Economie
De slepende affaire rond Icesave

REYKJAVIK – Nu de IJslandse president Grimsson opnieuw weigert zijn handtekening te zetten onder een akkoord over de terugbetaling van de Icesaveschulden aan Nederland en Groot-Brittannië staat een oplossing in het Icesavedebacle opnieuw op losse schroeven. Een chronologisch overzicht.

Redactie economie
Foto ANP
Foto ANP

MeI 2008: Icesave zet voet op Nederlandse bodem. Via spaarrekeningen op internet brengen ruim 100.000 Nederlanders miljarden euro’s onder bij de bank.

8 oktober 2008: Icesave laat weten niet langer in staat te zijn de financiële verplichtingen na te komen door liquiditeitsproblemen bij moederbedrijf Landsbanki. IJsland nationaliseert hierop Landsbanki.

9 oktober 2008: Minister Bos (Financiën) zegt dat het spaargeld van Nederlandse spaarders tot 100.000 euro gegarandeerd is. Zij zullen hun geld „linksom of rechtsom” terugkrijgen.

13 oktober 2008: De website van Icesave is na enkele dagen weer in de lucht. Consumenten kunnen weer bij hun afschriften, maar niet bij hun geld.

20 november 2008: Het IMF en enkele Europese landen lenen IJsland in totaal ruim 6,5 miljard euro. Met het geld moet IJsland schuldeisers van de banken terugbetalen. De leningen zijn verstrekt op voorwaarde dat IJsland alle schulden aflost.

6 juni 2009: Nederland en IJsland bereiken een akkoord over het terugbetalen van de tegoeden van de spaarders van Icesave. IJsland krijgt vijftien jaar de tijd om het volledige bedrag van 1,3 miljard euro terug te betalen aan Nederland.

23 juli 2009: IJsland dient een aanvraag in voor het lidmaatschap van de EU. Het gesteggel met Nederland en Groot-Brittannië vormt een obstakel voor toetreding tot de EU.

28 augustus 2009: Het IJslandse parlement stemt in met terugbetaling van 1,3 miljard euro aan Nederland. Maar de voorwaarden die aan de goedkeuring zijn gesteld, maken het onduidelijk of het geld binnen de afgesproken termijn terugkomt naar Den Haag.

19 oktober 2009: Nederland, Groot-Brittannië en IJsland tekenen in Reykjavik een aangepaste overeenkomst over de terugbetaling van de leningen.

30 december 2009: Het IJslandse parlement stemt in met de nieuwe wet die compensatie aan Nederland en Groot-Brittannië mogelijk maakt.

31 december 2009: President Olafur Ragnar Grimsson wil de wet nog niet ondertekenen. Hij noemt de regeling omstreden en zegt dat hij meer tijd nodig heeft om een besluit te nemen.

3 januari 2010: Bijna een kwart van de IJslandse bevolking tekent een petitie tegen terugbetaling.

5 januari 2010: De IJslandse president besluit de regeling niet te tekenen.

7 maart 2010: De IJslanders wijzen zoals verwacht in een referendum het akkoord af dat de regering wilde sluiten met Groot-Brittannië en Nederland over de terugbetaling van 3,8 miljard euro.

9 december 2010: Nederland en Groot-Brittannië bereiken een nieuw akkoord met IJsland over de terugbetaling van al het voorgeschoten geld. In de nieuwe overeenkomst betaalt IJsland Nederland een rente van 3 procent, fors minder dan de eerder afgesproken 5,5 procent. Nieuw is ook de termijn van terugbetaling. IJsland begint in juli 2016 en moet voor 2046 volledig klaar zijn.

16 februari 2011: Parlement IJsland stemt in met akkoord voor terugbetalen van Icesavegelden. Alleen president Grimsson moet nu nog instemmen.

20 februari 2011: De IJslandse president Grimsson wil een nieuw referendum over de nieuwe wet waarmee de terugbetaling van Icesavetegoeden wordt goedgekeurd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer