In dat geval zou het leger het enige vliegtuig van de rebellen hebben neergeschoten.”

10.57 uur – Het ANP zet enkele feiten over de Libische stad Benghazi op een rij.

10.50 uur – Jalil zegt tegenover al-Jazeera dat een eventuele interventie te laat komt voor de burgers. „Als de internationale gemeenschap de VN-resolutie niet bekrachtigd, voltrekt zich vandaag een catastrofe in Benghazi. We doen een beroep op de internationale gemeenschap, op de hele vrije wereld, om deze tirannie te stoppen.”

10.38 uur – GPD-correspondent Harald Doornbos vat de situatie samen op Twitter: „Opsommend: Benghazi gebombardeerd, tanks in westelijke deel stad, ziekenhuizen stromen vol, vluchtelingenstroom richting Egypte.”

10.35 uur – De Libische oppositieleider Mustafa Abdel Jalil heeft tegenover al-Jazeera verklaard dat de buitenwijken van Benghazi worden aangevallen. Burgers zouden op de vlucht slaan. „De uitvalswegen richting het oosten staan vol met auto’s met doodsbange gezinnen.”

10.24 uur – De BBC heeft een slideshow gemaakt met beelden van de neerstortende straaljager boven Benghazi.

10.20 uur – In een verklaring zegt een rebellengroepering die zich ”Democratisch Informatiebureau voor Libië” noemt dat Benghazi zaterdagochtend vroeg is gebombardeerd. De groep zegt berichten te hebben ontvangen dat de stad „óp dit moment” wordt bestormd door legereenheden van Gaddafi. In een boodschap aan de internationale gemeenschap danken de rebellen de VN voor de resolutie en de no-flyzone.” (BBC)

10.16 uur – Hans Jaap Melissen meldt op radio1 dat het momenteel heel erg rustig is in Benghazi.

10.12 uur – De Libische minister Khaled Kaim tegenover Reuters: „We bombarderen niet, er wordt niet gevochten”.

10.10 uur – Het Libische staatspersbureau Jana zegt dat legereenheden ten westen van Benghazi zaterdagochtend zijn aangevallen door „terroristen van al-Qaida”. Militaire bronnen beweren dat de ‘terroristen’ helikopters inzetten om de strijdkrachten te bombarderen, „wat volledig in strijd is met de door de Veiligheidsraad ingestelde no-flyzone.” Het leger kan niet anders dan zichzelf verdedigen, aldus de bronnen.

10.04 uur – De NOS heeft beelden van de neerstortende straaljager. Op het moment dat het brandende toestel achter de huizen verdwijnt, roepen rebellen: „Allahu akbar, allahu akbar!”

09.42 uur – Op al-Jazeera beelden vanuit Benghazi. Interview met huilende man. Ziekenhuizen stromen vol met gewonden en doden.

09.31 uur – GPD-correspondent Harald Doornbos twittert het volgende: „Via luidsprekers op moskeeën Benghazi wordt bevolking opgeroepen stad te verdedigen. Ook auto’s met megafoons rijden rond.”

09.27 uur – Op de website van de BBC een foto van het neerstortende vliegtuig, plus geluidsfragmenten waarop duidelijk artillerievuur is te horen.

09.08 uur – Een correspondent van al-Jazeera meldt dat het hotel in Benghazi waar journalisten verblijven, is geraakt door een explosief (BBC).

09.00 uur – Een verslaggever van Associated Press heeft inderdaad een vliegtuig zien neerstorten. Het toestel ging in vlammen op. Eerder werden beschietingen gehoord.

08.36 uur – Op twitter nu onbevestigde berichten dat er een gevechtsvliegtuig zou zijn neergeschoten boven Benghazi.

08.34 uur – Nog een keer Hans Jaap Melissen vanuit Benghazi: „De sfeer doet mij sterk denken aan de laatste dag van de oorlog in Libanon in de zomer van 2006, toen voor een maandagochtend een staakt-het-vuren was aangekondigd. Beide partijen (Israël en Hezbollah) gingen die laatste zondag nog even voluit tegen elkaar. Veel onschuldige slachtoffers vielen er toen.”

08.30 uur – Hans Jaap Melissen van de Wereldomroep is in Benghazi. Op radio 1 doet hij verslag. Hij hoort zware explosies.

08.06 uur – De Arabische nieuwszender al-Jazeera meldt dat troepen van Gaddafi vanuit het westen de noordoostelijke ‘rebellenstad’ Benghazi zijn binnengedrongen. Ze zijn volgens een correspondent van de nieuwszender buitenwijken in het zuidwesten van de stad binnengegaan. Benghazi is de uitvalsbasis van de opstandelingen die het regime van Gaddafi omver willen werpen.

06.49 uur – Een vliegtuig heeft zaterdag een bombardement uitgevoerd ten zuidwesten van de Libische ‘rebellenhoofdstad’ Benghazi. Dat hebben verslaggevers van het Franse persbureau AFP ter plaatste geconstateerd. Uit het getroffen gebied stegen rookpluimen op. Over de nationaliteit van het vliegtuig is niets gemeld. De VN-Veiligheidsraad besloot donderdag tot een vliegverbod om de burgerbevolking te beschermen tegen de luchtmacht van Muammar Gaddafi. Wereldleiders komen later zaterdag in Parijs bijeen om te beraadslagen over de afdwinging van het vliegverbod.

06.26 uur – Het Libische regeringsleger zou de aanval op Benghazi hebben ingezet. Dat melden bronnen in de ‘rebellenhoofdstad’ zaterdagochtend op basis van horen zeggen; een onafhankelijke bevestiging van de berichten is niet te krijgen. De troepen van Muammar Gaddafi zouden inmiddels op zo’n 20 kilometer van de stad staan. Ook zijn er geruchten dat regeringstroepen van een schip aan land zijn gegaan. Er gaan in Libië veel geruchten die niet gecontroleerd kunnen worden.

05.50 uur – In de Libische ‘rebellenhoofdstad’ Benghazi waren zaterdagochtend zware explosies te horen. Ook was boven de stad een gevechtsvliegtuig te horen. Dit is van een getuige vernomen. In Benghazi wordt rekening gehouden met een aanval van het regeringsleger van Muammar Gaddafi.

00.33 uur – De Franse ambassadeur bij de VN, Gérard Araud, verwacht militaire actie tegen Libië binnen uren na de top in Parijs zaterdag. Dit zei de diplomaat vrijdagavond (plaatselijke tijd) tegen de Britse publieke omroep BBC. Frankrijk en Groot-Brittannië waren al enige tijd de drijvende krachten achter militair optreden tegen de Libische leider Muammar Kaddafi. De VS hebben zich inmiddels erbij aangesloten.

02.09 uur – Het bewind van de Libische leider Muammar Kaddafi heeft de rebellen in het Arabische land zaterdag beschuldigd van schending van het vrijdag afgekondigde bestand. De opstandelingen zouden het regeringsleger hebben aangevallen in al-Magrun, zo’n 80 kilometer ten zuiden van de ‘rebellenhoofdstad’ Benghazi. „Gewapende milities zijn enkele minuten geleden begonnen met schieten in de stad al-Magrun”, aldus plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Khaled Kaim. Volgens de bewindsman schiet het regeringsleger niet terug „omdat wij het staakt-het-vuren niet willen schenden”. Kort na de afkondiging van de wapenstilstand vrijdag lieten de opstandelingen al weten dat de bombardementen op de westelijke stad Misurata gewoon doorgingen. Er zouden zeker 25 mensen zijn omgekomen tijdens de meest recente aanval door militairen die trouw zijn aan Gaddafi.


Lees hier het liveblog van donderdag 17 maart en vrijdag 18 maart.

Vrijdag 18 maart: De internationale gemeenschap bereidt zich voor op militaire acties tegen Libië om de leider van het Noord-Afrikaanse land, Muammar Gaddafi, te dwingen het geweld tegen de opstandelingen te staken. Zaterdag wordt in de Franse hoofdstad Parijs een internationale bijeenkomst gehouden om zulke acties te bespreken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer