Kerk & religie
Jongerenavonden: eerst de diepte, dan de breedte

Geworteld zijn in je eigen kerkelijke gemeente is een voorwaarde om interkerkelijke jongerenavonden te bezoeken. Anders loop je het risico van je eigen kerk af te groeien. Ondanks dat ze tot verschillende kerkverbanden behoren, zijn Marry, Gerdine, Christiaan en Alphons het met deze conclusie roerend eens.

Evert van Dijkhuizen en Jan Mark ten Hove
V.l.n.r.: Alphons, Christiaan, Marry en Gerdine. Foto Sjaak Verboom
V.l.n.r.: Alphons, Christiaan, Marry en Gerdine. Foto Sjaak Verboom
Zin-in, Heart Cry, Kom Ook, Jij daar!, bijeenkomsten van de (Oud) Gereformeerde Gemeenten in Nederland, elke zaterdagavond kunnen reformatorische jongeren kiezen uit een ruim aanbod aan bijeenkomsten. Wat vinden jongeren er zelf van? Marry van Trierum, Gerdine Buskoop, Christiaan Bremmer en Alphons Mauritz gaan met elkaar in gesprek.

Marry bezoekt vooral de jongerenavonden van haar eigen gemeente, de hersteld hervormde kerk in Lunteren. „Ze worden elke derde donderdag van de maand gehouden. Meestal komen er ongeveer zestig jongeren uit de breedte van de gereformeerde gezindte op af. Ook de sprekers behoren tot verschillende kerken.”

Gerdine gaat elke tweede donderdagavond van de maand naar Jij daar! in Doorn, „niet te verwarren met de Zingkring van deze organisatie. De avonden bestaan uit een lezing en een vragenronde na de pauze. De sprekers komen uit een brede achterban.”

Christiaan behoort bij de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Dit kerkverband kent geen landelijk jeugdwerk, maar plaatselijk ontstaan er wel initiatieven, onder andere in Christaans woonplaats Gouda. „Er bleek behoefte aan jongerenavonden te zijn, vooral voor jongeren onder de vijftien jaar. We maken gebruik van een jaarthema. Niet zelden wordt een onderwerp ingeleid door een jongere.”

Alphons bezoekt de Zin-in-bijeenkomsten van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG). „De avonden vinden ongeveer maandelijks plaats, in Gouda. Het publiek bestaat uit jongeren van 21 jaar en ouder. Meestal leidt een predikant de avond.”

Wat vinden jullie van het aanbod aan jongerenavonden in de gereformeerde gezindte?

Alphons: „Er zijn meer dan voldoende avonden. Soms lijkt er onderling sprake te zijn van concurrentie. Zelf bezoek ik naast Zin-in ook wel eens avonden van Jij daar!”

Christiaan: „Er is voor elk wat wils. Jongeren zijn erg mobiel, waardoor het makkelijk is om een jongerenavond ergens anders in het land te bezoeken. Het nadeel daarvan is dat jongeren gemakkelijk gaan shoppen. Je moet er steeds weer moeite voor doen om jongeren op je eigen avonden te krijgen.”

Gerdine: „Jongerenavonden zijn er in overvloed. Als je wilt, kun je het hele jaar door aan de lopende band bezinningsavonden bezoeken.”

Marry: „Het overkomt me regelmatig dat ik moet kiezen welke avond ik wil bezoeken. In dat geval stel ik mezelf de vraag: Heb ik vanavond zin om te zingen of om te luisteren? Dat dit allemaal kan in ons land, vind ik overigens wel bijzonder.”

Werkt het aanbod concurrerend?

Marry: „Ik heb het idee dat jongerenavonden diverser zijn dan voorheen. Een hele avond Bijbelstudie is voor veel jongeren een te hoge drempel. Je ziet duidelijk dat avonden met een divers programma, zoals die van Jij daar!, veel jongeren trekken.”

Gerdine: „Ik vraag me af of dat altijd opgaat. Ik weet ook van bijeenkomsten waar ze een film vertoonden of een avondje gingen gourmetten, maar dat er weinig jongeren op afkwamen. Je kunt niet zeggen: hoe meer ontspanning, hoe groter de opkomst.”

Alphons: „Vaak geeft niet de invulling van de avond de doorslag om wel of niet te gaan, maar ga je omdat vrienden je vragen mee te gaan. En waar ik mee zit, is de vraag: hoe neem je jongeren mee die niet betrokken zijn op hun kerk?

Gerdine: „We hebben in Sommelsdijk, waar ik vandaan kom, open jeugdwerk gehad, juist om randjongeren te bereiken. We zijn ermee gestopt, omdat er op een gegeven moment niet meer dan twee, drie kwamen.”

Christiaan: „Onze avonden worden vooral ingevuld met lezingen. Het publiek dat daar op afkomt, behoort hoofdzakelijk tot ons eigen kerkverband. In dat opzicht merk ik niet zo veel van concurrentie met andere jongerenavonden.”

Wat is voor jullie de ideale jongerenavond?

Marry: „Als je samen God mag dienen. Jongeren hebben behoefte aan antwoorden op vragen over het geloof. Niet alleen hoe je bekeerd wordt, maar ook hoe je in de samenleving staande blijft als christen.”

Christiaan: „Jongeren vinden het belangrijk dat een spreker praat vanuit een persoonlijk geloof. Ze merken het gelijk of iemand uit zijn hart spreekt of alleen een theoretisch praatje houdt.”

Gerdine: „Geloofsopbouw vind ik een mooi thema. Bij Jij daar! kunnen jongeren naar voren komen om een getuigenis af te leggen. Je kunt daar je kritische vragen bij hebben, maar het kan ook iets heel moois in zich hebben als leeftijdsgenoten getuigen van hun geloof. Als het maar geen maatstaf voor iemand anders wordt.”

Alphons: „Ik denk dat een getuigenis afleggen op een Zin-inavond hetzelfde effect heeft als een knuppel in een hoenderhok. Ik wil niet alle getuigenissen over één kam scheren, maar ik vind ze soms een beetje leeg. Je prikt er snel doorheen. Je proeft vaak meteen wat waar is en waar je je vragen bij hebt.”

Interkerkelijke jongerenavonden zouden jongeren losweken van hun eigen kerk. Hoe ervaren jullie dat?

Marry: „Als je als jongere van 14, 15 jaar naar een interkerkelijke avond gaat, moet je aardig stevig in je schoenen staan. Misschien is het beter als je op zo’n leeftijd nog een paar jaar de jeugdvereniging van je eigen kerk bezoekt.”

Gerdine: „Wat op een jongerenavond anders is dan in de kerk zijn de liederen die worden gezongen en de instrumenten die worden gebruikt. Ik kan me voorstellen, als je daar gevoelig voor bent, dat je daardoor losser komt te staan ten opzichte van je eigen kerk.”

Christiaan: „Wat me opvalt aan de avonden is dat de vorm belangrijker lijkt dan de inhoud. Ik zie om me heen veel behoudende jongeren naar interkerkelijke avonden gaan, maar een ontwikkeling andersom signaleer ik niet.”

Alphons: „Op catechisatie en jeugdvereniging moet gewerkt worden aan een stevige basis. Je moet weten waar je voor staat, anders kun je beter niet naar avonden zoals van Jij daar! of Heart Cry gaan.”

Is het succes van jongerenavonden te danken aan een appellerende boodschap?

Gerdine: „Ik vraag me dat af. Als het goed is, benadrukt een spreker beide kanten van de zaak. Hij doet niet alleen een appel, maar vertelt ook dat uiteindelijk God een mens bekeert.”

Alphons: „Veel jongeren vinden een goede sfeer zwaarder wegen dan de boodschap. Uiteindelijk kiezen jongeren eerder voor gezelligheid en ontmoeting dan voor de inhoud. Zonder goede sfeer geen open gesprekken.”

Christiaan: „Ik zou dat willen omdraaien. Een goede avond roept een goede sfeer op. Als de inhoud samenbindt, voel je dat er eenheid is.”

Zie je jezelf een andere avond bezoeken dan je gewend bent?

Marry: „Ik zou daar geen bezwaar tegen hebben. Als God centraal staat, vallen kerkmuren weg.”

Christiaan: „Je leert van mensen met een andere blik. Dat lijkt me een gezonde manier van relativeren. Wel vind ik het belangrijk dat ik op een avond met een breed publiek en een breed sprekersaanbod dezelfde boodschap hoor als in mijn eigen kerk. Ik vraag me af of ik me overal thuis zou voelen. Een Jij daar!-avond trekt me niet zo. Die is me te frivool.”

Alphons: „Is dat geen angst?”

Christiaan: „Misschien wel een gezonde angst.”

Alphons: „Het is goed om in gesprek te gaan met jongeren die een andere kerkelijke achtergrond hebben. Daar is niks mis mee.”

Gerdine: „Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een Zin-in-avond bezocht, maar sta daar wel voor open. Het verbreedt je blikveld.”

Worden jullie persoonlijk verrijkt door het bezoeken van jongerenavonden?

Alphons: „Een jongerenavond voedt mij soms meer dan de zondagse prediking, omdat de Bijbelse boodschap persoonlijker en gunnender gebracht wordt.”

Christiaan: „Ik heb tot nu toe veel van jongerenavonden opgestoken, maar ze kunnen niet tippen aan een kerkdienst. Van Gods huis en Gods dag gaat toch een zekere heiligheid uit.”

Gerdine: „Ik zie een jongerenavond als iets extra’s naast de zondagse prediking. In de kerk krijg je verdieping, op een jongerenavond verbreding.”

Marry: „Jongerenavonden verrijken mijn geestelijk leven. Het mooie is ook dat je elkaar kunt versterken in het geloof.”

Woensdag deel 5: op bezoek bij de Jij daar!-avond in Apeldoorn.


Naam: Gerdine Buskoop
Leeftijd: 20
Woonplaats: Sommelsdijk
Studie/werk: Derdejaarsstudent pabo aan Driestar Hogeschool in Gouda
Kerkverband: Protestantse Kerk in Nederland (Gereformeerde Bond)
Favoriete jongerenavond: Jij daar! in Doorn
Motivatie: „Jij daar! spreekt mij aan, omdat de sprekers uit een brede kring afkomstig zijn, van evangelisch tot reformatorisch. Of zoals de organisatie van Jij daar! zelf wel eens zegt: „Van Bottenbley tot Budding.” Voor elk wat wils.”

Naam: Marry van Trierum
Leeftijd: 22
Woonplaats: Lunteren
Studie/werk: Verzorgende in verpleeghuis De Breukelderhof in Bennekom
Kerkverband: Hersteld Hervormd Kerk
Favoriete jongerenavond: Jongerenavonden in Lunteren
Motivatie: „De jongerenavonden in Lunteren zijn opgericht nadat drie jongeren uit de omgeving bij een ongeval om het leven kwamen. Toen bleken er veel vragen bij jongeren te leven over sterven. Mensen uit onze kerkelijke gemeente hebben toen besloten jongerenavonden te beleggen.”

Naam: Alphons Mauritz
Leeftijd: 24
Woonplaats: Reeuwijk
Studie/werk: Verkoper binnendienst bij Verdouw Bouwproducten
Kerkverband: Gereformeerde Gemeenten
Favoriete jongerenavond: Zin-in van de JBGG
Motivatie: „Op de Zin-in-avonden heerst een open sfeer, er is plaats voor ontmoeting en ik heb het idee dat het publiek steeds interkerkelijker wordt. Vooral dat laatste spreekt me aan. Ik ben beducht voor avonden waarop je alleen met je eigen soort mensen omgaat.”

Naam: Christiaan Bremmer
Leeftijd: 19
Woonplaats: Gouda
Studie/werk: Tweedejaarsstudent klassieke talen aan de Universiteit Leiden en parttime leraar Latijn en Grieks op het Driestar College in Gouda
Kerkverband: Gereformeerde Gemeenten in Nederland
Favoriete jongerenavond: GGiN-avonden in Gouda
Motivatie: „Ik vind het een soort van morele verplichting om betrokken te zijn bij avonden van de eigen kerkelijke gemeente, alvorens uit te wijken naar andere avonden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer