Buitenland

Liveblog Libië, vrijdag 18 maart

De leden van de VN-Veiligheidsraad hebben donderdagavond ingestemd met een resolutie die militaire acties tegen het regime van de Libische dictator Muammar Gaddafi mogelijk maken. De VN-resolutie geeft groen licht voor het instellen van een no-flyzone en alle noodzakelijke maatregelen om bedreigde burgers te beschermen.

Redactie digitale media
18 March 2011 06:48Gewijzigd op 14 November 2020 14:08
Een aanhanger van de Libische leider Gaddafi showt een poster van hem. Foto EPA
Een aanhanger van de Libische leider Gaddafi showt een poster van hem. Foto EPA

Belangrijkste nieuwsfeiten vrijdag:

VN-resolutie tegen Libië aangenomen | No-flyzone van kracht | Obama sluit inzet grondtroepen uit | Libië roept staakt-het-vuren uit | Aanvallen op steden, o.a. Misurata lijken desondanks door te gaan | Minister Hillen (Defensie) voorzichtig over Nederlandse bijdrage, premier Rutte sluit niets uit | Zaterdag internationale top in Parijs

23.50 uur – Refdag.nl sluit het liveblog voor vandaag. Bedankt voor uw belangstelling. Morgen brengen we u vanaf 8 uur weer op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.

23.40 uur – Mocht Nederland een rol gaan spelen in het handhaven van de no-flyzone boven Libië, dan is de Koninklijke Luchtmacht er klaar voor. Dat zegt kolonel Peter Tankink, commandant van de Vliegbasis Volkel.

23.20 uur – Tegenover Reuters zegt ook een Amerikaanse regeringsfunctionaris dat troepen van Gaddafi nog steeds oprukken naar de door opstandelingen beheerste stad Benghazi.

23.15 uur – Volgens Reuters melden artsen in Misurata tenminste 38 doden als gevolg van beschietingen door troepen van Gaddafi. Het leger zou de stad zijn binnengetrokken met onder meer tanks van het type T-72 en T-52.

23.05 uur – De Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice verklaart tegenover CNN dat Gaddafi de VN-resolutie negeert door zijn opmars naar Benghazi voort te zetten. Daarmee kan hij rekenen op „snelle en besliste consequenties, inclusief militaire actie.”

22.35 uur – De Libische activist Hisham Ben Ghalbon zegt tegen de BBC dat de persconferentie van Khaled Kaim bol stond van de leugens. „Ondanks alles wat het tegendeel bewijst, is de boodschap van het regime: „Geloof niet wat je ziet, geloof niet wat je hoort, geloof slechts wat wij je vertellen.””

22.14 uur – Persbureau AFP meldt dat rebellenleiders hun troepen hebben gemobiliseerd voor de verdediging van de westelijke toegangswegen tot Benghazi.

22.06 uur – Kaim ontkent dat er burgers zijn omgekomen bij de recente militaire operaties. Volgens hem zijn er alleen doden gevallen onder militairen, veiligheidstroepen of gewapende milities. Hij beschuldigt de rebellen van misdaden tegen de menselijkheid.

21.58 uur – De plaatsvervangende Libische minister van Buitenlandse Zaken, Khaled Kaim, heeft op een persconferentie gezegd dat de Libische troepen zich momenteel buiten Benghazi bevinden, maar niet van plan zijn de stad binnen te dringen.

21.55 uur – Muhammed al-Muntasir, lid van de Nationale Libische Raad heeft tegenover de BBC verklaard dat Misurata nog steeds in handen is van anti-Gaddafitroepen, ondanks zware gevechten.

21.35 uur – Premier Rutte neemt zaterdag in Parijs deel aan een internationale bijeenkomst om de acties tegen Libië te bespreken. Rutte ontving vrijdagavond een uitnodiging van initiatiefnemer Nicolas Sarkozy, de Franse president. Onder meer de Duitse bondskanselier Merkel en de Britse premier Cameron zullen bij het overleg zijn, net als secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de leiders van de Arabische Liga en Afrikaanse Unie, respectievelijk Amr Moussa en Jean Ping.

21.31 uur – De volledige tekst van de verklaring die eerder vanavond is afgegeven door Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS en Arabische landen: „Het staakt het vuren moet onmiddellijk van kracht worden. Gaddafi moet het oprukken van zijn troepen richting Benghazi een halt toe roepen. Zijn troepen moeten worden teruggetrokken uit Ajdabiyah, Misurata en Zawiyah en de toevoer van gas, water en elektriciteit moet in alle gebieden worden hersteld. Humanitaire hulp moet worden toegelaten tot het Libische volk. Over deze eisen kan niet worden onderhandeld. Als Gaddafi zich niet aan de resolutie houdt, zal de internationale gemeenschap gevolgen opleggen, en zal de resolutie worden afgedwongen door middel van militaire actie.”

21.29 uur – In Benghazi is een luide explosie gehoord, gevolgd door luchtafweergeschut. Dat melden correspondenten van AFP.

20.49 uur – De Arabische nieuwszender al-Jazeera meldt dat troepen loyaal aan Gaddafi in hoog tempo oprukken naar Benghazi. Op 50 kilometer van de oostelijke stad, een van de laatste die in handen zijn van de rebellen, hebben gevechten plaats.

20.43 uur – Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten hebben Gaddafi zojuist in een gezamenlijke verklaring opgeroepen zijn opmars naar Benghazi te stoppen. Ook moet hij zich terugtrekken bij verschillende andere steden. Daarnaast eist Frankrijk dat de aanvoer van gas, elektriciteit en water in diverse steden wordt hersteld.

20.40 uur – Waarin verschilt Libië van andere landen waar militairen loyaal aan Arabische despoten burgerdemonstranten hebben gedood? Volgens Midden-Oostenverslaggever van de BBC Jeremy Bowen toont de reactie op de Libische crisis hoe tegenstrijdig het Westerse beleid in de regio is.

20.29 uur – De beslissing om een no-flyzone in te stellen had al weken geleden genomen moeten worden, aldus de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak tegenover de BBC.

20.25 uur – Reuters meldt op basis van een onbekende diplomatieke bron dat Franse en Britse gevechtsvliegtuigen zaterdag voor aanvang van de internationale top in Parijs vluchten boven Libië zouden kunnen uitvoeren. Dit zou een symbolische daad zijn.

19.48 uur – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zal zaterdag de internationale top in Parijs bijwonen.

19.35 uur – De keuze is nu aan Gaddafi, aldus Obama. Er moet direct een staakt-het-vuren worden ingevoerd, Gaddafi moet zich terugtrekken uit de buurt van steden die in handen zijn van de rebellen, en hij moet de toevoer van water en brandstof herstellen. „Over deze voorwaarden kan niet worden onderhandeld. Als Gaddafi niet buigt, zal de internationale gemeenschap maatregelen nemen.” Obama sloot de inzet van grondtroepen uit.

19.31 uur – Kolonel Gaddafi is voldoende gewaarschuwd voor de gevolgen van zijn aanvallen op zijn eigen bevolking, aldus president Obama in zijn verklaring. Als hij zijn gang kan gaan, zouden duizenden doden kunnen vallen.

19.22 uur – President Obama is begonnen aan zijn verklaring.

19.07 uur – De verklaring die president Obama omstreeks deze tijd gaat geven, is hier rechtstreeks te volgen. Ook Journaal24 zendt de toespraak rechtstreeks uit.

19.06 uur – Lees hier een overzicht van de ontwikkelingen van deze vrijdag.

19.05 uur – Een woordvoerder van de Arabische Liga heeft bevestigd dat verschillende Arabische luchtmachten zullen deelnemen aan het bewaken van de no-flyzone, twittert BBC-correspondent Frank Gardner. De woordvoerder zou niet willen zeggen welke landen vliegtuigen leveren.

19.02 uur – Volgens James Bays, correspondent voor al-Jazeera in Benghazi, hangt er in de stad een sfeer van feest en opluchting. Inwoners hebben het gevoel dat de kansen zich keren in hun weerstand tegen het regime van Gaddafi. Toch is er ook sprake van geweld nabij Benghazi.

18.55 uur – BBC-verslaggever Mike Cartwright staat bij de RAF-basis Marham in Norfolk. Hij meldt dat volgens onbevestigde berichten twee Tornado-squadrons gereed worden gebracht voor vertrek richting Libië. Squadron 9 is gespecialiseerd in het uitschakelen van grond-lucht-raketten, squadron 31 is bewapend met kruisraketten tegen artillerie en tanks.

18.30 uur – Frankrijk wil niet dat de NAVO betrokken wordt bij een militaire operatie in Libië omdat het een verkeerd signaal zou zijn als het bondgenootschap een Arabisch land aanvalt. Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag laten weten. De NAVO is juist bezig haar planning af te ronden om klaar te staan voor een militaire interventie tegen Libië. Maar binnen de NAVO steunen niet alle lidstaten een militaire interventie. Vooral Duitsland en Turkije hebben bezwaren. (ANP)

De NAVO-ambassadeurs vergaderden vrijdag over de situatie in Libië. Volgens sommige bronnen wordt de operatie in Libië mogelijk buiten de NAVO om gevoerd, door een zogeheten ‘coalitie van vrijwilligers’.

18.27 uur – Het Internationale Rode Kruis meldt tegenover AFP dat de veiligheidssituatie momenteel dusdanig is dat de medische teams terugkeren naar de stad Benghazi. Die stad is in handen van de tegenstanders van Gaddafi.

18.23 uur – Malta zal niet toestaan dat zijn grondgebied wordt gebruikt voor de handhaving van het vliegverbod boven Libië. Dat heeft de premier van de eilandstaat vrijdag gezegd. Malta ligt van alle Europese landen het dichtst bij het westelijke kustgebied van Libië, waar onder meer de hoofdstad Tripoli ligt. (ANP)

17.51 uur – De Afrikaanse Unie stuurt een delegatie van vijf regeringsleiders, waaronder de Ugandese president Museveni, naar Tripoli om met Gaddafi te praten. Tot de missie was al besloten voordat de VN-resolutie gisteren werd aangenomen, aldus de Ugandese minister van Buitenlandse Zaken tegenover de BBC.

17.45 uur – Libië heeft de autoriteiten van Turkije en Malta gevraagd om toe te zien op het staakt-het-vuren dat het regime vrijdag eenzijdig heeft afgekondigd. Dat heeft een woordvoerder van de Libische regering vrijdag gezegd. (ANP)

17.41 uur – Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Juppé, zegt dat alles klaar is voor aanvallen op Libië. (Reuters)

17.40 uur – Mohamed Ali, lid van de oppositie in Misurata vertelt tegenover al-Jazeera dat de stad voortdurend wordt gebombardeerd, ondanks het staakt-het-vuren. „Er is geen staakt-het-vuren in Misurata. Overal vallen bommen, ook nu. Ik hoop dat jullie ze kunnen horen. Ik zal dichterbij het raam gaan staan, zodat jullie het kunnen horen. De moorddadige dictator heeft de stad vanochtend aangevallen, vanuit drie richtingen. Het leger probeert zich richting het centrum te schieten, maar dat is nog niet gelukt.”

17.36 uur – Het Pentagon zegt in een verklaring gereed te zijn om eventuele orders met betrekking tot in Libië direct uit te voeren, maar wil tegenover Reuters niet ingaan op mogelijk militair ingrijpen.

17.34 uur – Nederland heeft nog geen concreet verzoek gekregen om militair bij te dragen aan de naleving van de no-flyzone boven Libië. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van het kabinetsberaad. Hij sluit niet uit dat er een verzoek komt, maar het is ook mogelijk dat Nederland geen bijdrage levert. Nederland gaat niet zelf leuren met wat er mogelijk in te zetten is. Het kabinet stuurt nu eerst een zogeheten notificatiebrief naar de Tweede Kamer, waarin het aangeeft de mogelijkheid en wenselijkheid van een bijdrage te onderzoeken. Rutte zei vrijdag dat Nederland de voorkeur heeft om in NAVO-verband een bijdrage te kunnen leveren. Maar hij sluit niet uit dat ook met landen afzonderlijk bekeken wordt of er een actie in gang wordt gezet.

17.25 uur – Een woordvoerder van de Libische regering heeft gezegd dat het staakt-het-vuren nu overal van kracht is. Hij benadrukt dat er geen aanvallen worden uitgevoerd op Misurata of andere steden. Dat is in tegenspraak met eerdere berichten van beschietingen op onder meer Misurata.

17.25 uur – Alle partijen in het Belgische parlement staan achter een Belgische bijdrage aan een militaire interventie in Libië. Dat meldden Vlaamse media vrijdagmiddag. Minister van Defensie Pieter De Crem waarschuwde het parlement wel dat het instellen van een vliegverbod boven Libië een offensieve daad is. Het gaat om het neerhalen van Libische vliegtuigen en het uitschakelen van de luchtafweer, aldus de minister. De Crem overweegt fregatten of mijnenvegers in te zetten, en F16’s. Zes Belgische straaljagers zijn voor de NAVO in Griekenland gestationeerd. „Daarvan kunnen we er bijvoorbeeld vier gaan ontplooien”, stelde de bewindsman. Ook de mijnenveger Narcis bevindt zich al in de regio. (ANP)

17.20 uur – In Frankrijk wordt zaterdag een internationale bijeenkomst gehouden om militaire actie tegen Libië te bespreken. Dat zei de Britse premier David Cameron vrijdag. Cameron zal bij het overleg in Parijs aanwezig zijn. Verder komen secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de leiders van de Arabische Liga en Afrikaanse Unie, respectievelijk Amr Moussa en Jean Ping. Ook EU-buitenlandchef Catherine Ashton neemt deel aan het overleg dat een initiatief is van de Franse president Nicolas Sarkozy.

17.17 uur – Een bewoner van de stad Misurata verklaart tegenover al-Jazeera dat de Libische regering de stad blijft beschieten, ondanks het staakt-het-vuren.

17.12 uur – Verschillende landen hebben zich bereid verklaard deel te nemen aan een militaire operatie in Libië. Onder hen zijn, naast Frankrijk en Groot-Brittannië, Italië, Canada en Spanje. Tunesië zegt juist op geen enkele manier mee te willen doen aan militair ingrijpen.

17.05 uur – De Amerikaanse president Obama zal vanavond om zeven uur (Nederlandse tijd) een verklaring geven over Libië, meldt Reuters.

16:40 – In Tripoli heeft zich vrijdagmiddag een aantal zware explosies voorgedaan. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera. De ontploffingen hadden ook plaats in de directe omgeving van de stad. Ook het Franse persbureau AFP maakte melding van zes tot acht zware explosies in en om Tripoli. Het is evenwel niet duidelijk waar de ontploffingen zich precies voordeden en wat er de oorzaak van was.

16.30 uur – De Verenigde Staten zijn niet onder indruk van het door Libië afgekondigde staakt-het-vuren. Dat zei de Amerikaanse minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken vrijdag. Ze wil dat Tripoli met daden komt en het niet bij woorden laat. Zo wil Clinton dat de Libische regeringstroepen zich terugtrekken uit het oosten van het land. „We blijven werken met onze partners in de internationale gemeenschap om Gaddafi onder druk te zetten om te vertrekken en steunen de legitieme aspiraties van het Libische volk”, verklaarde de bewindsvrouw. (ANP)

16.15 uur – De Britse premier Cameron heeft aangegeven dat Groot-Brittannië „de komende uren” Tornado- en Eurofighter-gevechtsvliegtuigen naar bases in de buurt van Libië zal sturen om de no-flyzone van kracht te laten worden. Groot-Brittannië heeft een vliegbasis op Cyprus en twee fregatten in de Middellandse Zee. (Le Monde)

16.04 uur – Het ANP meldt dat in Tripoli, de hoofdstad van Libië, zich vrijdagmiddag een aantal zware explosies heeft voorgedaan. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera. De ontploffingen hadden ook plaats in de directe omgeving van de stad.

16.02 uur – Een medewerker van het internationale Rode Kruis in Benghazi meldt tegenover Sky News dat het momenteel rustig is in de stad.

15.50 uur – Bekijk hier een filmpje van een bombardement in Misurata nadat, aldus Le Monde, de VN-resolutie al was aangenomen.

15.40 uur – Italië heeft besloten zijn ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli te sluiten, zo maakt Le Monde bekend.

15.20 uur – Volgens een bron van Le Monde zou het vliegdekschip Charles-de-Gaulle maandag kunnen uitvaren om in te grijpen in de Libische burgeroorlog.

15.10 uur – De NAVO voltooit op dit moment de voorbereidingen om klaar te zijn voor het nemen van gepaste maatregelen die steun moeten verlenen aan de VN-resolutie, aldus de secretaris-generaal van de verdragsorganisatie, Fogh Rasmussen. De vraag van een concrete actie ligt volgens hem nog niet op tafel, wat acties van individuele lidstaten echter niet uitsluit. (Le Monde)

14.55 uur – Het kabinet onderzoekt of en hoe Nederland kan bijdragen aan het tot stand brengen van een no-flyzone boven Libië. Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) kondigde vrijdag aan dat het kabinet „de mogelijkheden en wenselijkheden” onderzoekt om uitvoering te kunnen geven aan de resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Volgens Rosenthal zijn er inmiddels „consultaties bezig” en gaan die vooral „langs militaire lijnen.”

14.53 uur – Volgens het persbureau Reuters blijven regeringstroepen de stad Misurata in het westen van Libië bombarderen. Er zouden zeker 25 mensen zijn omgekomen tijdens de meest recente aanval.

14.50 uur – De commandant van de Libische rebellen, Galifa Heftir, beschouwt de Libische aankondiging om tot een staakt-het-vuren over te gaan als „bluf”, aldus Le Monde.

14.35 – Volgens een woordvoerder van de NAVO versnelt de verdragsorganisatie de planning voor een eventuele militaire operatie. (Le Monde)

14.27 uur – De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU worden maandag in Brussel verwacht om te beslissen of ze verder gaan of niet gelet op wat er tussen nu en maandag in Libië en op diplomatiek terrein gebeurt. (Le Monde)

14.25 uur – De EU overweegt humanitaire steun aan Libië in de vorm van een militaire operatie, zo hebben Europese diplomaten volgens Le Monde aangegeven.

14.16 uur – De Britse premier Cameron verklaart tegenover de BBC dat Gaddafi op zijn daden zal worden beoordeeld en niet op zijn woorden.

14.10 uur – Volgens de New York Times laat Libië vier verdwenen journalisten vrij. De vier verdwenen dinsdag zonder taal of teken. De aankondiging bevestigt dat ze waren opgepakt door Gaddafi-aanhangers.

14.00 uur – Frankrijk blijft voorzichtig na de bekendmaking van een staakt-het-vuren door Libië. Parijs denkt dat de dreiging op de grond niet is veranderd, aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken (Le Monde).

13:56 uur – Hieronder volgt een overzicht van de bijdrages van landen aan het instellen van een no-flyzone.

LANDEN DIE MILITAIR MEEWERKEN AAN DE NO-FLYZONE

  • Frankrijk: Een van de drijvende krachten achter de VN-resolutie.

  • Groot-Brittannië: IJverde samen met Frankrijk voor de resolutie. Levert gevechtsvliegtuigen om de no-flyzone af te kunnen dwingen.

  • Noorwegen: Wil militair helpen, maar heeft nog niet bepaald hoe. „Het sturen van vliegtuigen lijkt voor de hand liggend”, aldus de minister van Defensie.

  • België: Stelt dat aan voorwaarden voor medewerking is voldaan. Verwachten verzoek van de NAVO om F-16’s en een fregat te leveren.

  • Denemarken: Bereid tot militaire steun, maar wil dit pas toezeggen na besluit in parlement.

  • Zweden: Bereid tot militaire steun als de NAVO hierom vraagt. Zweden is overigens geen lid van de NAVO.

  • Italië: Stelt vliegbases beschikbaar voor de gevechtsvliegtuigen en mogelijk meer.

  • Spanje: Stelt vliegbases beschikbaar en zal luchtmacht en marine inzetten indien nodig.

LANDEN DIE WEL MEEWERKEN, MAAR NIET MILITAIR

  • Polen: Wil enkel logistiek ondersteunen.

  • Duitsland: Onthield zich bij de VN van stemming. Overweegt radarvliegtuigen naar Afghanistan te sturen, zodat de NAVO materiaal vrij kan maken om in Libië in te zetten.

  • Litouwen: Stelt een militair transportvliegtuig beschikbaar voor humanitaire hulp.

LANDEN DIE NOG OVERWEGEN HOE ZE MEE WILLEN WERKEN

  • Verenigde Staten: tevreden met resolutie, nog geen uitspraken over hun mogelijke inzet.

  • Qatar: Stelt een bijdrage te willen leveren aan internationale inspanningen om Libische burgers te beschermen. Gaf niet aan hoe.

  • Nederland: Heeft nog geen hulpverzoek gehad en is afhankelijk van wat de NAVO vraagt.

LANDEN DIE NIET MEEWERKEN

  • Rusland, India, China en Brazilië.

13.55 uur – Het “Allah is groot” is niet van de lucht als de uitslag van de VN-vergadering in Benghazi bekend wordt.

13.45 uur – Libië heeft zojuist de VN-resolutie die oproept tot een onmiddellijk staat-het-vuren aanvaard, meldt de Libische minister van Buitenlandse Zaken volgens Le Monde. Het land heeft besloten alle militaire operaties op te schorten. Dat besluit is erop gericht de burgers te beschermen, conform de VN-resolutie. Libië is bereid tot een dialoog met alle partijen, aldus het hoofd van de Libische diplomatie. Het is onaanvaardbaar dat de VN-Veiligheidsraad instemt met militaire acties, zegt de minister.

13.10 uur – De secretaris-generaal van Verenigde Naties, Ban Ki-moon neemt zaterdag deel aan de top in Parijs van de EU, AU en Arabische Liga (Le Monde).

13.08 uur – Spanje stelt de NAVO twee bases en militaire middelen beschikbaar, aldus Le Monde.

12.46 uur – Libië ontkent zijn luchtruim voor al het vliegverkeer te hebben gesloten. Europese landen hebben echter alle burgervluchten naar het Noord-Afrikaanse land verboden.

De Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol meldde eerder van Malta informatie te hebben ontvangen dat de luchtverkeersleiding in de Libische hoofdstad Tripoli een verklaring had uitgegeven dat het „tot nader order” geen enkel vliegtuig meer accepteert in het Libische luchtruim. Later „informeerden de Libische autoriteiten ons dat het luchtruim open is”, aldus een zegsvrouw van Eurocontrol.

De 39 lidstaten van Eurocontrol, waaronder de lidstaten van de Europese Unie en Rusland, hebben de luchtverkeersleiding intussen gevraagd de burgerluchtvaart boven het land stil te leggen. Ook het vliegverkeer van en naar Libië moet worden stilgelegd. „We verwerpen alle vluchtschema’s die verzoeken over Libië te vliegen of door het Libische luchtruim heengaan”, stelde de woordvoerster.

12.30 uur – „Khadaffi: vorige maand bondgenoot. Nu ‘dictator who massacres his own people’. Alsof ie dat pas sinds februari doet”, twittert correspodent Lia van Bekhoven vanuit Londen.

12.30 uur – Groot-Brittannië is vrijdag begonnen met de verplaatsing van gevechtsvliegtuigen naar bases vanwaar zij kunnen meehelpen met het afdwingen van een no-flyzone boven Libië. Dat maakte premier David Cameron bekend. De Britse luchtmacht gaat gevechtsvliegtuigen van het type Tornado en Typhoon inzetten. Ook worden er tank- en verkenningsvliegtuigen ingezet, verklaarde de premier in het parlement. Later vrijdag volgt nog een verklaring waarin wordt uiteengezet wat de internationale gemeenschap van Gaddafi verwacht. (ANP)

12.26 uur – De Duitse regering overweegt om meer militairen en AWACS-radarvliegtuigen naar Afghanistan te sturen om de NAVO te ontlasten voor een militaire interventie in Libië. Dat meldden bronnen rond bondskanselier Angela Merkel vrijdag. (ANP)

12.19 uur – PVV-leider Geert Wilders: „Wij zijn verheugd over de aangenomen resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Als het gaat om een eventuele Nederlandse bijdrage, sluiten wij die niet op voorhand uit. Maar we zullen zorgvuldig moeten zien of en op welke wijze dat eventueel gewenst is.” (ANP)

12.12 uur – De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft vrijdag Gaddafi gewaarschuwd dat hij onder geen beding gepland burgers mag aanvallen. Aanklager Luis Moreno Ocampo deed zijn oproep nadat Gaddafi had gedreigd met een nieuwe golf van geweld tegen betogers in de stad Benghazi. Volgens Moreno Ocampo maakt Gaddafi zich schuldig aan oorlogsmisdaden als hij toch de burgers van zijn land aanvalt. De aanklager doet onderzoek naar Gaddafi en zijn getrouwen, die mogelijk meer dan duizend betogers om het leven hebben laten brengen.

12.00 uur – De NAVO zal België vragen F-16’s in te zetten in Libië. Dat meldde de Belgische minister van Defensie, Pieter De Crem, vrijdag. Volgens hem is aan de voorwaarden voldaan die België stelde om deel te nemen aan een internationale interventie tegen het regime-Gaddafi. Wel verlangt de demissionaire regering nog de steun van het parlement.

11.45 uur – Lees hier het commentaar van het Reformatorisch Dagblad op het VN-besluit.

11.45 uur – Frankrijk belegt zaterdag in het presidentieel paleis een Euro-Arabo-Afrikaanse top, waar de Arabische Liga, de Afrikaanse Unie en de Europese Unie zullen zijn vertegenwoordigd, aldus de Franse krant Le Figaro.

11.43 uur – Opstandelingen bedanken Sarkozy.

11.35 uur – De Italiaanse premier Silvio Berlusconi houdt vrijdag een spoedvergadering, nadat de VN-Veiligheidsraad de weg heeft vrijgemaakt voor het instellen van een vliegverbod boven Libië. Hij overlegt met specialisten op het gebied van defensie en veiligheid. Waarschijnlijk gaat Berlusconi met zijn adviseurs „de Italiaanse bijdrage aan de implementatie van de no-flyzone” bespreken, aldus een bron binnen de overheid. Later op de dag zal ook met parlementaire commissies worden gesproken.(ANP)

11.24 uur – Volgens persbureau AFP heeft Gaddafi gedreigd het leven van iedereen die Libië conform de VN-resolutie aanvalt „in een hel te veranderen.”

11.22 uur – In twee steden in het westen van Libië die onder controle zijn van de oppositie, Nalout en Zenten, zouden volgens inwoners donderdagavond en vrijdagmorgen gevechten hebben plaatsgehad tussen Gaddafi-getrouwen en de rebellen, zo meldt Le Monde.

11.20 uur – De olieprijs is vrijdag verder gestegen. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 1,4 procent tot 102,82 dollar. De prijs van een vat Brentolie ging 0,8 procent omhoog tot 115,82 dollar. Volgens analisten gaat het nog langer duren, voordat Libië de dagelijkse olieproductie van 1,6 miljoen vaten per dag kan hervatten als de situatie in het Noord-Afrikaanse land verder escaleert.

11.19 uur – Sarkozy is in bespreking met de legertop over de aanstaande operatie in Libië. Volgens regeringswoordvoerder François Baroin kan een militaire interventie „snel” aanvangen. (Reuters)

11.13 uur – De bombardementen van vanmorgen op Misurata zouden vier doden en zeventig gewonden als resultaat hebben, aldus Le Monde.

11.04 uur – Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie): „Ik ben erg verheugd over het besluit van de Veiligheidsraad. We hebben er enige tijd op aangedrongen en het is alsnog gelukt. De kwestie is nu: lukt ‘t op tijd en is Nederland bereid iets bij te dragen? Het is nu snel schakelen. Het kabinet is aan zet om uit te maken wat er moet gebeuren, maar het moet wel haast maken en aangeven wat er moet gebeuren. We hebben het over een no-flyzone, dus ik neem aan dat vliegtuigen nodig zijn. Nederland heeft tachtig F-16’s, waarvan er maar vier in Afghanistan zijn. Het zou een trieste zaak zijn als we met dat aantal niet in staat zouden zijn een bijdrage te leveren, al dan niet in combinatie met een fregat dat in de buurt is. Eigenlijk verwacht ik dat er vandaag of morgen een voorstel naar de Tweede Kamer komt.”

10.59 uur – Minister Hans Hillen (Defensie) wil eerst „heel zorgvuldig” bekijken wat Nederland zou kunnen bijdragen aan de uitvoering van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad over Libië. Hij zei enthousiast te zijn over de voortgang in de internationale besluitvorming, maar is voorzichtig over een eventuele Nederlandse bijdrage.

„Ik zeg niet vanzelfsprekend huppekee erin”, aldus Hillen vrijdag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. Nederland zou volgens hem F-16-gevechtsvliegtuigen of kennis kunnen leveren. Het is nu een kwestie van „een hele verstandige beslissing nemen”, stelde de bewindsman. „Ergens militair ingaan wordt meestal met enthousiasme en applaus ontvangen en als je erin zit, beginnen de fluitconcerten. Dus je moet heel goed weten wat je moet doen.”

Nederland heeft nog geen verzoek gekregen om iets bij te dragen. Wat ons land kan doen, is volgens Hillen afhankelijk van wat de NAVO vraagt. „Nederland zal datgene leveren wat door de NAVO wordt gevraagd. Bij alles wat nodig is, zullen we bekijken wat we kunnen leveren”, zei de minister.

Volgens hem is er voldoende capaciteit om een bijdrage te kunnen leveren. Daarover zijn in de NAVO afspraken gemaakt, ongeacht dit of een ander conflict. Hillen vindt het wel van belang om ook te kijken naar de verantwoordelijkheden van de Arabische landen, omdat het hun regio is. Het conflict in Libië is volgens hem een binnenlands probleem. „Als de NAVO bij elk groot binnenlands probleem gaat ingrijpen, zullen we troepen te kort komen”, aldus de minister. (ANP)

10.51 uur – Duitse militairen zullen niet deelnemen aan een interventie in Libië, heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, verklaard. De operatie brengt „aanzienlijke risico’s en gevaren” met zich mee, aldus Westerwelle volgens Le Monde.

10.47 uur – RD-buitenlandredacteur Evert van Vlastuin noemt het besluit van de VN-Veiligheidsraad „verrassend.”

10.45 uur – De buitenlandredactie zette het hoe en het waarom van de VN-resolutie tegen Libië op een rij.

10.42 uur – Qatar zal een bijdrage leveren aan de internationale inspanningen om Libische burgers te beschermen. Dat meldde het staatspersbureau QNA vrijdag op gezag van een officiële bron binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus het ANP. Het is het eerste Arabische land dat toezegt een bijdrage te zullen leveren. Het staatje in de Perzische Golf riep verder op snel actie te ondernemen om de no-flyzone in te stellen om in Libië „het bloedbad te stoppen”. Het werd niet duidelijk of Qatar een militaire bijdrage gaat leveren aan de uitvoering van de VN-resolutie.

10:41 uur – De Libische luchtmacht telt op papier 18.000 mensen en 394 gevechtsvliegtuigen waarvan er veel niet meer operationeel zouden zijn. Volgens analisten in Le Monde zouden de meeste toestellen niet meer in staat zijn te vliegen.

10:41 uur – Mohammed Khattal (44), politiek vluchteling uit Libië, Libische activist en docent Economie in Leiden bij een ROC: „De resolutie is hoopgevend. We zijn relatief opgelucht dat het nu mogelijk is gemaakt om in te grijpen. En naar ik begrijp gaat dat ook gebeuren. Alleen een no-fly zone is niet genoeg. Er moeten ook beperkte aanvallen plaatsvinden op de troepen van Kadaffi, die op dit moment een bedreiging is voor het Libische volk. Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan de strijd.”

10.35 uur – Slideshow op website NRC toont beelden van juichende én boze Libiërs.

10.33 uur – Italië wil niet deelnemen aan een militaire actie maar zal zijn bases wel ter beschikking stellen, aldus Le Monde. Volgens de Wall Street Journal brengen Egyptische militairen met instemming van de Verenigde Staten wapens naar de Libische grens om de rebellen te bewapenen.

10.21 uur – Libische troepen beschieten vrijdag de stad Misurata. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Arabiya. Een opstandeling verklaarde dat de beschietingen met tanks en artillerie „twee of drie uur geleden begonnen en tot op dit moment voortduren”. Misurata is de laatste grote stad in het westen die in handen is van de opstandelingen.

10.21 uur – Russische deelname aan een gewapende interventie in Libië is „uitgesloten”, meldt, aldus Le Monde, de Russische legerleiding.

10.11 uur – De NAVO zal zich vrijdagochtend buigen over de situatie in Libië. Dat gebeurt nadat in de nacht van donderdag op vrijdag een resolutie werd aangenomen door de VN-Veiligheidsraad, waardoor een vliegverbod boven het Noord-Afrikaanse land mogelijk wordt. De NAVO „bespreekt de implicaties van de resolutie en blikt vooruit op de mogelijke gebeurtenissen”, aldus een woordvoerster. De ambassadeurs van de 28 aangesloten landen zullen in de vergadering toetsen of voldaan is aan alle voorwaarden om over te gaan tot actie. „Voor elke NAVO-operatie moet er een aantoonbare noodzaak zijn om te handelen, er moet regionale steun zijn en een duidelijke juridische basis”, aldus de zegsvrouwe. „Als aan die voorwaarden is voldaan, staat de NAVO klaar om te handelen als onderdeel van een bredere internationale inzet.”

10.05 uur – De dagen van Muammar Gaddafi als leider van Libië lijken geteld. Een laatste update van de situatie.

9.58 uur – Over de huidige crisis biedt de website geen informatie, maar Gaddafi heeft er wel eentje.

09.50 uur – De Turkse regering wil een onmiddellijk staakt-het-vuren in Libië en verzet zich tegen een buitenlandse interventie, aldus Le Monde.

9.39 uur – Volgens Eurocontrol, de Europese organisatie voor de luchtverkeersveiligheid, heeft Libië zijn luchtruim volledig gesloten. Geen enkel luchtverkeer is tot nader order toegestaan, meldt de Franse krant Le Monde.

9.33 uur – Wie en wat zijn waar in Libië. De BBC toont een duidelijke landkaart op zijn website.

9.20 uur – De belangrijkste Europese beurzen zijn op de laatste handelsdag van de week hoger uit de startblokken gekomen. De afgelopen week kregen de graadmeters forse klappen door de zware aardbeving in Japan en de aanhoudende onrust in Libië. Maar de yen-interventie van de G7, het besluit over VN-acties in Libië en enkele andere factoren beïnvloedden het positieve sentiment.

8.31 uur – „Binnen enkele uren” zal in Libië militair worden ingegrepen door het instellen van een vliegverbod. Volgens een woordvoerder van de Franse overheid zal deze interventie snel van start gaan. De woordvoerder zei dat Frankrijk zal deelnemen aan de aanvallen die nodig zijn om een vliegverbod in te stellen. Kort daarvoor liet ook Noorwegen weten de militaire actie tegen de troepen van de Libische dictator Muammar Kaddafi te steunen. Of Nederland ook een bijdrage zal leveren is vooralsnog niet bekend.

8.17 uur – De Libische leider Muammar Gaddafi is „niet bang” voor het aanstaande internationale ingrijpen in zijn land. Dat zei zijn zoon Saif vrijdag tegen de Amerikaanse zender ABC. „We zijn in ons land en bij ons volk. We zijn niet bang”, aldus Saif. Hij is niet te spreken over de no-flyzone die de Verenigde Naties in gaan stellen boven Libië. „Je gaat onze mensen niet helpen door bommen te gooien op Libië, door Libiërs te doden. Dan verwoest je ons land en daar is niemand blij mee.”

7.12 uur – Van de vier vermiste journalisten van de New York Times is een foto opgedoken. Te zien is hoe ze woensdag op de vlucht slaan. Gevreesd wordt dat ze gevangen zijn genomen door aanhangers van Gaddafi.

5.14 uur – De geplande aanval van het Libische leger op het rebellenbolwerk Benghazi is uitgesteld. Dat zegt althans een zoon van Gaddafi, Saif, vrijdag tegen de CNN-reporter Nic Robertson, aldus Amerikaanse media. Over zijn vader zei Saif: „Hij zei dat het leger niet Benghazi zal binnentrekken. Het zal posities innemen rondom de stad. De reden is dat een humanitaire exodus wordt verwacht. Ze verwachten dat mensen bang zullen zijn over wat er gaat gebeuren. Hij zei dat het leger klaar zal staan om ze te helpen te vluchten.”

3.29 uur – Ali Erreshi, een voormalige minister van de regering van Muammar Gaddafi, heeft vrijdag de bevolking van Tripoli opgeroepen om de straat op te gaan. Dat zei hij in een interview met de Arabische nieuwszender al-Jazeera. „Ik roep de bevolking van Tripoli op om de straat op te gaan en hun mening te uiten”, zei de dissidente minister. „Dan zullen we zien of de betogers vermoord worden, alleen omdat ze hun ongenoegen jegens de huidige regering laten blijken.” Erreshi gaf verder aan ervan overtuigd te zijn dat het merendeel van de Libische bevolking tegen de huidige regering is en dat de regering in staat is om nog meer Libiërs „de dood in te jagen”.

2.42 uur – De Amerikaanse president Obama, zijn Franse ambtgenoot Sarkozy en de Britse premier Cameron hebben met elkaar gebeld om hun volgende stappen inzake Libië te coördineren. De drie wereldleiders waren het erover eens dat Libië al het geweld tegen zijn eigen burgerbevolking moet staken. Dit heeft het Witte Huis vrijdagochtend laten weten. Washington, Parijs en Londen eisen dat de Libische leider Muammar Kaddafi de donderdagavond aangenomen VN-resolutie op alle punten naleeft. Daarin staat onder meer dat hij zijn luchtmacht niet meer mag inzetten tegen de rebellen.

02.34 uur – Als de wereld gek is, zal Libië zich ook gek gedragen. Als het Westen Libië aanvalt, zal het „nooit meer vrede hebben”. Dit heeft de Libische dictator Muammar Gaddafi donderdagavond gezegd in een exclusief interview met de Portugese publieke omroep RTP. 02.20 uur – Het liveblog wordt vanaf 6.30 uur weer aangevuld met actuele ontwikkelingen.

02.07 uur – De bevolking in de Libische ‘rebellenhoofdstad’ Benghazi heeft vrijdag met gejuich gereageerd op de VN-resolutie die international militair ingrijpen in het Arabische land volkenrechtelijk legitimeert. Vanuit een betogende menigte van duizenden mensen werden vreugdeschoten in de lucht gelost. „Bedankt, Sarkozy!” riep de menigte, vanwege de steun van de Franse president aan het verzet tegen de Libische leider Muammar Gaddafi. Er werd feest gevierd met de Franse en met de oude Libische vlag, symbool van het verzet. Auto’s reden toeterend door de straten. Via luidsprekers werden boodschappen verspreid als ‘God is groot!’.

01.51 uur – Duitsland ziet aanzienlijke risico’s in de VN-resolutie die gewapend ingrijpen in Libië autoriseert en zal geen bijdrage leveren aan een eventuele militaire operatie in het Noord-Afrikaanse land. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle vrijdag gezegd. Berlijn blijft wel van mening dat de Libische leider Muammar Kaddafi onmiddellijk moet stoppen met het gebruik van geweld tegen zijn eigen bevolking.

01.45 uur – Reuters presenteert een slideshow op zijn website met foto’s van de stemming over de VN-resolutie en beelden uit Libië.

01.35 uur – Het Libische bewind van Muammar Gaddafi is bereid tot een staakt-het-vuren. De leiding in Tripoli wil echter discussiëren over de manier waarop dat bestand wordt uitgevoerd. Dit heeft plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Khaled Kaim vrijdag tegen verslaggevers gezegd. Het is vooralsnog onduidelijk aan wiens adres deze boodschap gericht is. Eerder kondigde het Gaddafi-bewind aan tot de laatste druppel bloed te willen vechten. Tripoli is bezig met een offensief tegen de laatste bolwerken van de rebellen. Ook uitte het bewind dreigende taal aan het adres van buitenlandse mogendheden die militair ingrijpen overwegen.

01.31 uur – De Europese Unie staat achter het VN-besluit om een vliegverbod in te stellen boven Libië en de bevolking van het Noord-Afrikaanse land met alle noodzakelijke middelen te beschermen. Dat hebben EU-president Herman van Rompuy en buitenlandchef Catherine Ashton vrijdag in een gezamenlijke verklaring laten weten.

01.28 uur – De NOS interviewde defensie-specialist Ko Colijn.

01.20 uur – De volledige tekst van VN-resolutie 1973 staat op de website van de Guardian.

01.00 uur – De militaire leider van de Libische opstandelingen, Abdelfatah Yunes, heeft vrijdag met instemming gereageerd op het VN-besluit om een no-flyzone in te stellen. Wel vroeg hij om een uitzondering voor de delen van het land die niet onder controle zijn van kolonel Muammar Gaddafi, meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Yunes was minister van Binnenlandse Zaken, maar is overgelopen naar de rebellen. Hij maakt nu deel uit van de Nationale Libische Raad die vanuit de oostelijke stad Benghazi het verzet tegen Gaddafi probeert de coördineren. De opstandelingen zouden dankzij luchtmachtofficieren die zijn overgelopen, ook de beschikking hebben over enkele militaire vliegtuigen.

00.58 uur – De resolutie van de VN-Veiligheidsraad die militair ingrijpen in Libië mogelijk maakt, is volgens minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken een duidelijk signaal aan Muammar Gaddafi om direct te stoppen met gewelddadige acties tegen zijn eigen bevolking. Dat heeft Rosenthal in de nacht van donderdag op vrijdag laten weten. „Met veel instemming heb ik kennis genomen van de heldere resolutie van de VN Veiligheidsraad. De resolutie beperkt zich niet tot een no-flyzone. Het is een ondubbelzinnige boodschap aan Gaddafi dat hij zijn gewelddadige acties tegen de eigen bevolking onmiddellijk moet stoppen. De resolutie stelt de internationale gemeenschap in staat maatregelen tegen hem te treffen.”

00.52 uur – Het VN-besluit om een no-flyzone in te stellen boven Libië en militair ingrijpen toe te staan, is van vitaal belang voor de bescherming van het Libische volk. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague donderdagavond gezegd. „Het is nodig deze maatregelen te nemen om meer bloedvergieten te voorkomen”, zei hij. Groot-Brittannië was een van de indieners van de resolutie, samen met onder meer Frankrijk. „Dit legt een verantwoordelijkheid bij de lidstaten van de Verenigde Naties en daaraan zal het Verenigd Koninkrijk beantwoorden”, zei Hague.

00.50 uur – De Libische onderminister van Buitenlandse Zaken bedankt de landen die zich onthielden van stemming. De onthouding van Duitsland noemt hij een verrassing. Het volledige overzicht: Rusland, China, Brazilië, India en Duitsland stemden niet. Bosnië en Herzegovina, Gabon, Libanon, Nigeria, Colombia, Portugal, Zuid-Afrika, Frankrijk, de Verenigde staten en het Verenigd Koninkrijk stemden voor.

00.48 uur – De tweet vanuit de VN-Veiligheidsraad: Just in on #Libya: Security Council Resolution 1973 (2011) adopted. 10 votes in favour, 0 against, 5 abstentions.

00.45 uur – De Arabische nieuwszender Aljazeera zendt beelden uit vanuit Libië.

00.42 uur – Egypte zou bezig zijn de opstandelingen in Libië van wapens te voorzien, meldt The Wall Street Journal.

00.40 uur – De inhoud van de VN-resolutie in het kort.

00.35 uur – Premier Mark Rutte is blij „met het heldere besluit” van de VN-Veiligheidsraad over een resolutie die militair ingrijpen in Libië mogelijk maakt. Dat heeft hij in de nacht van donderdag op vrijdag bij monde van zijn woordvoerder laten weten. „Deze resolutie gaat verder dan alleen het instellen van een no-fly zone. Het maakt stevige maatregelen mogelijk om burgers in Libië te beschermen. Het is duidelijk dat de internationale gemeenschap het optreden van Muammar Kaddafi tegen zijn eigen bevolking niet meer accepteert”, aldus Rutte.

00.32 uur – Op twitter wordt het besluit van de VN-Veiligheidsraad volop van commentaar voorzien. „VN kiest partij voor de revolutie. Regimes in Algerije, Bahrein en Syrië kunnen zich zorgen gaan maken”, twittert iemand.

00.20 uur – NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal was bij de stemming van de VN-Veiligheidsraad in New York. Hij vertelt op het Journaal dat de Fransen en Britten het vliegverbod boven Libië met hun straaljagers zullen gaan afdwingen, en dat de Amerikanen in hun kielzog zullen volgen.

00.15 uur – Volgens de Amerikanen zijn Gaddafi’s troepen Benghazi inmiddels dicht genaderd. De Libische luchtstrijdkrachten bestookten donderdag de luchthaven die iets ten oosten van de stad ligt. De staatstelevisie meldde dat Kaddafi’s grondtroepen al de buitenwijken van Benghazi hebben bereikt, maar dat hebben de opstandelingen tegengesproken.

00.10 uur – Niet alleen Rusland en China onthielden zich van stemming, dat geldt ook voor India, Duitsland en Brazilië.

Vrijdag 18 maart, 00.04 uur – Tweede Kamerlid Arjan El Fassed van GroenLinks: „Goed dat de internationale gemeenschap de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen voor de bescherming van de burgers van Libië. Het is belangrijk dat de resolutie nu adequaat en snel wordt uitgevoerd.”


Donderdag 17 maart, 23.40 uur – Vrijheidsstrijders in Benghazi steken vuurwerk af nu er steun komt uit de hoek van de VN-Veiligheidsraad, zo is te zien op de Arabische nieuwszender AlJazeera.

23.34 uur – De VN-Veiligheidsraad stemt vóór ingrijpen in Libië. Het besluit voorziet in alles dat nodig is om de burgers te beschermen, behalve een bezettingsmacht. Tien van de vijftien leden stemden voor de resolutie. Vijf landen, waaronder de permanente leden China en Rusland die de resolutie met hun veto hadden kunnen tegenhouden, onthielden zich van stemming.

23.28 uur – De VN-resolutie is aangenomen wanneer negen van de vijftien leden hebben ingestemd. Geen van de vijf permanente leden mag vetoën (en dus tegenstemmen). De VN-Veiligheidsraad telt vijf permanente- en tien niet-permanente leden.

23.22 uur – De zitting van de veiligheidsraad van de Verenigde Naties is hier te volgen.

23.10 uur – Persbureau AFP meldt zware explosies in de Libische stad Benghazi. Duidelijk te horen is dat het luchtdoelgeschut in actie is gekomen.

22.10 uur – Italië liet donderdagavond bij monde van Defensieminister Ignazio la Russa weten dat het zijn verantwoordelijkheid neemt als de Veiligheidsraad besluit dat militaire maatregelen nodig zijn. De vliegbasis Sigonella op Sicilië is een van de NAVO-bases die het dichtst bij Libië liggen. Italië reageerde eerder sceptisch op plannen van Frankrijk en Groot-Brittannië voor een vliegverbod boven Libië.

22.04 uur – Als de VN-Veiligheidsraad besluit tot maatregelen die de burgers van Libië moeten beschermen tegen aanvallen van het Libische regime, kunnen de militaire aanvallen snel beginnen. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé donderdag gezegd. Frankrijk en andere landen zijn volgens Juppé klaar om „iedere resolutie” van de Veiligheidsraad uit te voeren. „Gezien de urgente situatie op de grond in Libië, ligt het voor de hand dat de resolutie snel wordt uitgevoerd”, aldus Juppé. De minister zei verder dat Frankrijk in contact staat met Groot-Brittannië en Arabische landen.

21.00 uur – De leden van de VN-Veiligheidsraad worden het naar alle waarschijnlijkheid donderdagavond eens over militaire acties tegen het regime van de Libische dictator Muammar Gaddafi. De concepttekst van de VN-resolutie rept van groen licht voor no-flyzone en alle noodzakelijke maatregelen om bedreigde burgers te beschermen.

20.02 uur – De Libische dictator Muammar Gaddafi zegt dat zijn troepen de aanval op rebellenbolwerk Benghazi in de nacht van donderdag op vrijdag zullen inzetten. In een radiotoespraak donderdag zei hij: „we komen vannacht” en „er zal geen genade voor rebellen zijn”.

19.34 uur – Een concept van de VN-resolutie over Libië waar de VN-Veiligheidsraad donderdagavond over stemt, rept van het instellen van een no-flyzone en van „alle noodzakelijke maatregelen” om bedreigde burgers te beschermen. Het Britse persbureau Reuters heeft inzage in de tekst gehad. De ontwerpresolutie zoals die er nu ligt staat Arabische landen en andere landen toe om in samenwerking met de Verenigde Naties de „burgers en door burgers bewoonde gebieden te beschermen die bedreigd worden door een aanval”. Die bevoegdheid geldt expliciet ook voor de oostelijke stad Benghazi, die het belangrijkste bolwerk is van de rebellen die tegen dictator Muammar Gaddafi strijden. Alle vluchten in het Libische luchtruim worden verboden. Een buitenlandse „bezettingsmacht” in Libië wordt in de resolutie uitgesloten.

18.35 uur – Het regime van Muammar Gaddafi heeft gewaarschuwd dat een militaire interventie in Libië het civiele lucht- en zeeverkeer in het Middellandse Zeegebied in gevaar zal brengen. Het land vergeldt een buitenlandse militaire aanval door burgerdoelen te treffen. De Libische minister van Defensie zei dat donderdag op de staatstelevisie. „Elke militaire daad tegen Libië zal het maritieme verkeer en het luchtverkeer in het Middellandse Zeegebied blootstellen aan gevaar. Civiele en militaire faciliteiten zullen doelwit zijn van de tegenaanval van Libië”, aldus de minister. „Het Middellandse Zeegebied zal niet alleen op de korte termijn in gevaar zijn, maar ook op de lange termijn.”

18.00 uur – Twee Arabische landen willen een bijdrage leveren aan het afdwingen van een vliegverbod boven Libië. Dat heeft de gezant van de Arabische Liga bij de Verenigde Naties donderdag laten weten. Het is niet duidelijk om welke landen het gaat. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei donderdag in Caïro dat achter de schermen wordt gesproken over deelname van Arabische landen aan een no-flyzone. De Arabische grootmacht Egypte, een buurland van Libië, liet daarop weten dat het niet van zins is mee te doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer