Kerk & religie
Het ruikt fris op jongerenavonden in Terschuur

Het ruikt fris op de jongerenavonden Zwartebroek-Terschuur. Jongeren komen samen tussen sponsen en zemen.

TERSCHUUR – Jongeren komen elke eerste zaterdag van de maand samen op de werkvloer van een schoonmaakbedrijf in Terschuur, bij Barneveld. Het aantal bezoekers schommelt tussen de veertig en zeventig. Foto Jaco Klamer
TERSCHUUR – Jongeren komen elke eerste zaterdag van de maand samen op de werkvloer van een schoonmaakbedrijf in Terschuur, bij Barneveld. Het aantal bezoekers schommelt tussen de veertig en zeventig. Foto Jaco Klamer
Zaterdagavond, 19.30 uur. Jongeren en ouderen slepen met stoelen en tafels op de werkvloer van schoonmaakbedrijf Van de Pol. Koffie, cola, sinas en koeken-met-chocola verwelkomen de bezoekers.

Elke zondag komt de hersteld hervormde gemeente in de bedrijfshal samen. Elke eerste zaterdag van de maand is de geverfde betonvloer het domein van jongeren. De schappen en stellingen langs de wanden zijn bedekt met waardige, meters­lange gordijnen. Rood en lichtgrijs. Achter de gordijnen staan pakken Sunspoelglans, boen­machines en stofzuigerslangen.

Jongeren druppelen binnen en kletsen wat bij hoge statafels. Tegen achten neemt John van Essen plaats achter een eenvoudige lessenaar. Van de zachte, gestoffeerde stoelen zijn er 55 bezet. Op de tafel flakkeren wat waxinelichtjes.

Van Essen geeft Lied 4/Psalm 23 op uit de zangbundel voor de jongerenavonden. Daarna Lied 84: ”Leer mij o Heer, Uw lijden recht betrachten”.

De bundel is gevuld met psalmen, Opwekking, Elly en Rikkert en YFC. Een drieklaviers Omegan 9000, drie dwarsfluiten en een blokfluit van een meter begeleiden achterin de zang.

Het is knap donker in de bedrijfshal. Voorin werpt een rustieke, donkereiken schemerlamp wat spaarzamelijk licht op de spreker, achterin verspreidt een moderne, witte staande schemerlamp z’n schijnsel over de musici. Een jongen licht met z’n mobieltje bij om de verzen te kunnen lezen.

Dan volgt het openingswoord. „Goedenavond. Allemaal hartelijk welkom, ook de luisteraars thuis.” Van Essen leest een deel uit Filippensen 2 en leidt het thema ”De vraag van het lijden” in.

Psycholoog Jan Jaap Pols, werkzaam bij Eleos en in een eigen praktijk, houdt een „praktische en theologische” inleiding van bijna een uur over het lijden. „Een pittig onderwerp.”

De inleider reikt de jongeren vanuit de Bijbel handvatten aan over „de typisch westerse” vraag van het waarom van het lijden. „God is groot, te groot om door ons te worden begrepen. Daarom moeten mensen, ook gelovigen, voorzichtig zijn om de zin van het lijden in te vullen.” De psycholoog sluit af door te wijzen op Psalm 10. „Wat moeten we met ons lijden? Ermee naar God: „Gij aanschouwt de moeite en het verdriet, opdat men het in Uw hand geve.””

Na een kwartier pauze –met weer koffie en weer cola– beantwoordt Pols vragen. Hij schakelt de jongeren in bij de beantwoording door hun de microfoon onder de neus te drukken.

De bezoekers, 49 na de pauze, zijn vooral afkomstig uit omliggende plaatsen: Hoevelaken, Nijkerk, Putten. „De jongeren uit onze eigen gemeente komen niet”, zegt een van de organisatoren. „Die zitten in de keet.”

Hermen (16) noemt twee redenen waarom hij de avonden bezoekt: „Gezelligheid. En het Woord gaat open.” Voor andere jongerenbijeenkomsten heeft hij geen tijd. „Te druk, ik moet ook nog sporten.” Anita (15) is wat kritischer. Neem bijvoorbeeld de samenzang. „Ze zingen hier altijd in slow motion. Daar mag best wat meer pit in zitten. Het is toch een jongerenavond?!”

Hanneke (26) uit Putten bezoekt voor het eerst Terschuur. De kleinschaligheid spreekt haar aan. „Andere avonden zijn zo mega massaal.” Soms bezoekt ze Kom Ook, soms Zin-in.

Silvia (24) –ook voor het eerst– is een trouw bezoeker van de Jij daar!-zingkring. Ze ziet weinig verschil tussen Doorn en Terschuur. „Daar hebben ze een keyboard, hier een orgel.”

Silvia heeft bewondering voor de mensen in Doorn en Terschuur, die jongerenavonden organiseren om het Evangelie door te geven. „Hun verlangen is voor ons een getuige te zijn van Christus. Dat vind ik mooi. Dan doet het niet er niet toe of ze op hele noten zingen.”


Van huiskamer naar bedrijf

Van huiskamer naar bedrijfshal. Elke eerste zaterdag van de maand is er een jongerenavond in Zwartebroek-Terschuur.

Wie organiseert deze avonden?

„De avonden zijn opgezet vanuit de plaatselijke hervormde gemeente. In 1999 zijn we voorzichtig begonnen in een huiskamer”, zegt jeugd­ouderling Gert Wassink (56). De hersteld hervormde gemeente heeft na de scheuring in 2004 de jongerenavonden voortgezet aan de Tolboomweg. „We vonden het erg belangrijk om ermee door te gaan.”

Zijn het nog steeds HHK-jongerenavonden?

„Nee, de avonden kennen een interkerkelijk karakter. Sprekers zijn afkomstig uit allerlei kerkverbanden en variëren van Joop Gottmers van stichting Voorkom tot Johan Krijgsman van de Gereformeerde Gemeenten. Een PKN’er staat nog op het verlanglijstje.”

Wat voor onderwerpen komen aan bod?

„Zo divers mogelijk. Bijbelse onderwerpen, maar ook maatschappelijke: van de zekerheid van het geloof tot het omgaan met moderne media, Hyves.”

Wat is de bezoekersleeftijd?

„Die schommelt tussen de 13 en de 30. Maar iedereen is welkom. Iemand van 80 jaar sturen we echt niet weg.”

Hoeveel bezoekers trekken jullie?

„Tussen de veertig en de zeventig.” Sinds de scheuring is het aantal teruggelopen. „De laatste tijd zien we het weer wat opleven. Het blijft echter moeilijk jongeren te trekken. We hopen dat Barneveld, Ede en Veenendaal ons ook eens zullen weten te vinden.”

Op tal van plaatsen in het land worden, meer of minder regelmatig, bijeenkomsten voor christelijke jongeren georganiseerd. Door een jeugdbond, door een plaatselijke gemeente, of als particulier initiatief. In een serie artikelen zoomt deze krant in op het verschijnsel jongerenavonden. Vandaag deel 2: op bezoek in Zwartebroek-Terschuur. Vrijdag deel 3.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer