Kerk & religie
GB komt met handreiking schepping en evolutie

De Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) komt voor oktober met een handreiking aan de gemeenten over schepping en evolutie.

Kerkredactie
NIJKERK – De Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) komt voor oktober met een handreiking aan de gemeenten over schepping en evolutie. Dat deelde ds. H. J. Lam, voorzitter van de Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Ne
NIJKERK – De Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) komt voor oktober met een handreiking aan de gemeenten over schepping en evolutie. Dat deelde ds. H. J. Lam, voorzitter van de Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Ne
Dat deelde ds. H. J. Lam, voorzitter van de Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), dinsdag mee op de algemene jaarvergadering van de GB in Nijkerk naar aanleiding van een vraag over het jaarverslag van de GB. Daarin wordt melding gemaakt van een besloten studiedag, in december, van de GB voor predikanten over het thema schepping en evolutie.

Ds. Lam zei dat het hoofdbestuur bezig is een handreiking samen te stellen voor de gemeenten over het thema. „We hadden die eigenlijk nu al klaar willen hebben, maar vanwege de complexe materie vraagt het iets meer tijd.”

Het hoofdbestuur kreeg ook een schriftelijke vraag waarin aandacht gevraagd wordt voor de liturgie in Gereformeerde Bondsgemeenten. De vraagsteller noemde het feit dat sommige predikanten een gezang laten zingen in de eredienst een teken van afname van het gereformeerde gehalte van gemeenten. Het hoofdbestuur zegde toe op het onderwerp terug te komen.

In zijn openingstoespraak vroeg ds. Lam aandacht voor bevindelijke prediking. De voorzitter van de Gereformeerde Bond zei gemeenteleden te horen zuchten over het feit dat in de prediking soms de spanning ontbreekt „van zonde en genade, Wet en Evangelie, genade en vrijspraak.” Dat wijst er volgens hem op dat „in de reguliere prediking bepaalde noties” blijven liggen.

Drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de GB, deelde mee dat de Herziene Statenvertaling (HSV) in december in ieder geval in twee edities zal zijn te verkrijgen: een gewone dundrukuitgave en een uitgave als trouwbijbel. „Op dit moment wordt gesproken met jeugdbonden van diverse bij de HSV betrokken kerken of er mogelijk ook een jongerenbijbel uitgegeven kan worden in de HSV.”

Op de jaarvergadering liet de preses van het moderamen van de generale synode van de Protestantse Kerk, ds. P. Verhoeff, zich lovend uit over de Herziene Statenvertaling. „Op persoonlijke titel zeg ik u dat ik erg enthousiast ben over deze vertaling.” Volgens hem kan de HSV „de eenheid in de PKN dienen.”

Dr. M. van Campen uit Zwartebroek constateerde dinsdagavond in zijn lezing over ”De leerdienst in een belevingscultuur” dat de belangstelling voor de leerdienst zienderogen terugloopt. Het laten vallen van de dienst of niet meer preken uit de Heidelbergse Catechismus noemde hij om verschillende redenen een heilloze weg.

De Heidelberger is volgens dr. Van Campen „een loepzuiver specimen van de klassiek-gereformeerde theologie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer