Egyptenaren vormen burgerwacht
CAIRO – Vertwijfelde Egyptenaren hebben zaterdagavond burgerwachten gevormd om hun huizen en bezittingen te beschermen tegen plunderaars. Dit is van ooggetuigen vernomen.
Jongemannen en conciërges bewapenden zichzelf met messen en stokken om aanvallers af te slaan. Die treden geregeld op in grote groepen van dertig tot tweehonderd man.
Sommige inwoners van de hoofdstad Caïro belden de staatstelevisie op om het leger om hulp te vragen. Het leger op zijn beurt riep de burgers op zich zelf te beschermen.
„Er is nergens politie te bekennen”, aldus een boze inwoner van een rijkere wijk. Naast privéwoningen hebben menigtes plunderaars supermarkten en banken leeggeroofd.
Ongeveer duizend betogers hebben zaterdag in Caïro het ministerie van Binnenlandse Zaken bestormd. De politie opende het vuur. Zeker drie mensen zouden om het leven gekomen zijn.
In het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro is het de hele zaterdag onrustig geweest. De politie zou hebben geschoten om de menigte uiteen te drijven.
Betogers protesteerden zaterdagmorgen na Mubaraks televisietoespraak in de nacht van vrijdag op zaterdag. Hij kondigde daarin het ontslag van zijn regering aan en beloofde politieke en economische hervormingen. Mubarak sprak echter niet over zijn eigen aftreden, wat de demonstranten eisen.
Hij riep op tot rust, waarschuwde voor chaos en herinnerde eraan dat iedereen zich aan de wet moet houden.
Mubarak beloofde meer democratie en meer vrijheden voor de burgers. Ook stelde hij meer hulp voor de armen in het vooruitzicht, een „nieuwe toekomst”. Hij herinnerde eraan dat hij een eed heeft afgelegd om de Egyptenaren te beschermen.
Mubarak kondigde tevens aan dat de volksvertegenwoordiging zondag in buitengewone zitting bijeenkomt.
De Egyptische president staat aan het hoofd van het leger. Volgens het decreet van Mubarak worden leger en politie samen verantwoordelijk voor de veiligheid. In de hoofdstad Caïro zijn al de eerste militairen en pantserwagens op straat verschenen.
Het leger zit al sinds 1952 in het centrum van de macht. Toen maakten militairen een eind aan de monarchie. Alle vier presidenten die het land sindsdien heeft gekend, kwamen voort uit het leger.