Koninklijk Huis

„Koningin draaide altijd eerst proef bij prins Claus”

Koningin Beatrix en prins Claus vormden een gelukkig paar. „Niet voor niets staan ze op verschillende foto’s met de armen om elkaar heen geslagen. Ze waren sterk op elkaar ingespeeld”, zegt prof. dr. C. A. Tamse, emeritus hoogleraar van de Nederlandse politieke cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen en kenner van de Nederlandse monarchie.

tekst Gert de Looze
29 April 2010 11:10Gewijzigd op 14 November 2020 10:27
Prins Claus en koningin Beatrix in 1999 tijdens een bezoek aan Curaçao. beeld RD, Henk Visscher
Prins Claus en koningin Beatrix in 1999 tijdens een bezoek aan Curaçao. beeld RD, Henk Visscher

Omdat de vorstin een strikte scheiding tussen haar ambt en haar privéleven aanbrengt, weten we weinig over het huwelijk met de in 2002 overleden prins. „Wel is uit de manier waarop zij haar taak vervult veel af te lezen over de band met Claus”, vindt Tamse. „Ze doet haar werk met een mix van deskundigheid, degelijkheid en zwier. Die combinatie vind je bij geen van haar voorgangers. Beatrix kreeg dit niet in haar opvoeding aangereikt. Claus boog haar neiging tot perfectionisme om tot professionalisme. De ervaren diplomaat leerde de vorstin hoe je dossierkennis verwerft. Met grote toewijding steunde hij haar. Als zij een rede moest houden, draaide de koningin eerst proef bij haar man. Hij gaf commentaar en suggesties voor verbeteringen. Beatrix leunde sterk op hem, op zijn ervaring met mensen.”Met de typering ”zwier” doelt de monarchiekenner op de interesse voor (eigentijdse) kunst. „Claus realiseerde zich als buitenstaander dat de monarchie meer in de samenleving moest wortelen. Het prinselijk paar ontving destijds daarom intellectuelen en kunstenaars op Kasteel Drakensteyn. Beatrix had al belangstelling voor beeldhouw- en schilderkunst. Haar echtgenoot wakkerde die verder aan en bracht haar liefde voor de muziek bij. Hij organiseerde onder meer paleisconcerten.”

De warme belangstelling voor de kunsten geeft de Nederlandse monarchie iets chics in de ogen van Tamse. „Meestal geldt een diner als tegenprestatie tijdens een staatsbezoek. De koningin trakteert echter op een concert of een balletvoorstelling. Ze weet ook veel over kunst. Haar reactie op werk van kunstenaars blijft niet steken in „mooi, mooi”, maar ze kan mensen plaatsen en gaat inhoudelijk op hun creaties in.”

De koningin verloor in de prins haar belangrijkste adviseur. „Claus is stijlvol en waardig, als een koning, begraven. Ik zie dat als een eerbetoon aan haar echtgenoot.”

Hoe de vorstin haar weduwschap draagt, is moeilijk te zeggen. „Haar familie betekent in elk geval veel voor haar. Nederlanders zien de koningin soms als een familielid en willen graag alle finesses weten. Van zichzelf is Beatrix een spontane vrouw, een flapuit, maar in het openbaar weet ze zich te beheersen. Dat ze tijdens de begrafenis van Claus haast bezweek bij het betreden van de grafkelder zegt veel over de nauwe band die er was.”

Haar ambt heeft de koningin mede op de been gehouden, weet Tamse. „Ook het medeleven na het overlijden van Claus en de waardering die veel Nederlanders voor hem toonden, deed haar goed. Zelf herinnert ze mensen regelmatig aan haar man: Mijn man zei, mijn man vond.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer