Kerk & religie
Reportage: Zin-in op zaterdagavond

Zaterdagavond 19.00 uur. De hal van de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente in Gouda stroomt vol. Er is koffie, fris, er zijn nog broodjes kroket over van de maaltijd. Om 19.30 uur begint in de kerkzaal het orgel te spelen, een voorspel voor het eerste lied: ”Heer’, wees mijn gids”.

Jan van ’t Hul
Zin-in-jongerenavond in Gouda. - Foto RD
Zin-in-jongerenavond in Gouda. - Foto RD
Achthonderd jongeren, tussen de 20 en de 30, waaieren uit over de kerkzaal. Als iedereen zit, komt langzaam maar wonderschoon de samenzang op gang: „’k Was vroeger blind, en dwaalde van het pad, want ’k had geen gids.”

Uit het hele land komen de bezoekers voor een Zin-in-avond naar Gouda: uit Zeeland, uit Rijssen, vanaf de Veluwe. Sommigen zijn er tweemaal twee uur voor onderweg. Wat boeit hen? Gerdien uit Oldebroek: „Dit is voor de zaterdagavond een goede vorm van tijds­besteding. De onderwerpen die behandeld worden, zijn interessant. En je ziet hier zo veel bekenden, dat is gewoon gezellig. Ze stoppen altijd om tien uur, dus iedereen kan op tijd weer thuis zijn.”

Gerard uit Hardinxveld: „Het is goed dat je op zaterdagavond iets zinvols doet. En zinvol zijn deze avonden zeker. Ik was gewend om naar de jv te gaan, maar dat houdt op als je 21 bent. Dan is dit een prachtig vervolg.”

Iemand uit Wijngaarden („liever geen naam”) vindt de Zin-in-avonden een aanrader: „Het is leerzaam, het is gezellig, en het is altijd goed verzorgd. Je kunt, als je dat wilt, ook nog vooraf samen eten.”

De avond kent een klassieke indeling: opening, lezing, pauze, workshops, nabespreking. L. N. Rotter, voorzitter van het college van bestuur van Driestar Educatief, spreekt vanavond over ”Je werk, of je leven”.

Werken hoort bij de schepping, is dus geen gevolg van de zondeval, zegt Rottier. „God heeft de mens geschapen om te werken. Er was de opdracht om het paradijs te bouwen en te bewaren. Maar werk mag niet op jezelf gericht zijn. Werken moet gericht zijn op de ander, en op het welzijn van de schepping.”

Sinds Genesis 3 is alles uit balans. Werken ook. „De zondeval heeft een enorme impact gehad op ons werk. De zegen is soms tot een vloek geworden. Het werk zegt nooit: Het is genoeg, het moet in veel gevallen altijd meer.”

Rottier signaleert een versnellingsproces. We zijn zat van onrust. We hebben geen tijd, zijn altijd bereikbaar. „We verdrinken in de e-mail en in de sms’jes. Om het kwartier bekijken we onze iPhone, of er nog iets te snacken valt. Jongeren zijn 24 uur per dag online. Ze zitten al vol met indrukken als ze ’s morgens op school komen. We bezwijken onder de signalen, we verdrinken in de hoeveelheid informatie. En de duivel vindt dat allemaal prachtig.”

Het kan anders, en het moet ook anders, stelt hij. „Want het échte werk is gedaan. Op Golgotha klonk het: Het is volbracht! Het werk is af, de verlossing is verdiend. Daarom kunnen onrustige mensen rust krijgen bij Hem, Die gezegd heeft: „En Ik zal u rust geven.””

Dan is het pauze. Honderden jongelui roezemoezen richting de hal. Henk uit Papendrecht reageert: „Dit spreekt wel aan, zo’n lezing. Ik denk dat velen in onze gezindte opgaan in hun werk. Dat lijkt een calvinistische deugd te zijn, maar ik denk dat we ons daar maar al te graag achter verschuilen.”

”Zin-in” is een initiatief van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten. Neelke Cijsouw, jeugdwerkadviseur bij de jeugdbond, zegt dat er behoefte bleek te zijn aan avonden voor jongeren tussen de 21 en de 35 jaar. Sinds 2008 organiseert de bond ongeveer acht avonden per jaar voor deze doelgroep. De doelstelling van Zin-in is bezinning en ontmoeting. „We geven praktische en persoonlijke bezinning op het gebied van persoonlijke, theologische en ethische vraagstukken. We willen daarmee een bijdrage leveren aan de binding van deze categorie aan de kerk. Het is inmiddels gebleken dat ontmoeting met leeftijdsgenoten uit de Gereformeerde Gemeenten of aanverwante kerken voor deze groep van groot belang is. Die elementen komen tot uitdrukking in de naam Zin-in: be-zin-ning, zin-in, zing-ing, het hoort er allemaal bij.”

De avonden werden eerst gehouden in het Goudse Driestar College. Vanwege de onverwacht grote bezoekersaantallen is uitgeweken naar de kerk van de gereformeerde gemeente in Gouda. Mocht het aantal bezoekers blijven oplopen, dan wordt een splitsing overwogen. „Van belang blijft dat Zin-in-locaties voldoen aan de nu geldende criteria: goede bereikbaarheid, voldoende parkeergelegenheid en de juiste faciliteiten om zowel inhoudelijk als wat uitstraling betreft een goede avond te kunnen verzorgen.”

De jeugdbond is wel verrast door de massale ontvangst van de Zin-in-avonden. Cijsouw: „Jongeren komen voor een eerlijke boodschap op basis van Gods Woord. Er is duidelijk behoefte aan avonden voor deze leeftijdscategorie, waar jongeren echt iets meekrijgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer