Kerk & religie

PKN kreeg honderden brieven over ds. Hendrikse

LUNTEREN - De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft honderden brieven gekregen van verontruste kerkleden over de kwestie rond ds. Hendrikse. Dat zei de scriba van de PKN, dr. A. J. Plaisier, vanmorgen bij de start van de bespreking van de nota “Spreken over God”.

Kerkredactie
11 November 2010 11:45Leestijd 3 minuten
Synode PKN, Lunteren. Foto RD, Henk Visscher
Synode PKN, Lunteren. Foto RD, Henk Visscher

Dr. Plaisier, leidde vanmorgen de bespreking van de nota in met de opmerking dat een kerk die niet spreekt over God de naam kerk niet waard is. “Alle spreken over God begint met luisteren. Anders wordt het bellenblazen.”

Niet alles kan overigens over God gezegd worden in de Protestantse Kerk, aldus dr. Plaisier. “Er is een ruimte met grenzen.” Hij meldde in dat verband dat het synodebestuur “honderden brieven” heeft gekregen over de kwestie rond ds. Hendrikse. “Allemaal mensen met grote zorgen over wat er in de kerk gebeurde.” Ds. Hendrikse publiceerde enige tijd geleden zijn boek “Geloven in een God die niet bestaat”. Daar in stelde hij dat God niet bestaat, maar gebeurt.

De commissie van rapport, een voorbereidingscommissie van synodeleden die de voorstellen van het synodebestuur vooraf bespreekt, is kritisch over de nota, zo blijkt uit hun verslag. De commissie van rapport stelt onder andere voor om de titel van de nota te veranderen in “Getuigen van de levende God”. Ze vindt de huidige titel “Spreken over God” te vlak en teveel naar binnen gericht. “Spreken over God is nooit los te denken of los te zien van handelen in gehoorzaamheid aan God. Dit element is voor ons gevoel onlosmakelijk verbonden met de thematiek van de handreiking en zou daarin dus ook tenminste benoemd moeten worden”, aldus de commissie.

Ook stelt de commissie dat de Protestantse Kerk zich niet “de luxe kan permitteren dat mensen de ruimte nemen om slechts voor zichzelf te spreken, zonder zich af te vragen of dat het getuigenis van de kerk versterkt of verzwakt.” De commissie signaleert dat het nee zeggen van de kerk tegen uitingen en een leer die afwijkt van de belijdenis in de notitie “puur theoretisch” wordt beschreven. “Het is voor ons belangrijk dat wij hierover verder spreken: welke vormen kan dit nee zeggen aannemen? En welke middelen zijn daarvoor wenselijk en nodig?”

De commissie wil verder een vorm zoeken van “intern rekenschap geven en vragen, zonder dat dit verwordt tot een juridische procedure. Als kerk hebben wij een grote verantwoordelijkheid die wij alleen in gezamenlijkheid waar kunnen maken. Wanneer iemand opvattingen publiek maakt die leiden tot vragen binnen de gemeenschap van de kerk, mag hij of zij zich niet aan inhoudelijk gesprek binnen de classis of landelijk onttrekken”.

De commissie ziet dit overigens niet als een verbreding van wat over opzicht en tucht al in de kerkorde van de PKN staat vermeld. Deze opmerking lijkt rechtstreeks gericht tegen ds. Hendrikse. Die gaf aan niet meer mee te willen werken aan een onderzoek dat de classis Zierikzee had ingesteld naar zijn boek “Geloven in een God die niet bestaat”.

De classis besloot uiteindelijk overigens om geen tuchtprocedure te starten tegen de predikant. Vanmorgen bespreekt de generale synode de nota in kleine groepjes. Vanmiddag wordt de bespreking plenair voortgezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer