Binnenland
Vliegvelden Schiphol en Rotterdam weer open

De vliegvelden van Schiphol, Rotterdam en Groningen zijn weer open. Het vliegverkeer wordt weer hervat. Voor Groningen Airport Eelde geldt dat alleen klein vliegverkeer daar kan landen of vertrekken.

ANP
Schiphol. Foto ANP
Schiphol. Foto ANP
Eindhoven Airport ondervindt geen hinder meer van de aswolk en werkt weer volgens schema. Alleen een vlucht naar Dublin die maandagochtend al geannuleerd was, gaat vanmiddag niet door. Dat heeft een woordvoerder van de luchthaven maandagmiddag bekendgemaakt.

In Hal 3 op Schiphol checkten reizigers maandagochtend omstreeks 11.15 uur weer in bij de balies van Transavia. Het ging om reizigers van enkele vertraagde vluchten naar toeristische bestemmingen in Griekenland en Turkije.

Een woordvoerster van Transavia liet weten dat weer is begonnen met inchecken „omdat het vliegverbod tot 14.00 uur geldt”. „Dus we bereiden ons voor”. De maatschappij is ook begonnen met het inchecken van passagiers op Rotterdam The Hague Airport.

Het vliegveld annuleerde maandag tot 13.30 uur ongeveer 500 vluchten als gevolg van de aswolk die boven Nederland hangt. Rond 11.00 uur zijn echter al twee KLM–toestellen vanuit Calgary (Canada) en Johannesburg (Zuid–Afrika) geland op Schiphol. De toestellen zijn zo gevlogen dat zij geen last hadden van de aswolk.

Zo’n 60.000 reizigers ondervonden naar verwachting gevolgen van de verstoring van het luchtverkeer, stelde een zegsvrouw. Het ging niet alleen om vertrekkende reizigers, maar ook mensen die aankomen of overstappen op Schiphol.

Niet alle vertrekkende reizigers konden tijdig worden gewaarschuwd door hun luchtvaartmaatschappijen. De looproutes in de vertrekhallen waren maandagochtend overvol, terwijl de incheckbalies uitgestorven waren door het plotseling afgekondigde vliegverbod.

Het NS–station deed goede zaken. Voor de loketten op Schiphol Plaza stond sinds zeven uur maandagochtend een lange rij bestaande uit een paar honderd reizigers. Ze hoopten met een internationale trein een buitenlandse luchthaven te bereiken om alsnog te kunnen vliegen. Via de intercom adviseerde Schiphol de reizigers op weer naar huis te gaan en contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Het luchtruim boven Schiphol en Rotterdam Airport was maandag gesloten tussen 06.00 en 13.30 uur. Binnenkomende vluchten die al in de lucht zijn kunnen eventueel worden omgeleid naar andere Nederlandse luchthavens, die de deuren naar verwachting niet hoeven te sluiten.

Ook vanaf Groningen Airport Eelde is maandagochtend vanaf 8.00 uur geen luchtverkeer meer mogelijk door een te hoge concentratie vulkaanas in het luchtruim. De luchthavens van Maastricht Aachen is nog wel bereikbaar. Eindhoven Airport heeft een deel van de vluchten geannuleerd. Overvliegend luchtverkeer dat zich op een hoogte van 7,5 kilometer en hoger bevindt, kan van het Nederlandse luchtruim gebruik blijven maken.

Ook andere Europese landen ondervonden hinder van de vulkaanuitbarsting op IJsland. Zo sloten de Britse luchthavens Heathrow en Gatwick al in de nacht van zondag op maandag. De Britse luchtverkeersleiding heeft maandagochtend besloten het vliegverbod rond Londen af te zwakken. Vliegtuigen mogen daarom vanaf 08.00 uur weer opstijgen en landen op Heathrow en Gatwick. Het vliegverkeer zal nog wel hinder ondervinden, voorspelde de luchtverkeersleiding. Dat komt omdat het gebied waar niet gevlogen mag worden, dichtbij de drukke Londense luchthavens ligt.

De Britse eilanden waren zondag overdag ook al moeilijk bereikbaar als gevolg van de aswolk. Honderden vluchten van en naar vliegvelden in Ierland, Engeland en Schotland werden geschrapt.

De vulkaan onder de Eyjafjallajökull–gletsjer werd op 14 april actief en heeft sindsdien veel overlast veroorzaakt voor vakantiegangers, zakenreizigers en mensen die in de omgeving van de gletsjer wonen. Duizenden vluchten werden geschrapt. Luchtvaartondernemingen en vliegvelden leden miljardenverliezen en vele IJslanders kregen te maken met ’asregens’. Het is nog volstrekt onduidelijk hoe lang de vulkaan actief blijft. Deskundigen stelden eerder al dat het maanden tot jaren kan duren voordat de vulkaan tot rust komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer