Kerk & religie

’t Lichtschip wil zoekers de weg wijzen

De tweede aflevering in een serie over kerken met een opvallende naam: Gemeente: hervormde gemeente. Plaats: Lelystad. Kerknaam: ’t Lichtschip.

29 September 2010 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 11:56
’t Lichtschip in Lelystad werd in 1979 geopend en is sinds 2008 het kerkgebouw van de hervormde gemeente met een Gereformeerde Bondssignatuur. Nu de gemeente een eigen gebouw heeft, richt ze zich nadrukkelijker op de wijkbewoners, zegt kerkenraadsvoorzitt
’t Lichtschip in Lelystad werd in 1979 geopend en is sinds 2008 het kerkgebouw van de hervormde gemeente met een Gereformeerde Bondssignatuur. Nu de gemeente een eigen gebouw heeft, richt ze zich nadrukkelijker op de wijkbewoners, zegt kerkenraadsvoorzitt

In de Schepenbuurt in Lelystad staat een kerk met een opvallend dak in de vorm van een lessenaar. Wie om het gebouw heen loopt, ziet op drie plaatsen de naam staan: ’t Lichtschip.

Organist R. Zevering bespeelt op deze vrijdagmiddag het Flentroporgel in de lichte kerkzaal, die 350 zitplaatsen telt. De melodie van Psalm 36 vult het kerkelijk centrum.

Even later vertelt Zevering dat de historie van diverse kerk­gebouwen in Lelystad teruggaat naar de jaren zeventig van de vorige eeuw. Een federatie van de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk liet, met 50 procent rijkssubsidie, in die tijd twee kerkgebouwen verrijzen: eerst de Ontmoetingkerk, later ’t Lichtschip. Het laatste gebouw is nu eigendom van de hervormde gemeente met een Gereformeerde Bondssignatuur.

Bij de opening van de kerk aan de Gondel, in 1979, werd gekozen voor een naam die past in de Schepenbuurt, zegt Zevering. „De eerste pastorie heette indertijd ’t Haventje. ’t Lichtschip is ook een term uit de scheeps­wereld. Het wijst mensen die op zoek zijn de weg. Die functie wil deze kerk hebben.”

Weten buurtbewoners de kerk inderdaad te vinden? „Moeizaam”, zegt voorzitter van de kerkenraad W. J. Pakkert. Sinds de hervormde gemeente in 2008 eigenaar van ’t Lichtschip werd, richt ze zich wel nadrukkelijker op de buurt, geeft hij aan. Zo kregen wijkbewoners onlangs een uitnodiging voor de start van het winterwerk door de bus. En met vakantiebijbelclubs probeert de gemeente de jeugd uit de buurt te bereiken.

Architect E. M. Fontein ontwierp de kerk indertijd met een lessenaarsdak. In lijn daarmee stond de predikant jarenlang niet op een preekstoel, maar achter een lessenaar. Achterin was de voorganger echter moeilijk te zien. Omdat de kerk de laatste jaren vooral op zondagochtend vrijwel geheel is gevuld, ging dat nadeel zwaarder wegen. Daarom kreeg de kerk in december alsnog een kansel.

Dit is de tweede aflevering in een serie over kerken met een opvallende naam. Morgen deel 3: de Koningskerk in Goes.

Meer over
Serie: Kerknamen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer