Kerk & religie

Andries Knevel stelt ommekeer atheïsten te boek

HILVERSUM – Vijftien bekeringsverhalen van atheïsten 
die christen werden, legde EO-presentator Andries Knevel vast. In het bijzijn van bijna alle geïnterviewde personen werd het boek ”Niets is onmogelijk” maandag gepresenteerd in het gebouw van de Evangelische Omroep in Hilversum.

Van een medewerker
23 November 2010 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 12:37
Vijftien bekeringsverhalen van atheïsten  die christen werden, legde EO-presentator Andries Knevel vast. In het bijzijn van bijna alle geïnterviewde personen werd het boek ”Niets is onmogelijk” maandag gepresenteerd in het gebouw van de Evangelische Omroe
Vijftien bekeringsverhalen van atheïsten die christen werden, legde EO-presentator Andries Knevel vast. In het bijzijn van bijna alle geïnterviewde personen werd het boek ”Niets is onmogelijk” maandag gepresenteerd in het gebouw van de Evangelische Omroe

Het boek is een weerslag van de gesprekken die Knevel deze zomer voerde voor de EO-radio. „Dit boek lezen is lezen over het tintelen van vreugde in het vinden van God”, zei hij gisteren. „Hierin staan verhalen over mensen die op een goeie zondagochtend naar de kerk gingen en nooit meer wegbleven.”

Knevel kwam op het idee voor de vijftien interviews door de negatieve beeldvorming over het geloof. „Het zou achterlijk, onverdraagzaam en seksueel onderdrukkend zijn.”

Dergelijke ideeën worden volgens hem versterkt door de aandacht voor mensen als Maarten ’t Hart en Franca Treur. „Voor hen staat centraal: Hoe kom ik van mijn geloof af? Ik wil het andere geluid laten horen, dat het waard is gehoord te worden. Dan bemoedigt dit boek christenen en spoort het aan open te staan voor mensen die op zoek zijn.”

Als een rode lijn loopt door het boek heen hoe de kerk contact wist te maken met buitenstaanders. Geïnterviewden ervoeren het als ”thuiskomen”.

Een van hen: „Ik wist niet waarom mensen gingen staan en gingen zitten. Hoe ze ooit een halfuur onafgebroken konden luisteren naar de preek. Maar ik kwam thuis. Het was net zo’n gevoel als wat je kunt hebben wanneer je thuiskomt van vakantie. Dan ben je op de plek waar je gewoon weer jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Ik kwam toen thuis in het huis van God, zou je kunnen zeggen.”

Warmte en liefde in persoonlijk contact trekken mensen menselijkerwijs over de drempel van het christelijk geloof. „Neem de tijd om langdurig met iemand op te lopen”, adviseert Knevel.

Maar ook een snelle reactie op een e-mail gericht aan de kerk om de hoek, wordt gewaardeerd, gaven de aanwezigen gisteren aan.

De Alphacursus is voor vrijwel alle vijftien mensen belangrijk geweest om „tot geloof te komen” en handen en voeten te geven aan Bijbelstudie en kerkgang.

De zoektocht naar namen van mensen die hij kon spreken was van korte duur, aldus Knevel. „We belden naar onder andere Hoop voor Noord, Crossroads, Delfshaven, de Jeruzalemkerk, de Jacobikerk, allemaal kerken die missionair actief zijn. Dat leverde snel wat op.”

Knevel sprak met name met hogeropgeleide mensen die vanuit hun jeugd en vanuit rationele argumenten geloof geen plaats gaven. Onder anderen Willem Jan Otten en Jip Wijngaarden verleenden medewerking aan het boek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Interviews

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer