Economie
Mkb verwacht herstel pas in 2011

ZOETERMEER (ANP) – Het midden- en kleinbedrijf herstelt dit jaar nog nauwelijks van de gevolgen van de terugval van de wereldhandel. De afzet groeit met slechts 0,5 procent en blijft daarmee flink achter bij de 3 procent groei van het grootbedrijf.

Foto ANP
Foto ANP

Volgens het onderzoeksbureau EIM heeft het mkb vooral last van de situatie in de bouw, waar de productie met 9 procent terugliep. Ook is de consument terughoudend, en dat vertaalt zich in een flinke krimp in de detailhandel (-1,75 procent) en de horeca (-4,25 procent).

Het is te danken aan de industrie, de groothandel, de autosector en de transport- en communicatiesector dat het mkb per saldo in 2010 nog enigszins groeit.

Voor volgend jaar voorziet het EIM dat de groei van het Nederlandse grootbedrijf afneemt van 3 procent in 2010 naar 2,25 procent in 2011. Dat komt doordat de buitenlandse afzet minder hard groeit als gevolg van een afzwakkende wereldhandel. Onder invloed van de overheidsbezuinigingen zal de groei in Europa onder druk komen te staan.

Voor het midden- en kleinbedrijf zal de groei juist aantrekken van 0,5 procent in 2010 naar 1,5 procent in 2011, aldus het rapport. Daarmee blijft die nog steeds achter bij de groei van het grootbedrijf. De bouwsector krimpt dan niet verder, aldus het EIM. Ook voor de detailhandel en de horeca komt volgend jaar een einde aan de sterke krimp. Maar een groei verwacht het EIM in die sectoren niet. Dat komt omdat de koopkracht van de consument onder druk blijft staan.

De werkgelegenheid in het mkb neemt dit jaar met ruim 54.000 af. Volgend jaar treedt een licht herstel op en komen er weer ruim duizend banen bij, mits het economisch herstel doorzet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Recessie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer