Doedelzak luidt herdenking ”Edinburgh” in
EDINBURGH – Donderdagmorgen, negen uur. In de tuinen van Pollock Halls, op het terrein van de Universiteit van Edinburgh, klinkt een doedelzak. Dat is het signaal voor 300 afgevaardigden uit 60 verschillende landen om de herdenking van de eerste wereldzendingsconferentie (1910) te beginnen.
In honderd jaar tijd is er veel veranderd. De ruim 1215 afgevaardigden die de conferentie in 1910 bijwoonden, behoorden allemaal tot protestantse zendingsorganisaties uit Noord-Amerika, Europa en de Europese koloniën. Ze wilden het Evangelie in heel de niet-christelijke wereld verkondigen, zo mogelijk binnen een generatie. De conferentie moest samenwerking onder christenen bevorderen.
Inmiddels is het zwaartepunt van het wereldwijde christendom verschoven van Europa en Noord-Amerika naar Afrika en Latijns-Amerika. ”Edinburgh 2010” is dan ook veel breder van opzet dan de eerste wereldzendingsconferentie. Er zijn bijna 300 deelnemers, afkomstig uit protestantse, rooms-katholieke en orthodoxe kerken en zendingsorganisaties uit heel de wereld. Ze zullen zich tot zondag bezinnen op het thema ”Getuigen van Jezus Christus vandaag”. Het doel is ongewijzigd: samenwerking en zending bevorderen – maar niet van „het Westen naar de rest” maar van „overal naar iedereen.”
Denktanks
De afgelopen drie jaar hebben acht denktanks de conferentie voorbereid. Ze kozen negen thema’s, die volgens hen van belang zijn voor zending de 21e eeuw. Zending onder andere godsdiensten bijvoorbeeld, maar ook theologisch onderwijs, kerkelijke eenheid, spiritualiteit en discipelschap. Bij dit „studieproces”, waarbij zoveel mogelijk „regio’s in de wereld en theologische en confessionele perspectieven in de hedendaagse kerk”’betrokken zijn, heeft bewust een open einde. Christenen moeten zich op zending blijven bezinnen.
Het voorlopige resultaat van het studieproces ligt deze week op de tafel van de afgevaardigden: de bundel ”Edinburgh 2010: New directions for church in mission”. Hoe ziet zending er in de 21e eeuw uit? Volgens de opstellers zullen lokale kerken, netwerken en partnerschappen steeds belangrijker worden in de verspreiding van het Evangelie. Zending is het belijden van het geloof in Jezus Christus, maar ook „verzoening” met God, elkaar en de schepping, de „bevrijding van onrechtvaardige politieke en sociale structuren” en het voeren van een dialoog met andere godsdiensten.
Oecumene
”Edinburgh 2010” wil vooral een oecumenische zendingsconferentie zijn en dat kan tot spanningen leiden, erkennen de organisatoren. „De diversiteit onder de afgevaardigden kunnen moeilijkheden, misverstanden, frustraties en zelfs conflicten opleveren”, waarschuwen ze in het „conferentiehandboek”. Ze adviseren de afgevaardigden elkaar eerst te leren kennen, en niet meteen theologisch te veroordelen.
Voor de Zion Baptist Church is het een uitgemaakte zaak dat ”Edinburgh 2010” teveel water bij de wijn doet. Bij de ingang van het congresgebouw demonstreren een paar gemeenteleden. Ze delen folders uit, dragen borden met waarschuwende teksten. ”Er is maar één waarheid”.
Klik hier voor een video van de openingsceremonie donderdagmorgen.