Economie
Stevens: Hoog tijd voor vlaktaks

DEN HAAG – Om de ongelijke fiscale behandeling tussen alleenverdieners en tweeverdieners weg te werken is er maar één oplossing: een vlaktaks.

Foto ANP
Foto ANP

Dat betoogde de prominente fiscaal econoom prof. dr. Leo Stevens woensdagmorgen in de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting over de vraag of het Nederlandse belastingstelsel leefvormneutraler moet.

Stevens, die onder meer als topadviseur betrokken was bij de grootschalige belastingherziening in 2001, noemde de vlaktaks –één gelijk belastingtarief voor iedereen– „wellicht ideologisch plat”, maar hij houdt als enige stelsel het midden tussen „rechtvaardigheid en doelmatigheid.”

Bovendien leidt de vlaktaks in zijn ogen tot een „geweldige vereenvoudiging” van het huidige „ingewikkelde” belastingstelsel.

Het rondetafelgesprek met belastingexperts is een initiatief van SGP-Kamerlid Dijkgraaf, die hiervoor steun kreeg van de Kamerleden Omtzigt (CDA) en Koolmees (D66).

Volgens de drie partijen zijn de verschillen in fiscale behandeling tussen alleenverdieners (alleenstaanden en kostwinners) en tweeverdieners inmiddels wel erg ver opgelopen, tot wel 80 procent. Ze roepen daarom staatssecretaris Weekers van Financiën op het belastingstelsel te hervormen. Weekers werkt momenteel aan een brede herziening van het belastingstelsel.

De verschillen in fiscale behandeling zijn vooral zo groot door de vele fiscale prikkels die er bestaan om de arbeidsdeelname van vrouwen op te krikken.

De samenwerking tussen enerzijds SGP en CDA en anderzijds D66 op dit punt is opvallend, omdat tot nog toe D66 vooral opkwam voor de fiscale belangen van singles, terwijl SGP en CDA zich vooral richtten op respectievelijk kostwinners en gezinnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer