„Religie is voor haar meer dan ritueel en plichtpleging”
Het is niet vanzelfsprekend dat Nederland een koningin heeft die openlijk uitkomt voor haar christen-zijn, zegt dr. P. J. Visser. Hij was tot eind vorig jaar verbonden aan de hervormde Bethlehemkerk in de hofstad.
Dr. Visser vond het altijd een „voorrecht” om van dezelfde gemeente als de koningin lid te zijn, ook al bezoekt de vorstin vooral de Kloosterkerk. „Dat vond ik altijd een mooie gedachte. Tegelijk realiseerde ik mij dat er veel verscheidenheid en verschil is.”De predikant wil niet voorbijgaan aan de verschillen. „Toch wil ik vooral benadrukken dat de leden van de koninklijke familie gedoopt zijn en belijdende leden van de Haagse gemeente zijn. Het is bijzonder dat de band –het verbond– tussen God en het Oranjehuis al zo veel generaties stand houdt. Echt iets om God voor te danken.”
Groot is ook de betekenis van de bijzondere diensten rond doop en huwelijk, stelt de voorganger, die nu aan de Amsterdamse Noorderkerk is verbonden. „Daar wordt openlijk, ook door de koninklijke familie, de Naam van God aangeroepen. En over hen wordt de zegen uitgesproken van God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Dat gaat boven alle menselijke en kerkelijke verschillen uit. Daar mogen we in het gebed steeds een beroep op doen.”
Ook het feit dat prins Willem-Alexander al jaren met vrienden onder meer boeken van mensen als Bonhoeffer en Calvijn bestudeert, vindt de predikant verrassend. „God Zelf kan dat zegenen.”
De prins en zijn moeder voelen zich verbonden met de theologie van ds. Carel ter Linden. „Daar heb ik de nodige moeite mee. Hij gebruikt dezelfde Bijbelwoorden als ik, maar ze zijn voor hem vooral symbool van een werkelijkheid. God is geen werkelijk Tegenover voor ds. Ter Linden, maar vooral een inspirerend idee. Daarmee staat hij in principe dicht bij de theologie van de bekende ds. K. Hendrikse.”
Ondanks dat alles wil dr. Visser niet te snel zeggen dat de koninklijke familie „vrijzinnig hervormd” is. „Dat gaat me soms iets te gemakkelijk. Ik heb gehoord en begrepen dat de koningin rond de begrafenis van prins Claus zich zo gesterkt wist door haar relatie met God... Haar laatste kersttoespraak was ook bijzonder, heel persoonlijk. Daarin zei zij dat Christus van beslissende betekenis is, door God gegeven als het fundament voor ons bestaan. Het is niet ondenkbaar dat er onder die woorden zelfs meer zit dan zij zegt. Als koningin van álle Nederlanders is zij terecht terughoudend over haar privéovertuigingen, maar één ding staat voor mij vast: geloof en religie zijn voor haar meer dan ritueel en plichtpleging.”
Dr. Visser heeft soms stiekem gehoopt dat de koningin zich in Den Haag een keer onder zijn gehoor zou zetten. „De Bethlehemkerk heeft stoelen die destijds speciaal voor de koninklijke familie gemaakt zijn en er is nog altijd een speciale ingang. Koningin Wilhelmina, prinses Juliana en prins Bernhard bezochten de kerk geregeld. Er zijn mooie foto’s dat ze de eerste zondag na hun verloving de kerk uitkomen.”