AMSTERDAM – Pensioenfonds PME voor de metaal- en elektrobranche kraakt de houding van De Nederlandsche Bank tegenover de veertien fondsen die mogelijk zouden moeten korten op de pensioenen.
Bestuursvoorzitter Ronald van Vliet, die namens de werkgevers zitting heeft in PME –verreweg de grootste onder de veertien ‘probleemfondsen’–, stelt zaterdag in een interview met deze krant dat DNB met zijn strenge houding „blijkbaar het eigen geschonden blazoen” wil oppoetsen.
Naast de aankondiging dat de fondsen mogelijk zullen moeten korten, stelde DNB-directielid Joanne Kellerman, die verantwoordelijk is voor het toezicht op de pensioenfondsen, deze week in de media dat het fondsbestuurders veelal aan kennis ontbeert en ook accountants en actuarissen onvoldoende tegenwicht hebben geboden.
Van Vliet: „Er deugt schijnbaar niemand meer in dit land, behalve dan DNB. En dát terwijl we de laatste anderhalf jaar toch wel hebben kunnen lezen dat het dáár nu ook bepaald niet allemaal koek en ei is.” Hij doelt daarmee op de kritiek die DNB in de afgelopen maanden te verduren kreeg omtrent de kwaliteit van zijn toezicht in de kwesties DSB, Icesave en de overname van ABN AMRO door Fortis.
Van Vliet: „Met deze houding haal je het draagvlak dat er nodig is om de komende jaren met de sector te komen tot werkelijk noodzakelijke hervormingen in het pensioenstelsel al bij voorbaat onderuit.”
De fondsbestuurder is ervan overtuigd dat korten op de pensioenen bij PME niet aan de orde is. „DNB heeft een momentopname gemaakt van de situatie. Vlak daarna waren we alweer uit de problemen. Het slaat allemaal werkelijk nergens op.”
Dat DNB het doet voorkomen alsof de pensioensector destijds zelf achter de huidige, door fondsbestuurders thans gewraakte rekenregel stond –die voorschrijft dat toekomstige verplichtingen moeten worden bepaald aan de hand van de onzekere dagrente in plaats van een vaste rekenrente– noemt Van Vliet „een leugen. Het is er gewoon doorheen gedrukt. Met het mes op tafel.”