Kerk & religie
Gebed om meer dienaren in Nentië

VORKUTA – Onder Russische Nentsen, een nomadenvolk dat boven de poolcirkel woont, is dringend behoefte aan de komst van evangelisten. Tijdens een conferentie in de stad Vorkuta dit weekend werd stilgestaan bij de geestelijke nood in Noord-Rusland.

Van onze verslaggever
Tijdens de samenkomst werden geestelijke liederen gezongen.  Foto RD
Tijdens de samenkomst werden geestelijke liederen gezongen. Foto RD

Het werk onder de Nentsen wordt sinds ongeveer vijftien jaar verricht door evangelisten van de Broederschap van niet-geregistreerde baptistengemeenten in Rusland. Zij bezoeken de Nentsen, die in tjoems, een soort tenten, op de toendravlakten wonen.

Hoewel baptistengemeenten diverse werkers hebben uitgezonden, is er meer werk dan de huidige evangelisten aankunnen. De samenkomst zaterdag stond daarom in het teken van een gebed om arbeiders in de wijngaard, aldus voorganger Benjamin Mazurin. „Iemand in nood zoekt vaak een bemiddelaar om zijn probleem op te lossen. Zo bidden wij de Heere of Hij ons helpt in deze omstandigheden”, zo zei hij tijdens zijn toespraak.

Gisteren werd door de baptistengemeente van Vorkuta het heilig avondmaal gevierd met de ongeveer tachtig Nentsen die de reis naar Vorkuta gemaakt hadden. Dezen hadden daarvoor afstanden afgelegd die varieerden van 30 kilometer tot enkele honderden kilometers.

Tijdens de dienst, waarin gesproken werd over het zenden van nieuwe evangelisten, gingen de ongeveer 200 aanwezigen in het kerkgebouw in Vorkuta op hun knieën in gebed. Evangelist Vasili Baloejev vertelde over de vele reizen die hij maakte. „Overal waar ik kom krijg ik een negatief antwoord als ik vraag of iemand bereid is om het Evangelie te verkondigen bij een temperatuur van -40.”

Op zichzelf kan Baloejev dat wel begrijpen. „Bijna overal op deze wereld is gebrek aan knechten die in de dienst van de Heere willen werken.” De evangelist nam Handelingen 10 als uitgangspunt voor zijn toespraak. Daarin wordt Petrus geroepen het Evangelie te verkondigen aan Cornelius, de hoofdman. „De Heere wilde een engel gebruiken om Cornelius naar Petrus te leiden. Die engel mocht echter niet zelf het Evangelie brengen. Daarvoor wil de Heere mensen gebruiken.”

Het kan nodig zijn dat mensen die roeping van de Heere leren verstaan, aldus Baloejev. „Ook Petrus kreeg daarin onderwijs. Hij vroeg om welke reden hij ontboden was. En dat terwijl Christus hem toch duidelijk het bevel had gegeven om alle volkeren te onderwijzen. Petrus dacht niet onder de heidenen te hoeven werken. Maar hier leerde de Heere hem dat Zijn wegen anders waren.”

Hoewel de Heere mensen gebruikt, is het wel Zijn werk, aldus Baloejev. „We waren een jaar of tien geleden een keer verdwaald in de buurt van Sint-Petersburg. Aan het einde van een doodlopende weg belandden we in een dorp. Daar bad ik op mijn knieën om leiding van de Heere. Toen ik mijn ogen opendeed, stonden er tientallen dorpsbewoners. Ze vroegen zich af wat die man daar deed voor de auto. Zo ontstond een mogelijkheid om het zaad van het Woord te strooien.”

Kortgeleden kwamen andere baptistenbroeders in het dorp. Baloejev: „Ze waren verrast van de mensen te horen dat zij christenen waren. Wat bleek? Tien jaar geleden hadden we enkele Bijbels achtergelaten. Die waren de inwoners gaan lezen en uit eigener beweging was men samenkomsten gaan houden. Het was de Heere Zelf Die het werk daar zegende.”

De zaterdagbijeenkomst werd afgesloten door evangelist Viktor Ignatiev. Hij sprak over de leerschool van de genade. „Daarop kunnen kleine kinderen terecht, maar ook oude mensen. God leert ons onszelf en Hem beter kennen. We leren zijn Woord verstaan, maar ook beter te begrijpen hoe Hij werkt in mensenlevens.”


Het Reformatorisch Dagblad maakte een uitgebreid digitaal magazine over de Nentsen in Siberie. Het magazine Zending in Siberië bevat foto’s, video’s en verhalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer